информация о борщеBorsch отдавна е престанала да бъде просто национално ястие или разнообразие от супи.

Той е обичан от хора в различни страни, но никъде по света няма да намерите поне две домакини, които ще го готвят точно същите.

Изглежда, че всеки използва почти същите съставки, но вкусът все още е различен.

Но много хора, които гледат фигурата и внимателно преброяват калориите във всяка част от храната, изядена от тях, са принудени да се ограничат и да откажат чиния от вкусно, богато ястие..

Правим ли правилното нещо, наистина ли има много калории, съдържа това ястие?

Нека се опитаме да разберем и изчислим хранителната стойност на най-популярните видове борш, приготвени в бульон от различни видове месо, студено и зелено.

Калория супа от месо, приготвена от различни видове месо

Брой на калорий в борще с разными видами мяса

За подготовката му можете да използвате различни видове месо.

Най-често това ястие се приготвя със свинско месо; бульонът за свински ребра е особено вкусен и богат, съдържанието му на калории ще бъде около 100 kcal на 100 грама готово ястие.

В свинска бульон броят на калориите ще бъде 40 kcal на 100 грама.

Калорийното съдържание на месото е около 52 kcal на 100 грама.

Но тъй като това ястие съдържа много други съставки, освен месото – картофи, зеле, цвекло, моркови – е необходимо да се изчисли тяхната хранителна стойност, а не само броят на калориите в бульона.

Най-висококалоричният зеленчук, включен в състава му, е картофите, като 100 грама съдържат 77 ккал..

Цвеклото е на второ място, когато се вари, хранителната му стойност достига 49 ккал на 100 грама.

След това следвайте лука (41 kcal), морковите (39 kcal) и други зеленчуци..

Не бива да забравяме зелето, супата с прясно зеле ще съдържа 63 kcal на 100 грама.

По този начин, като се вземе предвид хранителната стойност на всички съставки с месо, калоричният състав на 100 грама готово ястие може да варира от 70 до 100 ккал, любителите на заквасена сметана знаят, че добавянето й към борш увеличава хранителната стойност на готовото ястие с около 50 kcal.

подготовка ухи из горбушиУхо от главата на розова сьомга, опитайте се да направите това великолепно ястие, уверявам ви, ще ви хареса.

Интересна за закуска класическа закуска Forshmak, не оставяйте никой безразличен как да го готви правилно, прочетете тази статия..

За любителите на здравословната храна препоръчваме да прочетете статията за приготвянето на сок от целина – линк към статията: https: //notefood.ru/pitanie/pravilnoe-pitanie/kak-prigotovit-selbderey.html

Въпреки това, нормалната порция за възрастен не е 100, а около 300 грама; съответно, броят на калориите трябва да се умножи по три пъти, т.е. приблизителният брой калории в една табела ще бъде 150 kcal.

Това, обаче, изчисляването на калориите само за свински ястия.

Но някой не обича свинското месо, но някой е доста мазен свински бульон е противопоказан по здравословни причини.

В такива случаи се приготвя на друго месо – например на говеждо месо, в този случай хранителната му стойност ще бъде 77 kcal..

Говеждото бульон съдържа голямо количество колаген, поради което се препоръчва да се яде от хора, страдащи от заболявания на ставите..

Хранителната стойност на борш в говеждото бульон е забележимо по-ниска от тази на същата чиния, но със свинско месо и е около 50 kcal на 100 грама.

Най-диетичният тип месо е пилето, което означава, че калоричният състав на борш с пиле ще бъде минимален и на 100 грама продукт, хранителната му стойност ще бъде 34 kcal.

Ако готвите бульона от месото заедно с кората, тогава неговата хранителна стойност ще бъде почти същата като в говежди бульон – 50 kcal на 100 грама.

И ако кожата е предварително отстранена, тогава тази цифра ще падне до 34 kcal, а ястието на този бульон ще се окаже не само вкусно, но и полезно, светлина, благоприятно влияещо върху работата на храносмилателната система.

Струва си да се отбележи, че буршът обикновено е много здравословно ястие и калориите, включени в състава му, отиват на “добра кауза”, като нормализират работата на организма, а не го отлагат под формата на излишни мазнини..

Любителите на червения борш са информирани, че броят на калориите в него е около 100 kcal на 100 грама.

Суха супа

Калорично съдържание постного борща

Зелен или вегетариански борш се приготвя без добавяне на месо, в зеленчуков бульон, броят на калориите в него е около 23 ккал на 100 грама от готовата блюда с боб.

За ситост много хора добавят боб към такова ястие – въпреки че съдържат растителни протеини, а не животински протеини, то е толкова добро, колкото месото с хранителна стойност.,

Оказва се, че не само задоволява, но и невероятно вкусно.

Калорийното съдържание на такава постно брш, без месо, е 27-30 kcal на 100 грама, поради което се препоръчва не само на тези, които бързат или следват вегетариански начин на живот, но и на тези, които искат да отслабнат или да следват диета по някаква медицинска причина.

Също така, нейното калорично съдържание без боб, съответно, ще бъде малко по-ниско, около 25 kcal..

Калорийно съдържание в зелен борш

Калорично съдържание зелёного борща

Зеленият борш е чудесно лятно ястие.

Подготовката на супа бир с добавяне на голям брой пресни билки – киселец, копър, магданоз – както и варени яйца, киселец борш може да съдържа само до 12 kcal.

Повечето домакини готвят това ястие без добавяне на доматена паста – се оказва не по-малко вкусно и апетитно ястие..

В сравнение с други видове, особено с месо, зеленият борш е доста нискокалоричен – само 37 ккал на 100 грама готово ястие, съответно малко над 100 ккал на табела от 300 грама.

Студено буршко – нискокалорично ястие

Студеният борш може да се нарече “близък роднина” на okroshka: той се приготвя със суроватка и кефир и включва варено наденица, пресни краставици, зелени.

Вижте сами как можете бързо да приготвите такова вкусно и задоволително ястие..

Но, за разлика от okroshka, тя задължително включва цвекло – в противен случай просто ще загуби правото да носи гордото заглавие на борш..

Такова ястие е много освежаващо на горещ, горещ летен ден, без да има лош ефект върху фигурата..

Това ястие е нискокалорична храна: хранителната му стойност е само 25 kcal на 100 грама..

Но ако внезапно се наложи да намалите по-нататък калоричното му съдържание, тогава в този случай кефирът или суроватката в състава на ястието могат да бъдат заменени с обикновена варена вода: тази опция също е много вкусна и съдържанието на калории от 100 грама на готовото ястие намалява до 25 kcal.

По този начин се оказва, че буршът е много здрав, вкусен и в същото време сравнително нискокалорично ястие..

Така че можете да го ползвате, без да рискувате да разваляте здравето или формата..

Но, разбира се, не забравяйте, че всичко е добро и полезно в умереност..