В сезона на прибиране на реколтата започва състезателен маратон. В кухнята, пестеливите домакини изграждат редици от кутии и започват да търсят рецепти. Голямото разбъркване причинява узряването на краставиците.

Днес ще разкажем как да накижим краставици за зимата. Толкова е хубаво през зимата да отворите буркан с краставици и да се насладите на вкусни ароматни туршии.

маринован огурчики на столе

Маринованата краставица е задължителен атрибут на банкета, незаменим принос към свежите ястия, важна съставка от салати. Подгответе важен продукт, който ви трябва през лятото, като изберете подходящата рецепта.

Азбука на събиране на краставици

Маринирането на краставици за зимата е сложен и отнема много време. За да получите качествен резултат, трябва да действате внимателно и внимателно в продължение на няколко часа, внимателно проследявайки чистотата на храната и съдовете..

Преди всичко подгответе краставици. Те се измиват със специална грижа, върховете се отрязват от двете страни. Някои домакини напускат плодовете, но за по-доброто хранене на краставицата с вода и марината е още по-добре да отрежете опашките.

След накисване краставиците се изсушават с чиста салфетка или просто се оставя водата да изтече през сито..

Докато краставиците са напоени, има време за приготвяне на стъклени буркани. Те са полирани със сода, особено те обръщат внимание на облекчението на шията, където се събират ръжда и мръсотия. Последният етап на къпане – залейте във вряща вода вътре.

За приготвяне на кисели краставички за зимата банките винаги се стерилизират: с пара, кипи, микровълнови лъчи, суха топлина (във фурната).

Успоредно със стерилизацията на консервите можете да почистите капаците. За очистените краставици са подходящи само жълти метални капачки. Специално пръскане, което не реагира с киселина, се нанася върху тяхната повърхност..

По-разумно е да завиете капака в малко вода за 10 минути. Не е необходимо да се готви дъвка от кориците, в противен случай тяхната структура ще бъде нарушена..

Следващата важна фаза е да изберете на вкус зеленчуци, корени и подправки. Бери листа, копър и хрян добре измити. Една скилидка чесън се нарязва на няколко парчета. Корен от хрян също е смазан. Поставете подправките на дъното на буркана първо..

Краставиците се поставят в буркан, изправен много здраво, без да оставят кухини. Случайно избухването на краставица от буркана трябва да бъде премахнато. Плодовете трябва да бъдат еднакви по размер и разнообразие..

процес маринованияАко те са с различни размери, първо поставете големи, а след това малки краставици. Извити, кухи, меки краставици не трябва да влизат в буркана.

След приготвяне на кутиите с краставици, направете саламура. Вземете пречистена вода, сол и захар. Хлорирана вода не е подходяща, по-добре е да вземеш пролет или да купи бутилирана вода.

Киселината се добавя към завършената саламура – така се прави марината. Оцетната киселина (същност) се използва по-често, понякога се нуждае от рецепта, оцетна маса или лимонена киселина, аспирин.

Получената марината се изсипва в буркан с краставици. На този етап можете да изгорите с пара или вряла вода, тъй като стъклото понякога се счупи. Пан с марина, държан с ръкавици без ръкави или кухненски ръкавици.

Някои рецепти за кисели краставички за зимата предлагат да се налива туршия в буркана, и едва след това добавете киселина. Горещите бурканчета се стерилизират, навиват се и се оставят да се охладят с главата надолу..

Инвентар за готвене на вкусни краставици:

 1. Готварски съдове за марината (само емайлирани);
 2. Голяма тенджера за стерилизиране на предстоящи туршия (банките трябва да се поберат в нея);
 3. Парче плат (марля), за да се постави на дъното на саксията под буркана;
 4. Малък тиган или черпак за капачки за готвене;
 5. Дъска за рязане;
 6. нож;
 7. Стъклени буркани;
 8. Метални уплътнения;
 9. Одеяла за покриване на заготовки (понякога не се изисква).

Класически краставици консервиране

класически способ маринования

Нашите предци започнаха да мариновани краставици през 17 век, те ги приготвили с кисели риба супа. С появата на стъклени буркани и zakatochny ключове рецептата за дълго съхранение е мислех – мариниране.

Според тази рецепта нашите баби събират краставици. Процедурата е изработена през годините, така че е по-добре за начинаещите домакини да се научат да се мачкат.

Съставки за кутии за литри:

съставки марината
 • Капки от карамфили;
 • пипер;
 • канела;
 • Корени и листа от хрян;
 • Зелени клончета магданоз;
 • Копър зеленчуци (без семена);
 • Чесънът карамфил.
 • Захар – щипка;
 • Солта не е йодирана – 4 супени лъжици. л.;
 • Оцет – 100 гр.

