Adjika е подправка или лека закуска с подчертан пикантен вкус, който дължи своя произход на Абхазия. Жителите на този регион го използват в солта като сол и така думата adjika се превежда на руски език.

класически аджика по-абхазски

Закуската се постига чрез използването на две основни съставки в рецептата: червен пипер и чесън.

Но любителите на по-живи вкусови усещания добавят и други подправки към подготовката на абхазката аджика, като кориандър, копър, копър, босилек и др..

Adjika Абхазийски класически

Към днешна дата много страни заемат и допълват рецептата за подправка на Абхаз Аджика. Така че, можете да срещнете грузински, турски, туркменски аджика и т.н. Но вкусът на истинска класическа аджика не е сравним с никоя от нейните чуждестранни аналози..

За да пресъздадете оригиналната рецепта на Абхаз Аджика, са необходими следните съставки:

 • Горещ червен пипер – 2,5 кг;
 • Чесън – 250 г;
 • Семена кориандър – 75 г;
 • Груба сол без йод – 1/2 кг.

По време на подготовката на класическите adzhika ръкавици също ще бъдат необходими за избягване на изгаряния..

Чиличките трябва да се измият с течаща вода и след това да се разпръснат на големи съдове на разстояние един от друг. Покрийте на място, недостъпно за слънцето, за 3 дни.

готварски перцы

След определеното време, за да получите чушки, и с ръкавици на ръцете си, махнете стъблото.

очисти внутри

Извадете люспите от чесъна. Семена от кориандър трябва да бъдат смачкани. Това може да бъде направено с пестик, но не трябва да използвате кафемашина. По време на смилането семената дават етерично масло, което влияе положително на вкуса на бъдещата закуска..

Чесънът

Чесън, натрошени семена и червен пипер кайма няколко пъти.

Превъртете през

Разбъркайте сместа с помощта на дървена шпатула, след това изсипете сол и оставете да престои 24 часа..

настояще аджика

След 24 часа можете отново да смесите масата и да я допълнете в удобни за употреба ястия. Те могат да бъдат малки буркани или дълбоки чинии..

фураж к столу

Тази аджика трябва да се яде в рамките на няколко дни, защото рецептата не предполага подготовка за зимата.

Рецептата е много пикантна

Основната рецепта за приготвяне на adzhika abkhazian има пикантен вкус, но когато добавите повече подправки към чинията, можете да удвоите подправката. Тази рецепта е подходяща за любителите на чудесни ярки закуски..

Това ще изисква:

 • Червени чушки – 1 кг;
 • Семена от кориант – 30 г;
 • Чесън – 3 броя;
 • Копър – 20 г;
 • Базил семена – 20 г;
 • Сол – 200 гр.

Подгответе остър абхаз аджика както следва. Обелете чесъна и отидете на смилане на семена. Това се прави с помощта на пещер и хоросан, докато машината не е подходяща за тази цел..

Така че, семена от копър, босилек и кориандър паунд, а след това заедно с чесън карамфили се въртят в месомелачка 2-3 пъти.

изгарящо закускаИзмийте червения пипер. Носете ръкавици на ръцете си, отстранете семената от плода и също извадете стъблото. Нарежете чушката на малки парченца, след това смилайте с помощта на хоросан и пестик.

Трябва да направите гъста каша. Ако използвате голямо количество черен пипер, то тогава можете да използвате мелница или месомелачка.

Получената каша се смила през сито, за да се отдели от излишния сок. Смесете го с нарязан чесън и семена и поръсете със сол. Разбъркайте с помощта на дървена шпатула. Предварително опаковани готови закуски в малки буркани.

Обърнете се за зимата

Обичайно Adjika да се прави не само навреме, но и да се запаси зимния студ. В края на краищата, благодарение на използването на горещи подправки в рецептата, като черен пипер, чесън и сол, закуската ще се съхранява дълго време..

