Коктейл е отлична напитка, която е подходяща за всички случаи. Той може да се използва като алкохолна напитка за почивка, можете да пиете през горещи дни през лятото и можете също да се грижите за гостите.

Ето защо, ако решите да направите тази напитка, тогава определено трябва да помислите за рецептата за направата на коктейла “Mai Tai”. Това е сладка, но не много сладка напитка, която има оборот от 27 градуса. Той отдавна е бил популярен и скъп обичан сред жителите на Америка, така че трябва да се запознаем отблизо с неговите функции за готвене..

Коктейл история

Напитката “Mai Tai” започва да се подготвя за първи път от 1944 година насам. Тя е разработена от Вик Трейдър, който е собственик на американската верига ресторанти в полинезийски стил Вик Трейдър..

Името на тази напитка, получено благодарение на жителите на Таити. В този момент, когато те го изпробваха за първи път, те незабавно казаха фразата “Mai tai roa ae”, което се превежда от таитяните като “добри, отлични”. През 1987 г. тази напитка е добавена към колекцията на IBA – международната асоциация на барманите..

В основата на идеята на автора на тази напитка се постави рецепта, която включваше наличните компоненти. Но в същото време той трябваше да бъде най-добрият коктейл на тропически вид. Поради това е било евтино, но неговият вкус прави тази напитка популярна сред много посетители на ресторанта..

Като основа за подготовката на този коктейл се използва ямайски ром. Въз основа на този компонент, по това време бяха приготвени повечето сортове ром коктейли, които се сервираха в много американски заведения за пиене..

Първоначално състава на тази напитка съдържа само бял ром, но с течение на времето започва да се разрежда с други напитки. Освен това ромът се смесва с ликьор и пресен сок. И да се дадат нюанси на тропиците, изложени на върха парчета вар, клонки от мента.

Въпреки това, с течение на времето, всички компоненти се повишиха рязко. Поради тази причина този тип коктейл днес има много високи разходи. В европейските държави в престижни барове за една част от тази напитка ще бъде поискано да отпусне от 6 до 9 евро. Поради тази причина, за да спестите пари, можете да го приготвите сами вкъщи..

тортаКак да готвя чаша в микровълнова печка за три минути, прочетете нашата статия.

Най-вкусната рецепта за палачинки с гъби или пиле тук.

Оригинална рецепта за торта – вкусен и необичаен десерт за детско парти.

Съставът на коктейла “Май Тай”

В допълнение към компонентите ще ви трябва специални неща, за да направите напитка:

 • Rox – 1 брой;
 • един шейкър;
 • един филтър;
 • един чудовище;
 • една цитрусова преса;
 • две тръби.
Рецепта стъпка по стъпка
как приготовить коктейль «Май Тай» в домашних условиях
съставки Брой на
бял ром 40-50 ml
черен ром 15-20 ml
захарен сироп 15 ml
ликьор с натурален портокалов сок 15 ml
лимонов сок 20 ml
сироп от бадеми 10 ml
пресни парчета ананас 30 грама
мента един клон
червена коктейлна череша 5 грама
смачкан лед 150 грама
лед кубчета 200 грама
Време за готвене: 10 минути Калории на 100 грама: 37 Kcal
 1. Първо трябва да сложиш натрошения лед в висока чаша или рок. Той трябва да напълни чашата до върха; запълване стакан льдом
 2. В резервоар за разклащане изсипете 20 ml лимонов сок, захарен сироп, сироп от бадеми;
 3. След това изсипете оранжевия ликьор, бял и черен ром; добави ликер
 4. Напълнете шейкъра с кубчета лед и разбъркайте енергично;
 5. После, през цедката, излейте всичко от шейкъра в скалите;
 6. Ако е необходимо, изсипете натрошен лед;
 7. Украсяваме горната част с няколко плода от череша, резена от ананас;
 8. Поставете клонка от мента на върха;
 9. Вмъкваме тубули;
 10. Готовият коктейл ще бъде добро допълнение в горещите дни..

Съвети, интересни факти

Струва си да обърнете внимание на няколко важни факта:

 • за готвене трябва да използвате само вегетариански ром – черно и бяло. Тази напитка е същността на коктейла, ако го замените с друг, тогава вече няма да бъде коктейл “Mai Tai”, а съвсем различно питие;
 • в цвят трябва да стане кафяво, това се дължи на използването на тъмния ром. Не трябва да има син, жълт, оранжев, зелен цвят;
 • Препоръчва се всички съставки да бъдат охладени преди готвене. Питието трябва да е много студено, това е всичко, което я оживява;
 • Традиционно се сервира в голям “халф”, но за да изпитате магическата аура, можете да я излеете в специална чаша, която се прави под формата на божественото Тики;
 • Коктейл се прави с парчета тропически плодове – ананас, липа. Също така не забравяйте да поставите коктейл череша. Понякога украсени с цветни листенца. Най-добрата декорация ще бъде парче портокал, череша и клонка от мента.

Напитката “Mai Tai” на вкус не може да се сравни с Mojito, Daiquiri, Martini, тя е различна от тях. Тя има някакво специално качество, което е просто невъзможно да се предадат сови. Този коктейл, базиран на ром, ще бъде само перфектната напитка, за да се охлади в екстремни температури, можете бавно да го пиете с приятели за интересни разговори. Ако искате да добавите разнообразие към живота си и да опитате нещо ново, тогава не забравяйте да направите този коктейл. След като сте опитали веднъж, никога няма да го забравите.