Risgryn er kendt og elsket på alle kontinenter. Det er umuligt at finde et køkken, hvor ris i en eller anden form ikke ville blive præsenteret..

I landene i Fjernøsten er denne ret så populær, at de f.eks. I Kina som en hilsen spørger: “Har du spist ris i dag?”.

smuldrende рис с зеленью

I Europa viste risgraver relativt for nylig, i slutningen af ​​middelalderen og store geografiske opdagelser. Da folk begyndte at aktivt udforske rummet. Meget hurtigt voksende popularitet blev ris den nationale ret i næsten alle europæiske lande..

Risgryn indeholder ikke gluten – det allergenste vegetabilske protein. Derfor er det inkluderet i børnenummen som den første grød..

Derudover anvendes ris aktivt til fremstilling af slim og creme supper med forskellige terapeutiske kostvaner..

Typer ris korn

Der er mange sorter af ris. I alt producerer botanikere 20 dyrkede sorter og flere hundrede arter..

Ifølge kornudseendet produceres ris:

 • Langkornet – Smal og lang, op til 2 cm, når de er kogte, holder disse korn næsten ikke sammen – de er ideelle til en smuldret sideskål;
 • Srednezerny – halvcirkelformede, ikke lange gryn af mediumglutenindhold, for eksempel en række “risotto”, der er ideel til opskriften med samme navn, dette inkluderer også den berømte “devzira” ris til madlavning pilov;
 • omgang – Ris er rund og kort, indeholder en masse gluten, fra sådanne korn får du perfekte pudder, gryderetter, pureede og slimede supper.

typer риса

Ved forarbejdningsmetoden kan man skelne ris:

 • poleret. Slibning er den mest almindelige måde at forarbejde riskorn på; korn er hvidt, næsten blottet for plantefibre og vitaminer, men denne ris er meget nærende og hurtigt kogt;
 • Upoleret eller brun. Kornene gennemgår minimal forarbejdning og holder maksimalt af vitaminer og fibre, men de koger længere længere og den færdige side skål er for grov i smag;
 • dampet. Den mest optimale variant af ris er, at kornene behandles med damp før slibning, på grund af hvilken en ret stor del af næringsstofferne fra skallen går ind.

Måder at lave smuldret ris

Afhængigt af det ønskede resultat vælges den mest optimale måde at tilberede ris korn på. Du kan lave mad:

 • I vandet;
 • For et par;
 • På en blandet måde (kinesisk).
Enhver form for ris absorberer vandet ret stærkt; det skal tages i betragtning ved tilberedningen, men jo tykkere kornet er, desto stærkere er hygroskopiciteten. Før madlavning anbefales det at skylle grusene grundigt, gnide dem med hænderne og skyll dem endelig under rindende vand..

For at få en smuldrende grød i en gryde, vaskes ris, kastes tilbage på en sigte og douses med kogende vand. Derefter falder i søvn i kogende saltet vand i et one-to-one forhold og reducerer opvarmning til et minimum.

Under kogning er kornet ikke blandet og gennemboret flere steder for bedre parring. Hvis alt vandet allerede har fordampet, og kornet ikke er klar endnu – tilsæt lidt kogende vand. Om ønsket kan den færdige ris vaskes, men kun med kogt vand..

Dampet risgryn er det nemmeste at lave mad. Det viser sig konsekvent crumbly side skålen. Korn skal vaskes og hældes i en dobbeltkedelskål, salt og hæld vand en efter en. Dampet indtil klar i ca. en halv time.

Den kinesiske kok ris i meget store mængder. Flere kilo tilberedes på en gang – det er grundlaget for mange andre retter..

Kornet koges i en stor beholder med et forhold på 1 til 5 vand. Bringer ham til halv klar, kastes de tilbage på en stor sigte og dampes derefter ind i den..

Nogle kinesiske kokke anbefaler at lægge en fugtig bomuldsklud på bunden af ​​sigten. Dette er en ret hård proces, men med denne metode er kornene fuldt kogte og holder sig ikke sammen..

