Опитвали ли сте някога истинско кафе? Това е неописуемо удоволствие, когато с всяка глътка умът неволно носи сърцето в най-отдалечените краища на слънчевия страстен континент, а душата изпълва със специалната трепереща топлина на огнището. Кафе лате – какво е това? Сега всички знаете.

Caffe latte – парче млечно щастие

Историята на тази напитка се връща в Италия и по-точно до обичайното приятелско семейство..

Един ден една от италианските жени решила, че нейното семейство при всички обстоятелства просто трябваше да се събере рано сутрин на голямата кухненска маса и да се наслади на чаша ароматно кафе за приятен разговор. Този вид “възрастни” напитки не се харесваше много от децата й и за да не бъдат отделени от семейството, жената измислила идеята да разрежда кафе с сладко краве мляко..

И така се появи първото италианско кафе. Рецептата му се предаваше от уста на уста, от поколение на поколение, докато не намери идеалните му съставки и пропорции. Напитката е рафинирана в продължение на много години, като нетърпеливо поглъщат различни финини за готвене. И все пак той запазва в себе си най-оригиналното усещане за духовно единство, топлина и утеха..

Много хора вярват, че наричайки това кафе “лате”, те не правят никакви грешки. Това е заблуда, вдъхновена от влиянието на френския език. Всъщност думата “latte” правилно се произнася с акцент върху първата сричка, подобно на други италиански думи.

Латини в цялото разнообразие: видове и състав на напитката

Колко различни видове вкусно кафе от лате е измислено от майстора! И всеки от тях е надарен с тайната си финес. Но все пак има три специални напитки, които ясно се открояват от цялата тази кафе маса от екстри:

 • традиционно лате кафе;
 • пуф лате макиато;
 • пуф долче лате макиато.

Всеки от представените видове има свои собствени съставки и пропорции. Едно нещо остава същото: основата за абсолютно всякакъв тип лате кафе е млякото.

За кафе тип latte е най-добре да използвате пълномаслено мляко. Идеалната опция – 3,2%. Ако предпочитате по-нисък процент, напитката ще бъде тъмна и с тъп външен вид, както на вкус..

За да усетите красотата на тази напитка, първо трябва да се научите как да я подготвите правилно. Това трябва да се направи в специална чаша за лате. Обемът им обикновено е 150 ml. Важно е да знаете, че без кафе машина тук, за съжаление, не е достатъчно. Помислете за най-вкусните рецепти за лате.

ориз с овощамиРайс с пиле и зеленчуци – обърнете внимание на рецептата, която ще стане ваша любима.

Как да готвя вкусна рецепта за супа с кюфтета, прочетете нашата статия..

Пълнен пай, напълнен с яйца и зелен лук – вкусни домашно приготвени домашни сладкиши.

Традиционно италианско кафе – как да го готвя
кафе латте — что это такое, как правильно приготовить
съставки Брой на
специално стъкло 1 бр.
пинчер 1 бр.
прясно приготвено еспресо 30 ml
мляко 100-120 ml
Време за готвене: 1 минута Калории на 100 грама: 175 Kcal

В пинчера трябва да победите напълно млякото, като използвате силен поток гореща пара от кафемашина. Целта е да се постигне мека, гъста пяна. Шийкото мляко се излива в чаша, за да не се нарушава пяната. След това еспресо се излива в центъра на чинията. Съставките се смесват, за да направят кафе с топъл бежов цвят..

Latte: рецепти за кафе с обрат

От година на година, latte coffee еволюира и подобрява както вкус, така и във външни качества. Помислете за няколко добре установени рецепти, чийто вкус беше признат и одобрен от различни кафенета.

Latte macchiato

Най-важното от рецептата е лате макиато в слоевете си. Не е нужно да се излее дълго време, идеални слоеве се получават сами, сякаш чрез магия.

Много нещастни baristas в менюто приравняват latte macchiato с традиционните latte. Те вярват, че това е едно и също нещо. Това е погрешно схващане. Latte и latte macchiato са два напълно различни вида кафе! Първият е традиционно хомогенен, а вторият е украсен със слоеве.

Ще ни трябва:

 • стъкло за лате;
 • щифтове или други чинии с “гърне” за мляко;
 • 30 ml прясно приготвено еспресо;
 • 115 мл мляко.

Готвенето latte macchiato ще отнеме 1,5 минути.

Подобно на традиционния лате, в макиато на 100 мл 175 ккал.

