В статията по-долу се обсъждат различни варианти за правене на конфитюр на черно пишче с помощта на метода “Пет минути”. Този метод се характеризира със скорост и лекота на приготвяне, като същевременно запазва всички вкусови качества на плодовете.

За да получите сладкиши, които ще продължат до зимата и ще се насладят с вкуса си, полезни съвети бяха дадени на домакините, които първо трябва да прочетете..

дебел варенье из черной смородины "Пятиминутка" на зиму

Модерните домакини все по-често избират фризер за зимни заготовки. Въпреки това, любителите на богатия вкус и аромат на плодовете предпочитат добре познатите методи на баба – събиране на летни подаръци в буркани.

Но бих искал да го направя просто, бързо, със запазване на витаминните свойства и естествения вкус. За най-опростената подготовка на черно и червено френско грозде и предложения метод “Пет минути”.

Количеството захар зависи от това как касисът кисело. Обикновено за 1 кг плодове има 1.3 – 1.5 кг гранулирана захар.

За този метод на събиране на касис, конвенционално наречен “Пет минути”, често използвана вода. Неговото количество е различно и ще бъде посочено по-долу в рецепти..

Традиционна рецепта

За тази проста рецепта за пет минути конфитюр от касис, с изключение на френско грозде (1 кг) и гранулирана захар (1,5 кг), се изисква вода – 1,5 чаши (или малко по-малко).

Ние събаряме ягоды

След подготовката на френско грозде, за да се приготви сиропа.

мой ягоды смородины

Захарта се добавя към водата, смесена и доведена до кипене..

сироп

Варени, докато се разтвори.

ври старателно

Касисът се изсипва в сиропа и се приготвя 5-10 минути след варенето.

близо в банки

Отстранени от топлината и изложени в банки.

намазка варенье на хлеб

Предлагаме ви да видите видеорецепция за този деликатес:

Петминутна Jam Jam Jam

Една дума желе се задава за дълга и досадна магьосничество в кухнята. Но това не е така. За такова желе от касис е необходимо минимално усилие и време..

В допълнение, касисът не е варен мек, но остава цял плод и запазва всички полезни вещества, по-специално витамин С. Единственото изискване е да се придържаме към ясни инструкции за пропорциите и последователността на подготовката..

За желе:

  • Черно касис – 12 чаши;
  • Гранулирана захар – 15 чаши;
  • Вода – 1 чаша.

Измитата касис се изсипва в сух съд, добавете половината от необходимата захар (7.5 чаши). Внимателно, за да не смачкате плодовете, се смесва и добавя чаша вода. Довежда се до кипене и готвене за 5 – 7 минути. Пяната се отстранява.

желеТабелата се изключва и втората половина от захарта се добавя от необходимата скорост (още 7.5 чаши). Смесете внимателно, докато захарните зърна се разтворят напълно..

Горещото конфитюрче е сгъната в буркани и плътно затворено с капаци. Не е необходимо да включвате покрива и капака с топла кърпа.

С течение на времето, конфитюрът приема формата на желе с цели плодове и без излишната течност. Поддържайте по-добре на хладно място..

Кук в мултивариантна

Модерната технология улеснява работата на стюардесите. Продуктите в мулти-кукер остават непокътнати, не горят, не е нужно непрекъснато да се намесват. В бавната готварска печка можете да направите всякакви заготовки за зимата, включително “пет минути” конфитюр от касис. Така че, сега как да го готвя правилно.

Не се изисква вода за тази рецепта. 1 кг чист плодов плод с 0,3 кг захар. Можете да се обърнете в миксер. След това гответе в бавна готварска печка за 5 минути в режим “Супа”.

Останалата захар (1 кг) се напълва и готви за още 15-20 минути в същия режим. Охладете готовото сладко и поставете в буркани.

Замърсяването се получава дебело, с богат вкус. Може да се пие с чай или да се използва като пълнеж за печене..

череша варенье без косточекНе достатъчно френско грозде, но имате на череша? Да, това е страхотно! Научете се как да готвите безсеменно сладко от череша и да приготвите няколко буркана от този деликатес.

От цариградско грозде се оказва невероятен вкус на компот. Тук са рецепти, които можете да видите за себе си..

Е, кой не харесва аджика? И от тиквичките? Не пропускайте възможността да готвите скуош adjika за зимата според тези рецепти. Ще бъдете изненадани колко вкусно и лесно е.!

Рецепта за зимата

За любителите на картофено пюре има чудесен начин да готвите конфитюри от касис “Пет минути” за зимата. Не се изисква вода.

