Честването никога не е било без празнична торта. Но за този вкусен народ правят специални изисквания..

Не е достатъчно празничната торта да е вкусна. Модерният поглед върху нещата и най-новите технологии днес налага изискването такъв атрибут на празната маса да бъде колкото е възможно по-красив..

торта мастика

Днес мастикът се използва все повече за украсяване на празнична торта. Тя е покрита със самия сладкарски изделия, тя е изработена от великолепни и разнообразни при изпълнението на фигурите. Съществуват и жени, които могат да формират цяла композиция от тази маса..

Мастикът е маса, която се състои от захар и различни сгъстители (естествени и изкуствени). Лесно е да се правят у дома, но могат да бъдат закупени в магазина.

Начало – това е опция за поддръжници на природни продукти. Продуктите за съхранение се произвеждат по промишлени методи и се характеризират с наличие на изкуствени компоненти..

Говорейки в ежедневния човешки език, мастиката е пластилин, което прави възможно производството на бижута и е годно за консумация..

Типове мастика

В сладкарската промишленост има само два вида мастика:

 • желатин;
 • мандра.

Тези видове се различават един от друг само в сложността на производството и личните предпочитания на сладкарите. Това, че втората – са идеални в процеса на изработка на бижута.

Основата на млечната мастика е прахообразна захар, кондензирано мляко и мляко на прах. Чрез смесването на тези компоненти става възможно да се постигне пластичността, необходима за работа. Масата е лесна за производство, с която е хубаво да работите..

Желатиновата мастика подготвя много повече. Това е доста дълъг процес. Освен това не трябва да пропускате времето, когато желатината се охлажда, но все още не губи своята еластичност..

Тези видове мастика имат свои собствени специфични подвидове:

цветя на торт

 • мед;
 • промишлена;
 • Марципан и други.

Подготовката на варианта за мед се основава на факта, че медът традиционно се добавя към традиционно използваните компоненти. Получената маса ви позволява да правите различни фигури от нея и да не се притеснявате, че те ще се разпръснат..

Под индустриален мастик разберете това, което се продава в магазините. За нейното производство се изисква специално оборудване, поради което е създадено изключително в производството..

В сърцето на варианта на марципан са всички традиционни съставки, но към тази композиция се добавя бадемова ядка. Цифрите от такова мастило не се моделират, не са подходящи за създаване на надпис. Основната му цел е покриване на сладкарски изделия.

В зависимост от крайното използване на мастика, той може да бъде:

 1. Захар (покрива и обвива повърхността на продукта, се използва при моделиране на прости бижута, композиции, фигури);
 2. Flower (това е лесно да се работи, е пластмаса, и се претърколи, поддържа отлична форма и изсъхва бързо – използва само когато моделиране бижута и цветя);
 3. Моделиране (основната му характеристика е мека вътрешна и твърда външна част, поради факта, че тя изсъхва бавно, става възможно да се създадат различни форми и да се отдели повече време за този процес).

В зависимост от предназначението мастикът е разделен на следните типове:

 1. За моделиране;
 2. За подплата.
Масата, предназначена за моделиране, е в която сгъстителят се съдържа в малки количества. Това й позволява дълго време да запази плаваемостта. Използва се за създаване на фигурки и детайли, които украсяват сладкарски изделия..

Масата, предназначена за облицовка, се навива на плочи, след това се покрива с повърхността на сладкарски изделия. При такава маса има много сгъстител, поради което опаковането на продукта трябва да се извърши бързо.

Как да направите маска за торта у дома

Сред майсторите, участващи в приготвянето на сладкарски изделия, разработиха някои мастилни рецепти. Обърнете внимание на най-често срещаните..

Универсално мляко
как сделать мастику в домашних условиях: пошаговая инструкция
съставки Брой на
мляко (суха) 160грама
мляко (кондензирано) 200 g
прахообразна захар 160грама
лимонов сок 2 ч.л..
коняк 1 ч.л..
Време за готвене: 25 минути Калории на 100 грама: 155 Kcal

Комбинирайте всички съставки с изключение на лимонов сок, бои и ракия и разбъркайте добре. Масата се омесва, докато не е еластична (при залепване на ръцете, към нея се добавя захар).

Ако масата започне да се разпада, трябва да добавите малко количество лимонов сок към нея. За да придадете на масата ярък цвят, добавете няколко капки боя към продуктите..

Захар Желатин

За приготвяне на мастик от желатин (захар), ще ви трябва следните продукти:

 • 10 гр. желатин;
 • 60 ml вода;
 • 600 гр. прахообразна захар;
 • 2 ч.л. лимонов сок;
 • Хранително оцветяване.

Желатинът се накисва в студена вода и изчака докато се надуе. След това водата, в която е поставен подутият желатин, се запалва.

С постоянно разбъркване, чакайки пълното разтваряне на желатин. Необходимо е да се контролира, че водата не започва да кипи. В противен случай мастикът ще бъде с лошо качество..

След това, захарният прах трябва да се излее на масата, да се оформи в плъзгач и да се направи в нея. Изсипете желатин в тази кладенеца и започнете да омесвате масата..

Ако мастикът се разпада, трябва да добавите лимонов сок към масата. Хранителните цветове са по избор..

Класически marshmallow

За да подготвите класическия мастик (от блатото), ще ви трябва:

 • Сладка захар (сумата се регулира по време на подготовката);
 • 200 гр. мека морска коса (marshmallow);
 • 10 ml вода;
 • Боя за продукти.

В огромна купа, която може да бъде поставена в микровълновата фурна, трябва да поставите блатото и да добавите вода към нея. След това купата се поставя в микровълнова печка за 40 секунди..

