Въздушно тесто – мечтата на всяка домакиня. В мая тесто, дрожди гъби са отговорни за помпа, изпускащи въглероден диоксид в процеса на преработка на захар..

За тестото без мая домакини и професионални готвачи използват печене на прах, бакпулвер или сода, за да получат лекота и лекота на продуктите.

печене с содой

Печеният прах (известен също като бакпулвер) се състои от смес от сода, киселина (обикновено лимонена киселина) и пълнител (брашно, нишесте). Пропорциите на компонентите се избират по такъв начин, че содата и киселината да реагират напълно.

Но за една разумна домакиня няма да е трудно да се създаде бакпулвер от помощни материали. Основният компонент – сода – е винаги под ръка и сега как да го изплати (и защо да го направи).

Защо да угасите сода с оцет

Тестото, предназначено за сладкиши, пясък, пясъчни продукти, не съдържа мая. Как да се постигне неговата ронливост и трошливост?

Помпата на това печене дава въглероден диоксид, който се освобождава по време на взаимодействието на сода и кисела среда (или висока температура).

За тези, които се интересуват от подробностите, схемата изглежда така:

Сода (натриев бикарбонат) + оцет = натриев ацетат + въглероден диоксид + вода

прах за печене незаменим для выпечки

Значението на процедурата е да се създаде и разпространява огромно количество от най-малките газови мехурчета в целия обем на теста. Резултатът е леки, порьозни сладкиши..

Теоретично, натриевият бикарбонат сам по себе си, без да се охлажда, също дава лек разхлабващ ефект, тъй като при високи температури (над 60 ° С) той се дезинтегрира с отделянето на въглероден двуокис.

Но реакцията, като правило, не е напълно, правилното хлабавост не работи, и това, което е най-обидно, често в печенето остава неприятен вкус на сода. Така че може и трябва да бъде погасен, но трябва да бъде направено правилно..

Как да гася сода с оцет за печене

Ако в тестото се използват ферментирали млечни продукти (кефир, заквасена сметана) и рецептата не уточнява нуждата от допълнително гасене на содата, реакцията ще се осъществи без участието на оцет. Под влияние на температурата и киселината от млечните продукти содата ще се разпадне..

Важно е да се използва само количеството сода, посочено в рецептата. Ако случайно добавите малко повече, киселината може да не е достатъчна за пълна реакция. В резултат на това получаваме неприятния вкус на печенето..

Има няколко възможности за охлаждане на оцет:

 1. Методът на баба (неефективен) – в отделен контейнер или лъжица. Сода се изсипва в лъжица или в малък съд, излива се с оцет, чакайки сместа да се “кипи” и резултатът се прибавя към тестото. Целият въглероден диоксид, който трябва да “надуе” печенето, отива във въздуха.

  Все пак се наблюдава малък резултат – пропорциите на компонентите обикновено се вземат “с око”, а нереагирал прах от оцет се разлага по-късно при въздействие на температурата или реагира с киселинните компоненти на теста;

 2. как правильно гасить соду

 3. Разширен начин на баба (малко по-добър от предишния). Сода леко се изсипва в смес от течни съставки на тестото (преди добавяне на брашно) и се излива няколко капки оцет. След това внимателно разбъркайте, опитвайки се да вземете целия прах..

  След като сместа реагира (няколко секунди), трябва да смесите цялото съдържание, разпределяйки праха за печене в целия обем. В това изпълнение въглеродният диоксид в по-голямата си част остава в теста;

 4. Правилният вариант е да добавите сода към сухите съставки и оцет към течността. Това е, добавете брашно и захар към брашното, захарта и други насипни компоненти на тестото (не забравяйте да го разпространявате по целия обем!).

  В отделна купа смесете всички течни съставки (кефир, яйца, заквасена сметана и др.). Налейте необходимото количество оцет и разбъркайте. След това съдържанието на две чаши се комбинира и тестото се омесва..

В последния случай прахът реагира вече вътре в сместа и въглеродният диоксид е напълно запазен. Количеството прах обикновено се посочва в рецептата. Ако не, вземете една чаена лъжичка без слайд. Количеството оцет зависи от концентрацията му. Например, когато се използва 9% оцет, половината от обема на праха е достатъчна..

сух дрожжи
Така че печенето се оказа добре, също е добре да се знае съотношението между суха и прясна мая..

Пиле торта със заквасена сметана проста и доказана рецепта, прочетете нашата статия.

Насладете се на любимите си хора със сочни копърчета със сладко тесто, нюансите на рецептата на адрес https://notefood.ru/retsepty-blyud/vy-pechka/rogaliki-iz-pesochnogo-testa.html

Как да изберем оцет за тази процедура?

Няма значение кой оцет ще бъде избран. Заедно с обичайното хранене можете да използвате ябълка или вино. Основната задача – да се създаде кисела среда, в която дезинтегриращото вещество ще започне да се разлага с отделянето на въглероден диоксид. Освен това можете да загасите:

 • Обикновена вряла вода;
 • Лимонов сок;
 • Лимонена киселина;
 • Ферментирали млечни продукти (кефир, заквасена сметана).

Заместители на сода

Готовият прах за печене (бакпулвер) е много по-лесен за използване – няма нужда от гасене на праха. Освен това пропорциите на компонентите се нагласяват и се подбират така, че натриевият бикарбонат да реагира напълно и не дава неприятен вкус..

от можно заменить соду

Обикновено бакпулверът има следния състав:

 • 5 части сода;
 • 3 части лимонена киселина:
 • 12 части пълнител (брашно, нишесте).

Не лошо разхлабване на тестени мазнини (масло или маргарин) и алкохол (водка, ром, ракия, бира). Но тези компоненти трябва да се използват в съответствие с рецептата..

Така че, содата гарантира печене на печене, при условие че е правилно и незабавно погасена. Киселинните пожарогасителни средства могат да създават различни продукти, но най-често се среща оцет. Следвайте технологията и насладете близките си с вкусни шедьоври.!