Рецептата на Абхаз аджика за зимата ще изисква следните компоненти:

 • Червен пипер – ½ кг;
 • Чесън – 100 г;
 • Орехи – 100 г;
 • Зелен колан – 200 г;
 • Зеленчуци от магданоз – 200 г;
 • Кориандър семена – 1 супена лъжица.
 • Сол без йод – 1 супена лъжица.
Червеният пипер може да изгори деликатната кожа на ръцете, защото за да избегнете такива последствия, трябва да използвате ръкавици.

Измийте пиперчето и го отървете от дръжките. По избор можете да пропуснете стъпката за извличане на семена, но това ще даде adjika още по-голяма острота. Обелете чесъна.

По-добре е да купувате орехи без люспи, за да спестите време за готвене. В противен случай, отстранете излишната кожа и запържете в тенджера, без да използвате масло..

Пипер картофи. Получената овесена каша е по-добре да се търка в сито, за да се спести много излишен сок. Чесън, орехи и кориандър семена по същия начин трябва да се смилат.

подправка для хранения на зимуМожете да използвате блендер. Необходимо е да се смила няколко пъти, така че последователността да е точно хомогенна..

Изплакнете магданоз и кориандър и изплакнете. Това трябва да се извършва с нож, без да се използва месомелачка или блендер. Всички съставки adjika се смесват заедно в отделен съд и се поръсва със сол. Разбъркайте с дървена шпатула.

Покрийте купата с кухненска кърпа и оставете в тази позиция в продължение на 3 дни. Всеки ден трябва да смесите масата, за да постигнете пълно разтваряне на солта..

След 3 дни абхазката аджика ще бъде готова, остава само да я разпространява на банките, които преди са били кипнали с вряща вода и са напуснали за зимата.

Хостинг съвети

За да сте сигурни, че любимите хора и гостите ще оценят приготвената закуска, трябва да се вслушвате в препоръките на опитни домакини:

 1. Класическата абдийска аджика се състои от червен пипер, чесън и подправки. И с използването на други зеленчуци в рецептата (домати, чушки, моркови), готовото ястие губи националния си вкус;
 2. Когато работите с черен пипер, е важно да носите ръкавици или да смажете ръцете си с мастни растителни масла. Това ще ви помогне да избегнете изгаряния. Също така е важно да се гарантира, че сокът от черен пипер няма да попадне върху кожата на лицето или на лигавицата на очите;
 3. Раздробяване на семената на копър или кориандър в кафемашина не трябва, защото по време на този процес те изпускат етерични масла, чийто аромат е желателно да се запази. По-добре е да се използва за този пестик и глупак;
 4. За adzhika използвайте само голяма не-йодирана сол..
маринован имбирь в домашних условияхПредлагаме ви да прочетете следната кулинарна статия! Как да маринован джинджифил у дома. Някой го обича да суши, а някой просто го празнува. Във всеки случай, домашният продукт ще бъде хиляди пъти по-вкусен от този, който се продава в супермаркетите..

И тук са рецепти за кисели краставички на баба ми доказани методи. Запазете статията в отметките си, в противен случай ще загубите поглед.

Вече сте подготвили скитника за зимата? Нямаше време? Е, тогава, тук са рецепти за готвене в бавна готварска печка. Бързо, лесно и много вкусно!

Такъв аперитив спечели Абхаз, турски и други кухни с една причина:

 • Той има остър парещ вкус, което го прави възможно да се използва като лека закуска за всяко ястие. Например, с месо, риба, гарнитура и др. В допълнение, adjika се добавя, докато готвене супи, за да им даде зашеметяващ пикантен вкус..
 • За да използвате всяка рецепта, ще са необходими съставки на разположение за всеки;
 • Можете да събирате подправки за зимния студ и да го правите понякога;
 • Процесът на подготовка на Абхаз аджика не отнема повече от час, а дори и господин аспирин може да се справи с него.