Много днес се опитват да направят всичко възможно, така че диетата им да се състои единствено от екологични продукти, може би дори направени със собствените си ръце. Както се оказа, сиренето, както и много повече, може да се направи у дома от мляко.

Има достатъчно рецепти за такова ястие, от най-простите до най-сложните, изискващи опит и някои познания в готвенето..

у дома сыр

Но най-важното предимство на домашно приготвеното сирене е фактът, че се оказа много по-вкусно от това, което купува в магазините..

Средно, приготвянето на такова ястие със собствените си ръце ще отнеме не повече от половин час, ако включите времето за охлаждане в хладилника. Въпреки, че много готвачи препоръчват (ако имате достатъчно търпение) да поставите сиренето цяла нощ в хладилника.

Историята на известния продукт

Не изглежда странно, но историята на появата на сирене в нашата диета далеч се връща в древността, приблизителното време е около 7000 години. И, разбира се, всички най-вкусни, както и сирене, дойдоха при нас от арабските страни, от Изтока.

Един стар търговец, пътешестващ се през пустинята, реши да се укрепи с млякото, което беше в съда му, но за негова изненада, млякото се изкриви от високата температура и на дъното намери някаква твърда субстанция. Нямаше какво да правя, трябваше да го пробвам – вероятно не съжаляваше за това, защото бе стигнал до неописуема наслада.

С течение на времето историята на сиренето започва да се пренася от къща в къща, от страна на страна, преминава през континенти и стига до Европа, откъдето идваше при нас. Още от самото начало и досега сиренето е било почетено във всички страни и на всяка маса, например в древна Гърция, божествени и дори приказни легенди се считат за сирене.

Европа беше известна със своите сирена, произведени от млякото на почти всички познати на нас животни. Европейците винаги са били експериментатори.!

видове сыраТова беше европейската зора на Ренесанса, която даде на света такава култура като производство на сирене, както и посоката – приготвяне на сирене..

Но след известно време същото сирене според заповедта на царя е било забранено поради неблагоприятното му въздействие върху хората и едва от края на XVIII век накрая се извършва пускането на сирене върху конвейера и започва производството му..

В страните от бившия “Съюз” сиренето не е било толкова чудно, защото благодарение на предприемчивите жители на Кавказ такъв продукт бил известен като “сирене извара”.

Според много легенди славянските народи дори отдават почит на “сиренето”.

Възможно ли е да се направи такъв продукт у дома, колко е реално?

Както свидетелстват вековните практики, сиренето може да бъде направено у дома от мляко и в същото време резултатът е много по-вкусен продукт от магазина. Освен това, въз основа на реалната цена на готовото сирене, продукт, направен от себе си, ще струва много по-малко..

Но дори и цената не е основният превес фактор в посока на самопроизводството на този полезен продукт, преди всичко – вкус, незабравим вкус на сирене.!

Дори и за онези от по-слабия пол, които се опитват да гледат фигурата си, домашното сирене не представлява “опасност”, средно 100 грама домашно приготвено сирене съдържа до 300 калории.

Въпреки че съдържанието на калории прясно зависи от съдържанието на мазнини в извара или домашно мляко..

Вкъщи можете да направите вкусно нискомаслено сирене и всяка домакиня ще знае какво точно е в нея и какви са съставките в нея.

Рецепта за сирене на мляко вкъщи

От крава
как приготовить вкусный сыр в домашних условиях из молока
съставки Брой на
Вино сирене 1 кг
мляко 3 л
яйца 2 броя.
сода 0,5 ч.л..
сол малко
Време за готвене: 1440 минути Калории на 100 грама: 90 Kcal

Един от най-древните, но в същото време най-простите рецепти за приготвяне на домашно сирене не изисква специални познания в производството на сирене или опит. Класическата рецепта за сирене се прави от краве мляко и може да се каже, че има по-вкусен вкус и мирис..

Млякото трябва да се заври, но не позволява да се вари, изсипете сирене в него. Трябва да се разбере, че изварата трябва първо да се изцеди и изстиска.

Ние изливаме творог

Млякото с извара, поставено в контейнер, трябва да бъде добре и систематично разбъркано и да продължи да се нагрява при ниска топлина..

намесва массу

Не се страхувайте – когато температурата се покачва, млякото и извара няма да се търкалят. Но в момента на готовност, ще бъде необходимо да натоварите масата много бързо през кърпата, най-добре е да изберете превръзка или марля.

деформация

При избора на плат, заслужава да се знае, че тя трябва да бъде изработена от синтетичен материал, благодарение на което масата няма да се залепи, а излишната течност лесно ще изтече.