Морските каси се разстилаха, за да изсъхнат малко. Кюспета превъртате в блендер до състояние на нежен картофено пюре. Разкъсаните плодове се поставят в тенджера, добавя се захар, всичко се смесва и се вари при ниска температура при непрекъснато разбъркване..

След варенето, заври още 5 минути, за да разтворите изцяло захарните зърна. Готовият конфитюр в банките трябва да стои за един ден под топло одеяло.

Jam и не можете да готвите, а просто сгънат в стерилизирани буркани на земята плодове със захар. Винаги съхранявайте на хладно място..

“Пет минути” конфитюр от червено касис

деликатес из ягод красной смородины "Пятиминутка"Бобовете от червено касис се отличават с факта, че са по-кисели, воднисти и наличието на малко по-големи зърна. Ето защо името “Пет минути” за този вид плодове е много условно. Касисът се измива с горния метод..

Захарта се добавя 1,5-2 пъти повече от плодовете. За червеното френско грозде на килограм плодове, дължащо се на водно съдържание, са достатъчни 0,5 чаши вода.

Подготовка на сироп. Плодовете се поставят в нея и се вари 6-10 минути след варенето. Ако имате нужда от цели плодове в конфитюра, то е по-добре да не смесвате масата, но разклатете контейнера за готвене.

За да се разклати, конфитюрът се отстранява от топлината. Така че трябва да направите 2-3 пъти. По принцип конфитюрът се запалва за около 20-30 минути.

Разредете вкуса на деликатеси с оранжеви нотки

конфитюр с апельсинамиЗа 1 кг касис ще ви трябва 1,5-2 чаши захар и 2 портокала. Касисът се приготвя по обичайния начин. Тъй като кората ще се използва, портокалите се измиват добре..

Портокалите се нарязват на филийки, костите се отстраняват и преминават през блендер. Поставете получената маса в френско грозде, добавете захар.

След кипене готвене за 5 минути, разбъркване. Затворете пет минути конфитюр от касис и оранжево за зимата в стерилни буркани.

Полезни съвети за стюардесите

Плодовете трябва да се вземат веднага след узряване или леко неузрели. Така че, когато при готвене те остават цели, а не лимфу, е по-добре да ги събират с цели четки и в сухо време. След събирането няколко дни може да се съхранява на хладно място..

Съдържанието на витамин С причинява някои характеристики при работа с френско грозде. Плодовете могат да бъдат окислени, така че капаците за консерви от сладко за зимата са лакирани, чиниите са емайлирани. И да се направи бери пюре се препоръчва дървени tolkushkoy.

При обработката на плодовете, преди всичко, подготовката винаги е необходима. Можете да измиете плодовете в пластмасова купа. Удобно е да изплакнете в мивка, пълна с вода. Мивката се измива, затваря се, изсипва се студена вода и се излива касис.

Касисът лесно се измива във вода, а листата и клоните по едно и също време плават. Ако сухите върхове не се разпадат, те допълнително се нарязват с ножици..

Черното френско грозде може да се ароматизира с други сезонни плодове като боровинки, цариградско грозде или малини, за да добавите вкус..

При загряване на сладкото, няма съмнение, че ще се появи пяна, която трябва да бъде отстранена с лъжица или лъжица с дупки. Това може да се направи веднага, веднага щом се появи пяната и след изваждане от огъня.

Името “пет минути” условно. Всъщност е препоръчително да се увеличи времето за готвене на конфитюрата до 7-10 минути след появата на кипене..

заготовки варенья на зиму

Бери деликатеси са добре запазени до зимата и дори повече, ако наблюдавате:

  • Съотношението на френско грозде и захар, което служи като консервант;
  • Условия за готвене. Ако е начинаещ, тогава е по-добре да правите всичко стриктно според описанието. И ако сте професионалист, можете да експериментирате, като добавите други съставки или промените режимите на готвене. В същото време съществува риск продуктът да не продължи до зимата;
  • Качествено приготвен контейнер. Банките се изплакват обилно със сода, след това се преработват през пара или в пещ при температура около 200 градуса за 10-15 минути. Също така идва с капаци.

В заключение, бих искал да добавя, че когато бъдат замразени, плодовете запазват полезните си свойства, но те не могат да бъдат сравнявани със същите плодове, събрани с помощта на консервиране. До зимата, плодовете в бурканките настояват, запазват уникалния си аромат, вкус, форма.

След размразяване, те губят външния си вид, те могат да се използват само за приготвяне на компоти, мусове и коктейли, а не всички плодове са като запечатъци. Удобно той извади бурканче от сладко касис, отвори и изяде лека десерт..