Мек вкус, с много голяма сила и уникален букет – всичко това са характеристиките на една от най-известните алкохолни напитки в света, а именно ром. Чуйки това име, пиратите веднага идват на ум.

ром

Въпреки, че трябва да се признае, че тази напитка е била разпространена много преди времето, когато морски разбойници нахлуха в океана. Историята на рома е наистина очарователна, но все пак често възниква въпросът какво прави тази напитка толкова популярна?

Какво е ром?

Въпреки че първото споменаване на ромите датира от разцвета на Китай и Индия (където тази напитка се наричаше Брамс), тя има своята истинска история на островите на Карибите. Тук робите са го произвеждали от остатъците, които са получени след дестилацията на захарна тръстика. Тези роби откриха, че алкохолът може да се произвежда от сладка меласа, което ще им помогне временно да забравят цялото робство..

Все още не е известно защо ром е получил такова име, което остава известно до този момент. Разбира се, има някои теории, но нито един от тях не е истински избран..

В момента ромът се превърна в един от най-популярните спиртни напитки, който все още се произвежда от захарна тръстика или меласа..

вид

В момента много от сортовете от тази напитка са разделени на три основни групи:

 • бяло;
 • злато;
 • черно.

Сега те се считат за най-популярни и широко разпространени в целия свят. Но как се различават един от друг, освен основната функция – цветове. Както беше отбелязано по-рано, целият ром се произвежда от остатъци от захарна тръстика, т.е. използваните суровини са еднакви навсякъде.

Същият алкохол се получава и целият алкохол, който се получава веднага след дестилацията. И така, какво се отразява на цвета на напитката? Отговорът е прост – процесът на стареене. Той е този, който позволява на любителите на рома да опитат различни видове.

Задържа го в дъбови бъчви, които дават напитката вкус с аромат на дървесни нотки.

Пийте функции

функции рома

Целият ром е направен от същата суровина – захарна тръстика. Той расте само в топли страни и затова ромът в сегашната му форма се произвежда само в страните от Карибите. Въпреки това, в зависимост от вида на рома, има някои особености при подготовката му, които дават разнообразието от марки, които могат да се видят на рафтовете на магазините..

Какво прави ром:

 1. Светлият ром, в противен случай бял или сребърен – има доста светъл и сладък вкус, но също така е доста богат и дълбок. Въпреки това, поради факта, че се съхранява в метални контейнери, ароматът не се различава в ясно изразен букет. Този тип ром се произвежда в съответствие с класическата схема за тази напитка – ферментация на меласа или захарен сок, дестилация, смесване и след това стареене. След втория етап обаче има непрекъснати специални разлики, тъй като тук не се използват никакви добавки, които могат да повлияят на цвета на напитката;
 2. Само по себе си фразата кубински ром гарантира един вид марка за качество. Куба е най-успешното място за отглеждане на захарна тръстика. Тук за пръв път се смяташе да остарее в дъбови бъчви, така че напитката стана по-сладка и по-лека. Самият той се отличава с горчив вкус със силен вкус. Обикновено сортовете кубински ром са златни видове. По време на производството кубинци от захарна тръстика получават меласа, която след това се разрежда с вода и специален вид мая. Получената каша се дестилира до състоянието на алкохол от ром, който отново се разрежда и се съхранява в бъчви в продължение на поне 5 години;
 3. Несъмнено марката Bacardi в момента е най-известната в цял свят. Нейната история също започва в Куба, но по време на революцията производството напуска този остров. Но до ден днешен те запазват своята висока марка, използвайки специален тип производство, за да създадат вкус. На първо място, само долната част на тръстиката влиза в производство, защото съдържа основната част от захарта. Между другото, тя се сглобява само ръчно без никаква технология. Внимателно преместената тръстика под налягане се превръща в сок, която се скита да стане ниско алкохолна течност. Едва след това започва процесът на двойна дестилация. Получената силна течност е основата на Bacardi ром. След това, в зависимост от сорта, се добавят необходимите аромати, подправки и плодове..
черния дробПрочетете как да готвя пилешки черен дроб в заквасена сметана в бавна готварска печка в нашата статия..

Обърнете внимание на рецептата за баба на картофи – стъпка по стъпка инструкции с снимки и видеоклипове.

Свинско яйце – обикновена ежедневна рецепта.