Сега можете да добавите сол (на вкус), сода и да ядете яйцата в масата. Необходимо е да добавите последните компоненти към горещата маса, така че съставките да реагират с извара, а резултатът ще бъде гъба сирене.

След това цялата получена маса трябва да се смеси добре и да се постави в шлайф за последващо филтриране и пресоване. През цялото време в края ще отнеме малко повече от един ден..

Ние поставяме на дуршлаг

Това е проста и проста класическа рецепта за сирене у дома, но ако искате да разнообразите ястието с някакви вкусове, можете да добавите подправки, аромати или обикновена копър.

Предлагаме ви да гледате видеоклип, който показва всички етапи на подготовка на най-деликатното сирене от мляко, но без добавяне на извара:

От коза

Вкъщи можете да готвите друг вид сирене – сирене, което мнозина трябва да опитат.

Сиренето е направено от козе мляко, за това се нуждаете от следните съставки:

 • Козе мляко – 9 литра;
 • Пепсин – 0.1 гр.

Технологията на приготвяне е много проста: необходимо е да се затопли козе мляко и да се разбърква бавно, излива се пепсин в него, който преди това е бил смесен във вода.

у дома козий сыр

След няколко минути подготвеното мляко с пепсин ще се навие, тогава ще трябва да подготвите гънка, покрита с марля.

В тъканта, за да се оформят получената маса на колапса, да се отцеди излишната течност.

И така, в резултат на това се получава компресирано сирене, което ще бъде идеално съхранено в хладилника, но само ако е поставено в солена суроватка.

Не се притеснявайте и внимавайте, ако свежото, прясно приготвено сирене ще изплюе малко по зъбите, така че трябва да бъде.

По-различен начин да направите козе сирене у дома е във видеото по-долу:

От кисело

Дори опитни домакини, такова нещо се случва като кисело мляко в хладилника.

И може да се използва при готвене, например при приготвяне на домашно приготвено кремообразно сирене.

Изсипете киселото мляко (2 л) в тенджера и внимателно изсипете в нея кипяща вода.

Това ще е необходимо, за да се получи маса на сирене в процеса..

каймаклия мягкий сырНеобходимо е да се даде време, за да се охлади леко, желаният съсирек ще се образува върху повърхността на масата..

Поради това няма да е трудно да го извлечете..

За да приготвите сметано сирене от кисело мляко, ще трябва да отстраните отстранения съсирек със сметана, добавете сол и поставете в sudochek за втвърдяване..

Готвене на твърдо сирене и топено сирене

За приготвяне на твърди сортове сирене у дома, трябва предварително да подготвите:

 • Вино сирене – 1 кг;
 • Мляко – 1 л;
 • Масло – 100 гр.;
 • Сол – 1 ч.л.
 • Сода – 0,5 л.
 • Куркума – 0,25 ч. Л .;
 • Черно пипер – 0,25 ч. Л.

твърд сыр своими рукамиВ процеса на приготвяне на твърдо сирене със собствените си ръце, трябва да поставите млякото в предварително загрята готварска печка и да доведете до врязване и само след това внимателно да въведете изварата и да доведете отново до температурата на кипене, но не и да кипете. Веднага след като масата на второто време достигне желаното състояние, трябва бързо да извадите съдовете от печката.

Какво се е случило в процеса, трябва внимателно да филтрирате, като по този начин се отървете от излишната влага. Най-оптималното за това е марлята, сгъната няколко пъти..

В отделен съд разтопете растителното масло, прибавете приготвената маса и го запържете в тенджерата за минута. В процеса на печене е необходимо да се опитаме да разчупим всички формирани бучки, като по този начин масата трябва да доведе до разтягане.

През цялото време на готвене не забравяйте да разбърквате масата. Към края на процеса можете, ако желаете, да добавите малко сол, сода и подправки и да прехвърлите масата в предварително подготвената тава за горещо замразяване..

Сервирайте се на масата и покажете на приятелите си, след като твърдото сирене от млякото се охлади напълно..

Любовта малка? Е, тогава вижте как да направите твърдо сирене с магданоз и чесън:

Достатъчно е да направите топено сирене у дома, но продуктът няма да има мляко..

Това ще изисква:

 • Вино сирене – 500 гр.;
 • Масло – 100 гр.;
 • Яйца – 2 бр.;
 • Сода – 1 ч. Л.

разтопен сыр в домашних условияхВсичко е много просто и не отнема много време, а след това можете да поглезите семейството си с вкусно ястие..

Така че, трябва да се омесвате много добре с вашите ръце или с преса, така че масата да се окаже като макаронени изделия.

В получената маса разбийте яйцето и напълнете содата и отново разбъркайте отново, като позволите на всички компоненти да реагират.