 

 

Така че, как да кисели краставици за зимата в банките според класическата рецепта? Краставиците и зелените се почистват от мръсотия. В дъното на банките, покрити с подправки, те са разположени леене билки и корени, а след това краставици.

миене

Несподеленото правило е, че дафиновият лист не се поставя на дъното, но се поставя между стъклото и краставицата, когато бурканът е пълен. На горната част на буркана се поставя копър чадър..

полагане специй в банки

Половин литър вода се варят и се изсипват в краставици. Оставете за 2 минути за загряване, след като водата се излива в тигана. Чистата вряла вода се излива отново в продължение на 2 минути, след това се изсипва отново..

Ние сложихме огурчики

Често, при осоляване, вряла вода трябва да се излива в кутии и се случва, че стъклото се счупи поради високата температура. Необходимо е да се излее порции, като постепенно се увеличава количеството гореща вода, която се излива..

вода

Чертеж не е разрешено – в кухнята врати и прозорци плътно затворени. Докато банката на краставиците не участва в процеса, тя е покрита с метален капак.

На базата на водата от първото наливане се приготвя марината. Във вода, разтворете солта със захар, заври за 3 минути, изсипете оцет.

Завършен консервация

Марината се изсипва в буркана до върха и свива капака. Охладени туршии покрити, с главата надолу.

Тайната на хрупкавото мариниране

Кръстосани краставици се получават, ако са напоени в много студена вода, те не са били подгънати свободно в буркана и полуфабрикатите са охладени бързо..

Изчисляване за трилитров буркан с хрупкави краставици (мярка – чаена лъжичка):

съставки марината
 • Скариди от чесън;
 • Горчица (семена) – 1;
 • Подправки – 10;
 • Зелените – куп.
 • Оцетна киселина – 1,5;
 • Захар – 9;
 • Голяма сол – 3.5.

 

 

Нека разгледаме подробно как да приготвяме хрупкави кисели краставички за зимата. Преди осоляване измитите краставици лежат в ледена вода за около 4 часа. След хранене опашките се отрязват от краставиците и се измиват отново..

Зелените и подправките се поставят на дъното на (стерилизираната) кутия, след което краставиците се поставят вертикално.

Изперете саламура от тези тегла на захар и сол и 1,5 литра. вода, отстранена от топлина, добавете есенция. Налейте гореща марината в краставиците и накипете за стерилизация за 5 минути..

На дъното на голяма тенджера се разпространява кърпа, върху нея се поставят брекчета краставици (заедно с капаци) и топла вода се излива на раменете на кутиите. Пожарът при кипене трябва да бъде намален..

След стерилизирането остава да се търкаля капака и да се изпратят готварите, за да се охлади. Не е необходимо да се покрива, така че банките да се охладят по-бързо.

Рецепта за сладка краставица

Сладкият марината ще направи вкусни краставиците, а продължителното време за охлаждане ще бъде меко..

На трилитров буркан с краставици (мярка за обем – супена лъжица):

съставки марината
 • Хрян – 2 листа;
 • Чесън – няколко карамфил;
 • Пипер – няколко грах;
 • Копър – няколко чадъри.
 • Оцетен оцет – 15;
 • Груба сол – 2,5;
 • Пясък захар – 2.5.

 

Как да си направим сладки кисели краставички за зимата? Сега ще разберете всичко. Краставиците трябва да стоят цяла нощ в студена вода. На сутринта те старателно измиват, отрязват задника, изплакват, изсушават.

Първо поставете зеленчуци в чаши стерилизирани буркани, а след това и краставици..

Във вряща вода (около 1.3 л.) Се въвежда Сол и захар, напълно разтворени. След 3 минути кипене, излейте оцет и извадете от топлина. Марината веднага изсипа в буркана.

Буркан с краставици се поставя в голяма тенджера, излива се топла вода, така че има 10 см наляво до горната част на заготовката и се запалва. Стерилизирайте ориза на слаб огън за 30 минути, покрийте буркана с капак.

След стерилизирането бурканчетата се навиват и охлаждат през деня, като се обръщат и обвиват одеялото добре..

Краставиците мариновани в магазина за зимата

извъртане как в магазине

Съхранените краставици имат вкус, характерен само за тях. Вземете солено, сладко, с богат оцет намек краставици и наистина в кухнята.

За един литър буркан (мярка за обема – супена лъжица):

съставки марината
 • Горещ червен пипер;
 • Листа на залива;
 • Фино нарязан пресен копър;
 • кимион;
 • карамфил;
 • Семена от горчица;
 • Черен пипер;
 • Малък лук.
 • Пясък захар – 2;
 • Оцет – 4;
 • Сол – 2.

 

 

 

Чистите краставици се напояват дълго време (12 часа) във вода с парче лед. След като краставиците се избърсват със салфетка и се накиснат с вряла вода. Бързо сменете горещата със студена вода и оставете да изстине за 10 минути..

