Все по-често използвана opara за месене на тесто. Подготовката за себе си не е трудна, а печените сладкиши ще бъдат нежни и проветриви..

как сделать опару для дрожжевого теста

Ключът към вкусното и пикантно изпичане е тестото от мая. Но не винаги закупената суха мая може да постигне желаните резултати. По-добре е да се използва варене, приготвено само от четири съставки, най-важното е да се смесват в подходящите пропорции и в правилния ред. След това изпичането ще се окаже като от фурни на професионални кулинарни специалисти.!

Какво е това??

Така че, opara – какво е това и за какво е това? Напитката е течна смес, която се добавя към тестото по време на готвене. Необходимо е бързото увеличаване на обема на тестото, както и добавянето на крайния продукт с приятен и съблазнителен вкус. Рецепти за печене без мая не могат да се похвалят с такива предимства!

Съставът на тестото включва само четири съставки, но в зависимост от рецептата те могат да се различават или да се допълват. Основните продукти включват:

 • вода;
 • суха мая;
 • пшенично брашно;
 • захар.

Основата на метода на гъбата е ферментацията на съставките. Чрез комбинирането на всички необходими продукти се осъществява естествен процес, в резултат на който бактериите се размножават по-бързо и предизвикват увеличаване на обема на тестото..

Характерна особеност на тестото, приготвено по метода на гъбата – появата на мехурчета на повърхността на сместа, които се получават в резултат на отделянето на въглероден диоксид.

Суха мая гъби торта рецепта

много быстро

Повечето хора предпочитат домашно купения хляб. И това е съвсем разбираемо, тъй като домашно приготвените продукти никога не могат да бъдат сравнявани с това, което е на рафтовете на магазините..

За да направите несравним хляб вкъщи, е необходимо предварително да приготвите варена за тесто за тесто. Според френски тестото трябва да се съхранява най-малко 3 часа. Има обаче по-бързи рецепти, които струват повече светлина.

Състав за “бързото” тесто:

 • топла вода – 250 ml;
 • суха мая – стандартна опаковка;
 • гранулирана захар – 40 g;
 • пресято пшенично брашно – 40 гр.

Време за готвене: най-малко 30 минути.

Как да наготвим суха мая за хляб? За да направите тесто за домашно тесто, ще ви трябва купа за разбъркване. Необходимо е да се добави вода и постепенно да се добавят дрожди при разбъркване.

На този етап си струва да се внимава, така че всички сухи частици да се разтворят в течността. Не бързайте, по-добре е да дадете максимално внимание на процеса.

След като маята се разтваря във вода, трябва да добавите останалите съставки – брашно и захар. Отново, трябва да смесите всичко, като същевременно се разбърквате само в една посока..

Не трябва да правите кръгови движения назад и напред, в противен случай всички сухи съставки може да са навсякъде, но не и на табела..

Поддържането на такова варене е на стойност поне половин час. Ако е възможно, времето може да се проточи за час и половина, но ще са достатъчни 30 минути..

Прясна мая за печене на торти и кифлички

Печенето винаги трябва да е розово, ароматно и въздушно. Такива резултати могат да бъдат постигнати с помощта на тесто, направено не с вода, а с мляко. В комбинация с тази съставка тя ще даде зашеметяващи “резултати”, от които цялото семейство не може да бъде “издърпано” от свежите кифли.

Освен това, важен нюанс е използването само на пресни мокри мая. С тяхна помощ печенето ще бъде необичайно меко и богато вкусово.

съставки:

 • влажна мая – стандартна опаковка;
 • мляко – 500 мл;
 • пресято пшенично брашно – 20 g;
 • гранулирана захар – 20 г.

Време за готвене: 90 минути.

Мляко, предварително загрято до 20 градуса, смесено в дълбока купа с “мокър” мая.

мляко растворить

След внимателно смесване на двете съставки се добавят остатъците, т.е. брашно и захар..

добави муку

За да започне процесът на ферментация, е необходимо купата да се покрие със салфетка и да се остави встрани на топло място за 90 минути..

да се смесват

След това, мая тесто, направени от пресни дрожди за пайове и кифли, ще бъдат готови.

Opara готова

Рецепта за тесто за тестени дрожди
как сделать опару для дрожжевого теста
съставки Брой на
суха мая стандартен пакет
прясно домашно мляко 500 мл
гранулирана захар 40 g
пресято пшенично брашно 600 г
пилешки яйца 5 броя.
масло стандартен пакет
маса сол 20 g
Време за готвене: 150 минути Калории на 100 грама: 237 Kcal

Всяка рецепта само първоначално изглежда трудна (особено, при която 10 или повече съставки).

Въпреки това, следвайки точно рецептата и използвайки дадените количества съставки, готвенето у дома ще бъде доста лесно. Това важи и за тесто за тесто за домашно приготвени сладкиши..

Първият е да приготвим напитката. За да направите това, смесете маята с леко затоплено мляко. След добавяне на останалите съставки и отново добре размесете. Получената смес трябва да стои на топло място в продължение на поне 40 минути..

