За първи път пенливо вино се появи във френския регион Шампан през Средновековието. Гроздето за тази напитка е отглеждано от монаси, а шампанското е било използвано в църковни ритуали, като тайнството.

с чем пить шампанское

След известно време тази напитка се влюби в френските крале. Той се използва не само по време на коронацията, но и редовно се сервира на масата и на други големи празненства..

Как да пия шампанско за етикет

Шампанското е любимо питие за мнозина, което е чудесно за всеки празник. При употребата на тази напитка трябва да се спазва определена етика..

 1. Шампанското не пие от чаши или чаши. За да направите това, има специална удължена чаша на тънък крак, стъклото трябва да е прозрачно, без декоративни елементи.
 2. Шампанското се съхранява на тъмно и хладно място. Идеална температура за сервиране 7-9 градуса.
 3. Необходимо е да пиете бавно и на малки глътки.
 4. Във фирмата първа, която вземе чашата, трябва да е жена и само след това.
 5. Чашата трябва да се държи в лявата ръка и да не се поставя на масата. Това е сигнал на сервитьора, че вече не искате да пиете.

Какво питие

шампанско

Шампанско – чудесна напитка, която има голям брой варианти. За всеки от тях трябва да следва определен списък от закуски.

Сладки и полусладки бели:

 • плодове (грозде, ябълки, ананаси, киви и др.);
 • сладолед;
 • плодове;
 • салати;
 • шоколад;
 • сирене.

Сладки и полусладки розови:

 • месо (агнешко, телешко);
 • домашни птици (постно пиле, пуйка, патица).

Brut:

 • обикновени сандвичи с хайвер, парчета сирене, печени ананаси и други неусложнени варианти;
 • морска храна.

Полусух:

 • ядки;
 • сирене;
 • птица (пиле);
 • морски дарове;
 • суши и ролки.

Като лека закуска, простите храни са идеални. Сложни ястия с много съставки, майонеза или масло не са подходящи за тази благородна напитка..

Шампанско и други напитки

Какви напитки могат да се съчетаят с шампанско? Шампанското е индивидуална напитка, рядко се използва в коктейли с други видове алкохол. Неалергичната опция е прясно изцеден сок, който е чудесен за полусладкото шампанско..

При всяко празненство рядко някой се ограничава до няколко чаши шампанско. В този случай трябва да следвате класическото правило за алкохолните напитки – всяко следващо следва да е по-силно от предишното. Това означава, че след шампанско, чиято сила е средно 9-13 градуса, можете да пиете пристанище (от 20 градуса и повече), ликьор (от 20 градуса и повече), водка, текила, ракия.

Какво е по-добре да не пиете пенливо вино

с чем нельзя пить вино

За да не развалите впечатлението за напитката, трябва да избягвате тези ястия и продукти:

 • лук и чесън;
 • халва и други ориенталски бонбони;
 • ястия с майонеза, включително салати;
 • тлъсто месо;
 • колбаси, шунка;
 • осолена риба.

Полезни съвети

Как да изберем

Повечето хора имат най-простите изисквания за тази напитка – така че има много мехурчета и пяна и се отваря с памук. За такова удоволствие можете да платите от 150 рубли на бутилка.

Руското шампанско, произведено от винарни на територията на Краснодар, струва средно 200-400 рубли. Бутилка пенливо вино от чуждестранни винарни ще струва от 2 хил. Рубли до няколко стотин хиляди долара..

Най-скъпото шампанско в света беше продадено на търг преди няколко години за 270 хиляди долара.

Пенливи вина от шампанско във Франция редовно се доставят в Русия. Именно от тази пия. Цената му ще бъде 3-4 хиляди рубли на бутилка.

Внимателно проучете външния вид на бутилката. Има ли всички стикери на място, има ли следи от лепило, колко здраво е коркът. Ако коркът е пластмаса, това е индикатор за нискокачествено шампанско.

Пластмасовите капачки не са достатъчно здрави и въздухът преминава през него, което оказва силно влияние върху качеството на напитката..

Как да отворите правилно бутилката

Преди сервиране шампанското трябва да се охлади до 7-9 градуса. Това е 3 часа в хладилника. Служи на маса в кофа със студена вода и лед. Никога не отваряйте бутилката преди отваряне..

Вземете бутилката в ръка и свалете горния филм със защитен проводник, като държите корк. Наклонете бутилката под ъгъл от 45 градуса. Започнете да бутате бутилката, а не корк, след това тя ще се отвори с лек поп, а не с изстрел..

Как да се излее в чаша

Напитката се изсипва по стените на стъклото, а не на дъното. Това се прави, за да не се получи огромна капачка от пяна. Чашата трябва да бъде наклонена и излята в малък поток. Напитката се излива в два комплекта. След първата е необходимо да се изчака пяната да се утаи и да се допълни, така че напитката да поеме чашата.

греяно виноКак да готвя пикантно греяно вино у дома, прочетете нашата статия.

Как да готвя триъгълници с месо и картофи е татарско ястие, което се готви много просто.

Пай със заквасена сметана и сини сливи е невероятно вкусно ястие, което е сочно и пълноценно..

Как да пием

В ръцете на стъклото трябва да държите крака. Това е необходимо, така че напитката да не се нагрява и не губи аромата и вкуса си. Можете да държите чаша в ръка, докато пиете ракия, която става още по-ароматна, когато се нагрява от човешки ръце. В случая с шампанското, това е напълно неподходящо..

Не започвайте незабавно да пиете. Трябва да усетите аромата и да наблюдавате стотици малки ирисови мехурчета.

Шампанското може да служи като аперитив пред основния банкет. Но трябва да се помни, че напитките с въглероден диоксид, поради което се появяват балончета, се абсорбират в кръвта много по-бързо. Ето защо, на празен стомах да се пие шампанско в големи количества, не се препоръчва. Само няколко глътки преди главното меню.

Интересни факти

 1. Задръстванията могат да достигнат скорост от 110 км / ч..
 2. Ако изпуснете стафидите в стъклото за шампанско, той ще потъне до дъното и ще плава няколко пъти..
 3. Първоначално винопроизводителите в средновековна Франция считат, че пенливото вино е напитка с ниско качество, мислейки, че мехурчетата са резултат от прекомерна ферментация..
 4. 54 метра – това е точно размерът на официално регистрирания полет на корк от бутилка шампанско.
 5. Моряците разбиват бутилка пенливо вино на кораба, когато го пуснат във водата.
 6. Ритуалът на разплискване с поп се появи през 1967 г., след като Дан Хенри, който бе спечелил състезанието, разтърси бутилката шампанско, която му беше представена, и разтърси съдържанието на всички около него. Оттогава насам това е постоянен ритуал не само в автомобилните състезания, но и в простите партита.
 7. 4 август е рожденият ден на шампанското.
 8. Налице е неофициално проучване, резултатите от което разкриват, че 1 бутилка от 0,75 ml шампанско съдържа 50 милиона мехурчета.
 9. Умереното шампанско е полезно за здравето. Пенливата напитка подобрява състоянието на кожата и повлиява положително паметта и цялостната мозъчна функция..

заключение

 1. Шампан – чудесна напитка от провинция Шампан във Франция.
 2. За шампанско най-добрите закуски от постно месо и плодове.
 3. Майонеза и ориенталски сладки не трябва да се сервират на шампанско.
 4. Изберете качествено шампанско в доказани магазини.
 5. Отварянето на шампанското с пяна и изстрел, изливането му в чаши и пиенето в големи глътки – всичко това е лош тон за такова прекрасно питие..