Само тогава добавете омекотеното, почти трайно масло и разбъркайте до пълна хомогенност. В такива случаи можете да използвате машината за месене..

Получената хомогенна маса трябва да се постави върху загрята плоча в продължение на 10 минути, като по този начин напълно се премахнат всички бучки.

По време на процеса не забравяйте да се разбърквате, така че масата да не се изгори, в противен случай сиренето ще бъде просто разглезено.

Варено сирене трябва да се постави в предварително приготвена форма или sudochek и да се постави в хладилника, за да се охлади и втвърди. След това можете да сервирате ястието на масата..

В следващия видеоклип ще научите как да направите сиренето Kachotta:

Методи на производство в многомерен вид

Имайки бавна готварска печка в къщата, просто е невъзможно да се въздържат от експерименти с готвенето.

Например, това е чудесно при вземането на сирене у дома, което правилно може да замести магазина.

Затова си струва да се подготвим:

 • Яйца – 1 бр.;
 • Кисело мляко – 1 л;
 • Сол – 1 ч. Л.

коза сыр в мультиваркеПотопете яйцето със сол, можете да размахвате, но е по-добре в миксер или да се комбинирате, добавете мляко и излейте всичко в бавната печка.

На таймера поставете специален режим “Печене” или “Пай” и задайте времето за изчакване – 25 минути.

Докато бавната печка ще свърши своята работа, трябва да вземете емайлираните изделия и да ги покриете с марля, сгъната няколко пъти..

След като сте спрели мулти-кукер, прескочете цялото съдържание през тензух, изтръгнете, опънете и оставете сирената под всякаква тежка преса..

Такива мерки са необходими, за да се получи твърде много влага от нея и се окаже сухо – това е много важно..

Една от най-често срещаните рецепти в модерното готвене е сиренето, приготвено в бавна готварска печка.

Много древни рецепти твърдят, че киселото мляко преди е било използвано за производството на сирене. Страхотно, защото това “добро” лежеше във всяка друга домакиня в хладилника.!

За такава рецепта е необходимо:

 • Кисело мляко – 2 л;
 • Яйца – 3 бр.;
 • сол.
Традиционно сиренето се прави от козе мляко, но можете също да приемате краве мляко..

Някои домакини използват пресно мляко, което след това се оставя да се превърне кисело за 1-2 дни..

Първо трябва да победите яйцата със сол (на вкус), можете да добавите подправки или подправки. Изсипете получената течност в кисело мляко и изсипете всичко в бавната готварска печка..

Техника, зададена в режим “Печене” за около 20 минути. След като всичко е готово и таймерът звъни, трябва да издържите получения съсир чрез марля или памучна тъкан, за да се освободите от излишната влага..

След това поставете полученото сирене под преса, но трябва да знаете, че колкото по-тежка и по-строга е пресата, толкова по-трудно е сиренето и обратно. Сиренето за охлаждане често се оставя в леко солената суроватка, която се отделя, така че се оказва, че е много по-вкусно и по-богато..

Необходимо е да се знае едно правило: преди пресата, изварата е около 0,5 кг тегло, а след пресата – вече 0,3 кг..

ЧийзкейкИмало ли е допълнително извара в хладилника? Намерете го, дори и полезно! Изключителни класически сирена от извара: рецепти и съвети. Предлага се богата закуска.!

От мляко можете винаги да готвите палачинки в бързаме. Ето съответните рецепти..

Предлагаме Ви да си спомните здрави леща, като сте приготвили вкусни ястия от него. Потърсете интересни идеи за готвене на леща тук. И се наслаждавайте на вашата храна!

Полезни съвети за начинаещи готвачи

Експертите дават някои съвети на начинаещите готвачи, които ще ви помогнат да получите вкусен продукт вкъщи още от самото начало, като използвате само наличните инструменти:

 1. Пресата е закупена стока, ако, разбира се, говорим за професионална преса, но у дома лесно можете да я замените. За да направите това, трябва да вземете малко бурканче с кафе, да прикрепите дъски и да го приберете;
 2. Формата за замразяване на сиренето е лесно да се замени с обикновено sudochkom или емайлирана тава;
 3. Винаги си струва да си припомним, че лошото мляко не прави висококачествено сирене;
 4. Не забравяйте, че доброто сирене се получава само от краве мляко, но овцете идват по-малко, подобно на биволско мляко;
 5. Не използвайте за сирене домашно мляко на прах;
 6. Ако можете да купите домашно мляко, трябва да поискате да донесете продукта на сутрешното доене, което след това ще трябва да се охлади до температура 15 градуса;
 7. В присъствието на бои или други добавки, можете да у дома си сирене от всякакъв цвят и вкус..

Представяме Ви още една рецепта за производство на сирене от закупено мляко: