Хартиеният хляб заема водещо място в популярността сред другите продукти на хлебарството. Характеристиката му е печене.

огнище хлеб - что это такое, как его самостоятельно выпекать

Какво е това, което беше изпечено в старите времена

В старите времена те го пекат във фурната на пода, “под” от тук идва името на огнището. Печката преди това беше разтопена с много дърва за огрев. Когато дървата изгоряха, въглищата бяха извадени от пещта. Хлябът с кръгла форма се поставя в загрята фурна. Нагрейте фурната на 200 градуса печен хляб отдолу, в него се приближи. Благодарение на правилната циркулация на фурната с ниска арка, той беше добре изпечен.

Огънят хляб никога не е бил изпечен във форма, няма нужда от тях. Принципът на печене беше наличието на плоска повърхност. В огнището, той сам се вписва и се формира до допустими обеми..

Липсата на форма не придава на хляба добро прилягане, се оказва, че е гъста, задоволяваща. Лесно за рязане, се счита за много задоволително. Хлябът, изпечен в долната част на фурната, обикновено има кръгла, овална, продълговата форма. Фурната трябва да е много гореща, такива условия ви позволяват да печете истински хляб, който не остава застоял от дълго време.

Характеристики на съвременната технология

В съвременните условия няма пещи като в старите времена, но това изобщо не означава, че е невъзможно да се постигнат необходимите условия при печене на хляб. Вместо “огнището” използвайте метални или керамични листове, камъни за печене..

Пещта е парче печена глина, дебелината му може да достигне 5 см. Камъкът се затопля, след което топлината се прехвърля в печене. Повърхността трябва да е абсолютно плоска и плътна. Преди печене, оформеният хляб трябва да бъде разположен на масата..

На върха на хляба е по-често да се правят разфасовки или вдлъбнатини в центъра – това ще позволи на хляба да израсне и да не се напука. Методът на печене на хмел позволява на хляба да разкрие цялата си красота, да придобие свеж вид.

Предварителната фурна се загрява до 200 градуса. Поставете хляба, поставен върху равна повърхност. Топлината печете кората, не позволява тестото да се разпространи. Малкият хляб бързо се хваща, а след това печен от вътре.

Друго условие, което трябва да се спазва, е, че хлябът се нуждае от пара. Ако нямате професионална парна фурна, можете да я напръскате с вода от бутилка спрей или да поставите контейнер с вода надолу.

Съвременната технология практически не се различава от старата, основното е да следвате препоръките, съгласно рецептата. Ако всичко е правилно, хлябът ще се превърне в буйна, порьозна, вкусна. За да направите фъстъците по-ароматизирани, можете да поставите зелените листа във фурната.

сметанаKaymak – какво е това и как да го готвя правилно.

Прочетете как да направите вкусен сос от червена боровинка за птиче месо..

Обърнете внимание на рецептата за ароматно пиле в майонеза, която е много лесно да готвите във фурната.

свойства

Печено в хляб изглежда като висока тортила. Въпреки това, той е богат на магнезий, натрий, фосфор, микроелементи, антиоксиданти, необходими за тялото.

Храненето на такъв хляб допринася за правилното храносмилане. Компонентите на хляба засягат красотата на кожата. За разлика от калайния хляб, огнището нормализира нивата на кръвната захар (глюкоза).

Плътно в текстурата хляб бързо насища, просто яде един парче. Ако един хляб се пече от ръжено брашно, полезните му свойства се увеличават няколко пъти. В допълнение, тя може да бъде счетено за диета.

Как да се пекат хлебарката у дома

За тези, които решават да готвят хляб за първи път, най-добре е първо да опитате най-простата рецепта. В бъдеще не трябва да се страхувате от експерименти, опитвайки се по-сложни възможности за печене на хляб, използвайки метода на огнището.