Производствена технология

Изненадващо, една единствена рецепта за производството на ром просто не съществува. Всеки регион, в който производството на тази напитка се е развивало през вековете, има свои собствени характеристики, които оставят отпечатък върху нейния вкус. Въпреки това стъпките на процеса са еднакви навсякъде. В момента съществуват два начина за производство на ром..

 1. Промишленият метод дава по-голямата част от рома по целия свят. Производственият процес без отпадъци създава напитка на базата на меласа. Вярно е, че съществуващата захар, която по-късно се продава под формата на рафинирана захар, се отстранява предварително. Останалите меласи първо се дестилират, след това ферментират и дестилират. Дестилацията протича непрекъснато, защото това води до факта, че вкусът е лек и наситен. Продуктът е силна напитка от 80 градуса, която се разрежда с вода. След това напитката се оставя да отлежава в бъчви;
 2. Земеделският метод е по-скъп, тъй като няма производство на захар, както в промишлеността. В същото време почти няма вкусови разлики. Единственото предимство на тази напитка е ферментацията без използване на изкуствени дрожди и химикали, както и двойна дестилация. В момента този метод е често срещан в Хаити;

Как да готвя ром у дома

Всъщност подготовката на рома е доста лесен процес. Основният недостатък тук е един – ще отнеме много време да изчакате готовата напитка..

съставки:

 • качествена водка – 1,6 литра;
 • ванилова есенция – 10 ml;
 • ванилия – 1 бр;
 • ананас на ананас – 10 ml;
 • ананас – 50 г;
 • есенция от ром – 50 ml;
 • ром – 2 маси. л.;
 • захарен сироп – 40 ml;
 • вода – 0.5 л;
 • тръстикова захар – 200 г;

Време за готвене: около 2,5 месеца.

Калорично съдържание: 220 ккал.

Как да направите ром за тази рецепта:

 1. Първото нещо е да се изучат предварително всички етапи на производството на ром и само след това да се пристъпи към подготовката му. След това си струва да започнем подготовката на есенции. Разбира се, те могат да бъдат закупени предварително в магазина, но у дома готвенето напитката се оказва много по-добро;
 2. За да се подготви ванилия есенция, трябва да закупите ванилия и изрежете на малки парченца. Всички те са пълни с 100 мл водка и 2 чая. лъжици захар. Същността трябва да се влива в продължение на 8 седмици на тъмно място; да се смесват эссенции
 3. Съставът на ананаса се приготвя по същия принцип: за шест до осем седмици съхранявайте в половин литър водка около 50 грама пресен или консервиран ананас;
 4. При подготовката на състава на ром, е по-добре да не рискувате и да купувате готови продукти. Ако не е възможно, просто разбъркайте прясно приготвения захарен сироп с няколко супени лъжици ром или ракия; добави ромовую эссенцию
 5. След това трябва да започнете директно готвене на ром. За това чаша тръстикова захар при ниска топлина постепенно се превръща в сироп. След като се охлади, добавете бутилка водка и разбъркайте добре всичко. Изсипете течността в затъмнена бутилка и я изпратете на един месец; да направя сироп
 6. Смесете още една бутилка водка с всички приготвени есенции и ги изсипете в тъмна бутилка. Тази смес също трябва да се влива в продължение на един месец, така че да се готви по-добре в един ден. След като изтече времето, трябва да смесите съдържанието на двете бутилки. Крайният резултат е ром от около 40 градуса.. ром

Как да пием

Почти няма етикет за употребата на тази напитка, но за да не бъдете напълно опозорени в компанията, е по-добре да знаете няколко правила:

 • лекият ром не може да бъде използван неразреден, за да пият само златисто или тъмно;
 • използвайте морска храна като лека закуска, както и екзотични плодове, торти и мини колбаси;
 • пушачите след като чаша уиски може да плъзне истинска кубинска пура;
 • коктейли. Всъщност има голямо разнообразие от коктейли, топло и студено, така че е много лесно да експериментирате с ром..

съхранение

Ако сте отворили бутилка ром и не сте пили всичко, тогава най-оптималното място за това трябва да е тъмно и хладно. За предпочитане е температурата да е под 15 градуса. Бутилката трябва да се съхранява само в изправено положение и не повече от няколко месеца, след което напитката ще изтече.

Както можете да видите, само по себе си производството на ром не изисква особени трудности и крайният резултат за такава проста напитка е просто невероятно. Не забравяйте да опитате да направите коктейл с ром. Това ще ви помогне да бъдете изумени от вкуса си..