Потопете млякото под парната тръба на кафемашината в щифта. Търсим дебела кожа. Тя трябва да е по-голяма от традиционното кафе на лате. Напълнете стъклото с готово мляко, без да унищожавате пяната.

да победи молоко

Внимателно, в тънък поток, строго в центъра, бавно добавете еспресо.

изсипва се кофе

След това не премествайте стъклото до разпределянето на слоевете. Три слоя трябва да се появи точно пред очите ви: студена бяла светлина и горчиво кафе..

лате

Dolce-latte macchiato

Рецептата за това кафе е усвоила сладко допир на карамел. Dolce-latte е много красива напитка. Той има общо четири слоя..

Необходимите съставки за долче-лате-макиато:

 • лате стъкло;
 • пиншер (може да бъде заменен с удобни чинии с “шлюз”);
 • 30 ml пресен еспресо;
 • мляко, 110 ml;
 • лъжица с разширена дръжка;
 • 5-10 ml карамелов сироп.

Dolce-latte-macchiato отнема около 3 минути..

Средно калоричното му съдържание на 100 ml е около 207 kcal..

Първо, в чаша се излива сладък сироп. Млякото в пинсер трябва да бъде подсилено с пара, докато не се появи гъста следа. След това поставете дръжката на лъжицата в стъклото, без да докосвате сиропа отдолу, но възможно най-близо до него.

Бавно и много внимателно излейте млякото по такъв начин, че да се влее в чаша от дръжката на лъжица. Два слоя са готови! До центъра, както и в рецептата на лате-мачиато, изсипете еспресо.

Основното нещо е да го направите внимателно и тя се разпределя на слоеве от само себе си. Резултатът е слой от сироп, след това слой мляко, после светлокафяв преходен слой и еспресо слой в края.

Няколко фини детайли за кафенето

Главните съвети никога не са излишни. Ето някои от тях..

 1. Стъклото трябва да се нагрее добре. Всички съставки са топли лате: Еспресо кафе машина, и мляко мощен пара джет. Ако ги поставите в студена чаша, те ще му дадат цялата си топлина. Вместо вкусна гореща лате, в резултат на това трябва да пиете хладно кафе.
 2. Мляната пяна трябва да бъде без големи мехурчета. Баловете правят кафето неестетично. Ако, обаче, те се сгърчиха, лесно можете да се отървете от тях. Внимателно докоснете долната част на пинсерчето на масата. Мехурчетата ще се спукат, сливане с еднаква пяна..
 3. Използвайте ванилия или канела. Поръсете пяната на готовата напитка с една от тези подправки. Ароматът им, комбиниран с ароматно кафе от лате, просто ви подлудява.!

Много рядко се среща човек, който не обича традиционното кафе с мляко. Днес кафенето е толкова разнообразно, че всеки любител на тази напитка от мляко и кафе ще намери подходящ вкус..

Как да пием лате: интересни факти

Гостите на кафенето често се притесняват от въпроса как да разкрият напълно чудесния вкус на кафенето. Как да пием? Тук няма едно единствено правило. Вкусът на лате цъфти по устните.

Що се отнася до latte-macchiato и dolce-latte-macchiato, можете да се насладите на тях чрез смесване на слоеве или обратно, оставяйки ги непокътнати и постепенно, слой по слой, пиене на напитка чрез слама.

Важна информация за бременни и кърмещи майки

Независимо от факта, че основата на всяко лате кафе е мляко, то не се препоръчва за бременни жени. защо?

Кофеинът еспресо не изчезна никъде и не се разтвори. Млякото само го разрежда, омекотявайки гъстата му структура. Последствията за големите любители на кафе са ужасни, защото вие:

 • рискуват живота на детето;
 • може да причини преждевременно раждане;
 • насърчава преждевременното ексфолиране на плацентата;
 • силно увеличаване на налягането;
 • риск от киселини в стомаха;
 • дехидратирайте се.

Кърмещата майка получава и табу кафе. Всъщност, заедно с млякото си, слабо малко бебе ще вземе вредния кофеин. Какво ще се случи по-нататък?

 • нивата на кръвната захар ще бъдат нестабилни и това показва развитието на заболявания;
 • раздразнителност и стрес;
 • нездравословно възбуждане;
 • спад след кофеина.

Знаете ли, че …

Когато завършеното кафе еспресо се изсипва в чашата за първите 10 секунди, в нея няма капка кофеин. В допълнение към различни ароматни масла, в него не се разкрива нищо. И бременните, и кърмещите майки могат безопасно да се насладят на кафе от такова еспресо..