Поставете подправките, лука, билки на дъното на буркана. След това сменете краставиците. Пипер постави в буркан на върха на краставици.

Започнете да сварявате саламура. Вземете половин литър пречистена вода, доведена до кипене. Изсипете сол и захар, разтваряйте.

краставици в маринаде с красным перцемОцет се добавя към готовата туршия, намалявайки пожара.

Налейте марината в краставиците и изпратете за стерилизация на печката.

Стерилизирайте кисели краставички 10 мин. в голям съд с вода.

Горещите банки могат да почиват за 5 минути и да навият капачките. При охлаждане банките трябва да стоят надолу с капаци, покрити с одеало.

Рецепта за готвене с тиквички

Краставиците и тиквичките принадлежат към едно и също семейство растения. Плодовете им са сходни, затова се запазват еднакво. Рецептата за кисели краставички с тиквички за зимата е много проста.

За двулитров буркан със зеленчуци (мярка за обем – супена лъжица):

съставки марината
 • Малки краставици – 1 кг 300 г;
 • Тиквички – един (млад);
 • Копър от билки – 3-4 клона;
 • Черно касис – 3 листа;
 • Череша – 3 листа;
 • Хрян – 1 лист;
 • Листа на залива;
 • 2 скилидки чесън;
 • Рий – 1 лист.
 • Татков оцет 9% – 12;
 • Сол – 4 (няма слайд);
 • Захар – 5 (с пързалка).

 

 

Зеленчуците се почистват, измиват, сортират. Два часа краставици, напоени със студена вода. Тиквички изсушени и нарязани широки пръстени.

Разстилайте листата и подправките, краставиците и тиквичките в бурканчета.

Налейте съставките с вряща вода и след 25 минути. излейте вода в тигана. Пригответе отново за кипене и изсипете в буркани, оставете да остане за половин час и се изсипва в тенджера за готвене на саламура.

Водата трябва да се вари в продължение на 3 минути, за да се разтвори напълно захарта и солта..

В буркан с краставици налейте оцет и туршия. Свалете капака, обърнете буркана, охладете се под одеалото (24 часа). Заготовката се съхранява в килера..

домати с чесноком на зимуСтъпка по стъпка рецепти за консервирани домати с чесън за зимата – това, което трябва да знаете за всяка самоуважаваща се любовница!

Свежи идеи за вземане на салата с боб за зимата прочетете тук. Съществуват рецепти за конвенционални боб и аспержи.

И в тази статия се описва технологията на готвене домашно hrenovuhi.

20 полезни съвета

Опитните домакини знаят, че очистването на краставици за зимата не е лесно. Те използват тайни, направени от собствените си грешки. Резултатът от надзор, извършен в очистването на краставици, ще бъде експлодирана или затъмнена банка..

 1. Банките няма да експлодират, ако добавите няколко домати, червен френско грозде или зелени ябълки;
 2. Избират се малки плодове – плътта им е плътна, без празни камери;
 3. Разнообразието от краставици трябва да е подходящо за сол, а не за салата;
 4. Стерилизираните буркани се докосват само със сух лепило;
 5. Липсата на киселина провокира пролиферацията на бактериите;
 6. Плодовете се отрязват при сухо време, така че да няма лепкава мръсотия и отломки;
 7. Йодирана сол не се използва, придобиват груба сол; домакинство острые огурчики
 8. Бяла пяна при кипене на марината;
 9. Чесънът прави краставиците меки, не е нужно да ги слагате много;
 10. Хрянът не позволява да се появи в кутията за плесен;
 11. За ярки цветове, краставиците се изсипват с вряща вода преди да се осолят или варят за 1 минута. във вряща вода;
 12. За осоляване използвайте пресни и сушени билки;
 13. Черешовите листа и дъбови листа съдържат стягащи вещества – те се поставят за смазване на краставиците;
 14. Мухълът расте на листенца;
 15. Подправените краставици трябва да задържат 2 часа, за да се потопят в миризмата;
 16. Горчицата (семената) или алкохолът (супена лъжица на литър буркан) ще предпази буркана от експлозията;
 17. За бързо заглъхване краставиците се пробиват с вилица;
 18. Чистите краставици се пълнят с много студена вода, без хлор. Закупените зеленчуци трябва да ядат влага за дълго време – няколко часа. Краставиците, събрани от градината, са достатъчни, за да се потопят за половин час;
 19. Дезинфекцираният съд е защитен от прах и прах, падащи върху него, така че врата е затворена. По-удобно е да поставите стерилизирани буркани с главата надолу върху чиста памучна кърпа;
 20. Можете да изчистите зелените, като го задържате за 1 мин. над пара в гевгир.

Много начини за събиране на кисели краставички могат да задоволят най-капризните вкусове и да обработят цялата култура.