Един добър помощник за съвременната домакиня ще бъде хляб в нея, можете да направите тесто, а след това печете хляб във фурната. Ако няма машина за хляб, можете да замените тестото със собствените си ръце. Тестото ще трябва да отиде и пространство според рецептата..

Пшеница-ръж горчица
съставки Брой на
пшенично брашно 250 g
ръжено брашно 130 g
краставичка туршия 250 ml
жива мая 1 ч.л..
смляна горчица 2 ч.л..
захар 2 ч.л..
Време за готвене: 210 минути Калории на 100 грама: 269 ​​Kcal
 1. Комбинирайте разклащането със саламура, добавете захар, горчица, добавете брашно. Омесете тестото в машината за хляб или ръчно. Дрождите трябва да са свежи.. маяо диша, в професионални условия – използвайте специални кошници добави муку.
 2. Добре изработеното тесто е натрошено и оформено във форма на хляб. Поставете плоска повърхност за печене. разтривам хлеб
 3. В горната част на хляба не се пука, правят разфасовки или вдлъбнатини в центъра. Когато хлябът се раздробява, поръсете го с вода, без да го изваждате от фурната.. пресичам
 4. Преди това фурната трябва да бъде предварително загрята при висока мощност. Печете най-малко 40 минути, готовност да проверите раздробяването.
 5. Извадете един хляб, покрийте с кърпа и дайте малко почивка. Вкусният хляб ще бъде напълно охладен.

Бял сърдечен хляб

Изисквани съставки:

 • вода – 300 ml;
 • брашно (най-висок клас) – 380-400 g;
 • суха мая – 1,5 супени лъжици;
 • захар – 2,5 тона;
 • сол – 1,5 ч. л .;

Време за готвене: 2,5 часа.

Калорично съдържание: 242 kcal.

 1. Вътре в резервоара, където тестото ще бъде подготвено да се налива в топла вода, изсипете в маята. Добавете захар, сол, оставяйте маята да се разтвори.
 2. Други части добавят пресято брашно, месене тесто. След това сложете тестото на масата, омесете го добре, покрийте с кърпа за около час.
 3. Прибере тесто отново месят. Подгответе плоска повърхност за печене, можете да използвате обикновен лист на фурната. Поставете го с пергамент, не е необходимо да мазате, в противен случай тестото ще се разпространи.
 4. Поставете лист с форма на хляб, направете разфасовки или пробиви с вилица.
 5. Фурната трябва да бъде предварително загрята, печката при висока мощност за 35-40 минути.
 6. След като фурната е извадена от фурната, оставете я да се охлади под кърпа..

Полезни съвети

 1. Брашното със сигурност ще пресее, така че е обогатено с кислород, което е много важно за печене.
 2. Дрождите могат да отнемат всяко важно нещо, че са свежи, изтекъл продукт няма да даде хляб на добра форма.
 3. Всички съставки, точно измерени, брашното може да отиде на рецептата за повече. Неговото количество трябва да се регулира според степента на смесване. Тестото не трябва да е течно, поддържа се добре.
 4. Загрейте фурната до 200 градуса, и само след печене. Не е необходимо температурата да се понижава.
 5. Отварянето на фурната и оглеждането също не е необходимо.
 6. Горещият хляб се разпростря върху салфетка или специална стойка, така че той се охлади. Не е необходимо да го поставяте на масата, в противен случай ще се разнесе отдолу.
 7. Ако направите хляб на кисело мляко е дълъг, но много полезен процес, хлябът ще се окаже по-вкусен..
 8. За да добавите вкус към тестото във втория етап на партидата, можете да добавите продукти и подправки, които ще дадат вкус. Първоначално нищо не се добавяло, съвременните стюардеси подлагат подправки на вкус.
 9. Можете да добавите трици, овесено брашно, белени семена, сусам на брашно.
 10. При печене можете да поръсите хляб над брашно, сусам, макови семена или просто да се намокрите с вода..

Бон апетит!