Докато в приготвената смес протича естественият процес на ферментация, необходимо е да се обърне внимание на подготовката на тестото. Яйцата трябва да се смесват със захар, разбъркайте, докато сухите зърна се разтворят напълно. Докато все още има време и тестото се покачва, необходимо е маслото да се стопи в течно състояние..

След 40 минути е необходимо да смесите смес от яйца и захар с варя. След месене добавете течно масло и шепа брашно. Омесете тестото с ръцете си, за да “стесните” внимателно всяка секция.

Когато месите, добавете останалото брашно. Счита се, че оптималната последователност на теста е състоянието, когато не се придържа към ръцете и в същото време лесно приема всякаква форма..

След като основните съставки се смесват с варя, трябва да оставите отново получения състав за 60-90 минути. Можете да определите неговата готовност по обем: ако тя се издига точно 2 пъти, тогава можете безопасно да пристъпите към печене.

Шиш кебап готовСвинско ястие във фурната – някои вкусни и необичайни рецепти за всеки ден.

Опитайте вкусна рецепта за салата, чиито основни съставки е осолена сьомга..

Какво пиете червено полусладко вино – кои ястия можете да му служите и как да изберете правилния вид вино за различни ястия.

Дъга основа за домашна пица

Пицата се счита за древно ястие, което все още е много популярно. Поради факта, че тестовите рецепти са представени в безброй числа, става много трудно да се избере правилната опция. За щастие, тестото за тесто пица винаги ще бъде нежна и буйна, което означава, че е нереално вкусно..

Съставки за гъба:

 • суха мая – 2 стандартни опаковки;
 • топла вода – 500 ml;
 • гранулирана захар – 80 g;
 • пресято пшенично брашно – 80 гр.

Състав за тестото:

 • пилешки яйца – 6 бр.;
 • пресято пшенично брашно – 550-600 g;
 • маса сол – 20 г.

Време за приготвяне на тестото: 90 минути.

Калорично съдържание на теста за 100 g без пълнеж: 245 kcal.

Както и в предишните рецепти, първо трябва да подготвите варене. Приготвя се според класическата схема: смесете маята с вода до пълно разтваряне, тогава трябва да добавите захар, сол и брашно. Опара трябва да стои на топло място за 40 минути.

В получената смес добавете всички останали съставки в рецептата и разбъркайте всичко с ръцете си. Препоръчва се да направите това точно на ръка, а не с помощта на вилици, лъжици или ребра. Опитните готвачи твърдят, че по този начин тестото се оказва още по-великолепно..

След като всичко е готово, е необходимо да оставите дрожди тестото на тестото без мая за пица за още един час. Препоръчително е да използвате фурна, настроена на минималната температура за това. В този случай климатичните условия за теста ще бъдат постоянни без никакви разлики и ще се покачват по-бързо.

Дрожди тесто за пайове без гъба

Звучи малко странно съчетание на думите “мая тесто” и “без тесто”. Но тази рецепта просто осигурява по-малко количество сухи частици, отговорни за процеса на ферментация. В този случай, тестото не е съвсем буйна, но все още порьозна..

Състав за тестото:

 • суха мая – 1 ч.л.
 • кефир – 250 ml;
 • масло – 100 г;
 • пресято пшенично брашно – 500 g;
 • гранулирана захар – 20 g;
 • маса сол – 20 г.

Време за готвене: 40 минути.

Калорично съдържание на теста на 100 g: 256 kcal.

Как да готвя мая тесто за пайове без гъба? В отделна купа трябва да смесите всички съставки и да ги разбъркате добре. Няма конкретна последователност на добавяне, но е по-добре първо да се смеси маята с кефир и след това постепенно да се добавят останалите продукти..

Такава рецепта без шушулка е идеална за тези, които се придържат към поста поради липсата на съставки в списъка с пилешки яйца. Но съдържанието на калории в това тесто не е по-ниско от предишните рецепти, като на първо място.

Полезни съвети от професионални готвачи

Няма нищо трудно при готвенето. Основното нещо е да следват рецептата и последователността на действията, а след това всяко ястие ще бъде предмет дори на тези, които не харесват особено тази професия. Особено полезни за всяка домакиня ще бъдат съвети от професионалисти, които лесно могат да бъдат използвани в домашно готвене. Те включват следните елементи:

 • брашното за тестото трябва да бъде пресято няколко пъти, за да направи съставът нежен;
 • във всяка рецепта за тестото водата може да бъде заменена с мляко или кефир в същите пропорции, както е посочено в рецептата;
 • след 15 минути тестото трябва да се разбие отстрани, така че да се издига по-бързо.

Отделно, възможно е да се отбележи такъв момент като качеството на продуктите. Не само кулинарни специалисти говорят за това. По-добре е да се даде предпочитание само на домашно приготвени продукти, особено мляко, кефир и пилешки яйца. В този случай ястията са не само вкусни, но и с максимално полезни вещества..

Готвене тесто за печене по два начина: с варени и без. Основните разлики са, че използвайки метода на гъбата, сместа е по-въздушна, благодарение на естествения процес на ферментация. В резултат на този процес се отделя въглероден диоксид от сместа и следователно тестото се покрива с много малки мехурчета. Пастата ще бъде нежна и мека, а в комбинация с ароматни подправки, тя също ще бъде изключително вкусна..