Vi præsenterer dig en video, der viser den asiatiske metode til madlavning af ris:

Sådan tilberedes smuldret ris på en side skål i en kasserolle

Rundkorn – fra et sådant korn er det sværeste at lave smuldrende grød. Det indeholder en masse gluten og absorberer meget flydende.

Denne slags bør kun vaskes under rindende vand, ellers vil det svulme og holde sammen før madlavning. Og sørg for at skylle den færdige side skål..

Langkornet poleret ris er fantastisk til fremstilling af smulede sidevarme..

Særligt fremtrædende sorter af “jasmin” og “thailandsk”. De har en delikat, delikat smag og en behagelig cremet tekstur, mens de færdige korn ikke holder sammen i et ubehageligt rum..

Brun (brun) eller upoleret ris foretrækkes af folk, der bekymrer sig om deres sundhed og tilhængere af korrekt ernæring. Den koger meget længere end poleret, det skal først gennemblødes.

bryg бурый рисMen sådan en skål vil helt sikkert være smuldrende og nyttig..

Dampet ris koges lidt hurtigere end upoleret. Næsten alle retter kan koges fra det: både halvflydende risotto og smuldret kinesisk ris. Det er også ideelt til pilaf, hvis du ikke kunne finde devziru.

Uanset hvilken ris sort du vælger, bør visse regler følges for at opnå en smuldret sideskål:

 • Hold øje med holdbarheden af ​​korn. Dette gælder især for upoleret ris – den opbevares kun i kort tid. Korn, der opbevares i lang tid, bliver skør og holder sammen under madlavning;
 • For en smuldret sideskål, hold vand / gritsforholdet til 1/1;
 • Skyl riset, inden det lægges, så du vil vaske kornstøvet, hvilket også bidrager til at klæbe i den færdige skål;
 • Vælg de rigtige retter til madlavning. En stålplade med en tyk, flerlags bund er ideel. I dem fordeles varmen jævnt, og croupen holder sig ikke i bunden;
 • Overhold den optimale temperaturregulering – først kog på en stærk varme, reduc derefter til et minimum, og sørg for at give grød uden opvarmning.

Madlavning Risesteg:

 1. Vælg den “rigtige” række ris – langkornet, kan være poleret eller dampet; vælge правильный сорт крупы
 2. Vask grisene; min
 3. Falder i søvn i kogende saltet vand, holde forholdet – en del af ris til en del af vandet; Falder i søvn в воду
 4. Giv kog igen, reducer varmen til et minimum, luk låget; tæt крышкой
 5. Når næsten alt vandet absorberes, prøv efter beredskab, og tilføj eventuelt lidt kogende vand;
 6. Vi gennemborer næsten den færdige ris på flere steder med en træpind (for eksempel til sushi);
 7. Efter en halv time skal du fjerne fra ovnen og dække med et håndklæde; Indpakket кастрюлю
 8. Efter yderligere 10 minutter kan den færdige ris vaskes med kogt vand, eller du kan simpelt blande. klar блюдо

I den næste videohistorie lærer du, hvordan du laver mad, så det er smuldrende, kun 60 sekunder!

De hyppigste fejl, som croupen holder sammen

 • Uegnede sortiment af korn – fra rundkorn er ret vanskeligt at lave smuldret sideskål;
 • For meget varme – i dette tilfælde er det meget sandsynligt, at din side skål vil brænde og ikke koge jævnt;
 • Uegnede køkkenredskaber;
 • For meget vand – ris, uanset sorten, absorberer væsken meget, og som et resultat – koger blødt og klæbrig.
sovs из свининыMeget ofte serveres risgrød med sovs. Hvordan laver sauce fra svinekød. Ved at kende disse opskrifter vil din ris aldrig blive tør!

Læs mere om de fordelagtige egenskaber ved balsamicoeddike og hvordan det bruges. I den samme artikel finder du en masse andre informative oplysninger om denne essens..

Hvis du leder efter opskrifter til appetitvækkere på feriebordet, så er du her. Hurtige opskrifter og en detaljeret beskrivelse af madlavning.