загрява се зефир

Когато маслото се разтопи, към масата се добавя пудра захар. Омесвайте, преди да получите еластичност.

добави зефир

Необходимо е да не прекалявате с количеството пудра захар. В противен случай масата ще бъде груба и трудна за работа. На същия етап, ако е необходимо, добавете оцветяване на храните.

Когато масата стане тази консистенция и цвят, както е планирано, тя се увива в прилепващо фолио и се почиства във фризера за 30 минути. След това можете да работите с нея..

мастика готова

шоколад

За приготвяне на шоколадова маска се нуждаете от следните продукти:

 • 100 гр. тъмен шоколад;
 • 50 ml 30% крем;
 • 1 супена лъжица. л. масло (масло);
 • 10 ml коняк;
 • 100 гр. балсами от всякакъв цвят;
 • 125 гр. прахообразна захар.

В един контейнер се разстила шоколад, натрошен на парчета и сложен върху малък огън. Те не се отстраняват от огъня, докато мастикът не бъде напълно завършен..

Когато шоколадът се разтопи напълно, към него се прибавят и бонбони. При постоянно разбъркване трябва да изчакате, докато се разпадне половината от блатото. След това добавете масло, сметана и ракия..

Цялата маса се разбърква постоянно, докато придобие хомогенна плътна консистенция. След това се отстранява от топлината, добавя се захар на прах, леко се охлажда, оформя се в топка и се поставя върху хартия за печене..

Масата е готова за по-нататъшна работа или за съхранение..

С яйчен белтък

За да направите мастик с яйчен белтък, ще ви трябва:

 • 2 супени лъжици. л. глюкозен сироп;
 • Един килограм пудра захар;
 • 1 яйце бяло.

Първо, смесете глюкоза и яйчен белтък, след това добавете пудра захар и разбъркайте добре. След това се търкаля в топка, изложена в чанта и оставена в нея за 2 часа.

След това те отново месят. Когато масата е слабо изоставена, към нея се добавя малко количество пудра захар..

мед

Медният мастик се приготвя като се използват такива продукти като:

 • 2 супени лъжици. л. мед;
 • Един килограм пудра захар;
 • 2 супени лъжици. л. масло (масло);
 • 10 гр. хранителен желатин;
 • 120 ml вода.

Желатинът се излива в продължение на половин час с вода, след което се разтваря напълно с помощта на водна баня. Медът се смесва с масло и се добавя към желатин..

Към тази маса постепенно се прибавя прахообразна захар. По време на смесването на съставките масата се разбърква постоянно с лъжица колкото е възможно по-дълго..

Когато стане невъзможно да се намесва лъжицата, маската се омесва на ръка, докато се получи гладка и еластична консистенция..

Мастично оцветяване и съхранение

Можете да оцветите мастика:

 1. Гел за хранителни бои;
 2. Сухи бои за хранителни продукти.

За да боядисвате масата с гелна боя, трябва да изпуснете няколко капки от избрания цвят. След като тази маса е заместена.
оцветяване мастики

Трябва да се помни, че е необходимо да се месят старателно и интензивно. Ако това не бъде направено, масата ще се втвърди и боята ще се разпредели неравномерно..

При боядисване на масата със суха боя, желаното количество се поставя в контейнер и след това се добавят няколко капки вода. Получената маса се добавя към мастика.

В същото време е невъзможно незабавно да излее цялото боядисване. Необходимо е да изпуснете капка в различни места на мастика. След това масата се разбърква.

Ако искате да получите черна мастика, тогава е безполезно да търсите такова цветно оцветяване на храната. Просто не съществува..

За да направите масата черна, трябва да смесите жълти, сини, червени прахови багрила в съотношение 1: 2: 1. В случай, че след смесването на тези нюанси получите черен и зелен цвят, трябва да добавите малко червено боя директно към масата.

Мастика трябва да се съхранява в прилепващо фолио (може да се използва пластмасова торбичка) във фризера. Срок на годност – не повече от три месеца.

Как да скулптираме и украсяваме тортата

Ако мастикът е добре подготвен, лесно е да формирате фигурите от него. Работата с масата прилича на моделираща глина. За да свържете парчетата от фигурите, както и да залепите декорацията, трябва леко да навлажнете мястото, на което лепираме.

За да направите цифрите не е задължително да използвате бои. Можете да ги направите от бяла мастика, а след това да ги боя с боя храна..

Декорирането на тортата с фигури е много по-лесно, отколкото да се направи. Достатъчно е да направите всяка снимка като основа и да следвате разположението на цифрите, както е посочено на нея..

КремКрем с кондензирано мляко и масло ще направи тортата по-мека и по-нежна. Тази торта има приятен крем вкус и деликатен аромат..

Прочетете как да направите най-деликатния протеинов крем за украса на тортата и колко интересно е да украсите тортата..

Крем сирене торта за гъста торта е не само вкусно, но и полезно. Този крем може дори да се използва като сладък сос за тортата. Рецепта тук.

Съвети и тайни

Когато има голяма влажност в помещението, върху тортата от мастик, която се изважда от хладилника, може да се образува влага. Най-хубавото е, че тази торта трябва да се сервира веднага. Ако това не е възможно, повърхността на тортата може да бъде намокрена със салфетка, която ще позволи да се отстрани влагата..

В процеса на вземане на мастика, той може да се развие лошо. За да предотвратите това, той може да бъде леко затоплен в микровълновата фурна..

Фигурите, изработени от мастика, се изсушават в кутия, която трябва да е суха и плътно затворена..

Мастичното покритие не се нанася върху мокра повърхност, тъй като масата може да се разтвори.

Захарният прах, който се използва за направата на мастика, трябва да бъде фино смлян. Това ще предотврати счупването на тестото при търкаляне.