Lille, men fjerntliggende – så de siger om ansjos. Lad os finde ud af hvad det er, hvilke ansjoser ligner og hvad de spiser? Det fremmede ord “ansjos”, som lyder meget eksotisk til det russiske øre, betegner faktisk fisken i ordenen af ​​seldeobraznyh, der er kendt i Rusland som Hamsa.

ansjos

Mere specifikt hedder Hamsa europæisk (Middelhavet, Azov og Sortehavet) ansjos. Derudover er der flere underarter: argentinsk, australsk, kaap, japansk, californisk og peruansk.

På habitaterne af denne lille fisk af en sølvfarvet skygge med en grønlig-sort strimmel langs højderyggen siger navnene selv. På trods af sin beskedne størrelse (de største prøver overstiger ikke 20 cm), opdager arten et af de første steder med hensyn til produktion på grund af dets overflod.

Ifølge denne indikator fører disse krummer blandt skolegående fisk. De går aldrig ud i det åbne hav, og foretrækker relativt lavt og velopvarmet kystvand med temperaturer fra 6 til 22º. Alle disse små er planktophager, dvs. spise plankton, der spiller en vigtig rolle i fødekæden af ​​havdyr.

Derudover omfatter deres kost alger. Fiskemagasin er en stabil fødekilde i havpattedyr (delfiner) samt rovfugle og fisk.

Fang fisk

For en person bestemmes værdien af ​​ansjos ved en høj grad af næringsværdi på grund af det rige fedtindhold og et stort antal sporstoffer. Imidlertid går ikke alle arter af denne fisk direkte til pladen – nogle som f.eks. Peruvianer tjener som råmateriale til fremstilling af fiskemel eller som agn i tunfisklignende fiskeri..

På 80’erne i det sidste århundrede skyldtes der forskelligt antal ansjoser på grund af klimaforskelle og overdrevne fangstmængder. Takket være de trufne foranstaltninger kunne populationen af ​​denne fisk genoprettes næsten i samme omfang, men visse restriktioner er stadig observeret.

Af alle de angivne underarter er de “kulinariske” kvaliteter af japansk, Middelhavet, Sortehavet og Azov det mest bemærkelsesværdige: i efteråret når foderperioden slutter, når Hamsa fedtindhold 23-28%.

Da den bevæger sig i form af store masser, der består af et stort antal små individer, bruger fangsten hovedsagelig de såkaldte pungegarn med en relativt lille cellestørrelse, som gør det muligt for hele fiskeskolen at blive “scooped”.

Smag er specifik

brisling

Frisk fisk anvendes aktivt i Middelhavet (fransk, italiensk, spansk) køkken: det er stegt, stuvet, bagt osv. I almindelighed er “fish-eaters” -lskere glad for ham, men det høje fedtindhold er ikke til alles smag, derfor at bestemme, det er bedst at prøve først.

Det serveres ikke kun som en selvstændig skål, men også som en fyldning, såvel som en integreret del af saucer og salater. Besidder evnen til helt at opløses i en skål, ansjos forlader ikke en karakteristisk fiskedyr, der virker mere som en krydderier.

Derudover spises det tørret, saltet, dåse i olie: det er i denne form, at det oftest kommer på russernes bord. Salty hamsa har en særlig smag, som opnås ved en særlig forberedelsesmetode – ansjos saltning.

Ifølge reglerne dyppes fangsten i flere dage i en tilberedt krydret pickle. Derefter hældes det med salt og anbringes i tønder i en periode på ca. 4 måneder..

“Alt er nyttigt, det kom ind i min mund!”

ansjoser

Dette velkendte ord, der ofte tjener som en undskyldning for elskere af alle slags kulinariske lækkerier, er langt fra altid sandt, men med hensyn til ansjoser er dets rigtighed utvivlsomt: det er bogstavelig talt nyttigt “fra næse til hale”.

Fiskekroppe indeholder højtnærende protein, som ikke er ringere end kød i sin energimæssige værdi. Samtidig er det relativt lave kalorieindhold i dette produkt 135 kcal / 100 gr. – tillader, uden begrænsning, at bruge det selv til dem, der er nødt til at “sidde” på en diæt.

Vitaminkomponenter og mikroelementer, der kommer ind i fiskens væv, betyder også noget. Det høje niveau af vitamin D, som er ansvarlig for knoglens styrke og fleksibilitet, reguleringen af ​​calcium-fosformetabolisme, gør denne fisk nyttig både til en voksende børns organisme og til ældre, der er truet af osteoporose..

Barnets knogler er så små og bløde, at de normalt bliver spist hele, uden at muskelvævet adskilles fra skeletet, og alle komponenterne kommer således ind i menneskekroppen.

B-vitaminer er vigtige for bloddannelse og normal funktion af nervesystemet. Alle ved om faren for jodmangel i en persons legeme, især et barn, men ikke alle ved, at han er en rekordindehaver i niveauet af dette element.

Derudover er fisken rig på forskellige mineraler og flerumættede fedtsyrer, hvor behovet og vigtigheden af ​​vores sundhed ikke kan overvurderes. Som et eksempel kan du tage syre “omega-3”, som virkelig er en “magisk eliksir”.

Det produceres af den mindste tang, der tjener som mad “guldfisk”. Denne syre hjælper en person med at bekæmpe hjerte-kar-sygdomme som angina og arytmi, normaliserer blodkolesterolniveauer og dannelse af lipidvæv, blodtryksniveauer, forhindrer dannelse af blodpropper og derved forebygger hjerteanfald og slagtilfælde.

Nylige undersøgelser fra læger har vist, at dette stof meget aktivt forhindrer malign degenerering af humane celler og hjælper med at undertrykke væksten af ​​eksisterende tumorer..

Disse nyttige egenskaber tillader os at anbefale at bruge denne fisk så ofte som muligt til mennesker i alle aldre, fra børn til gamle..

Som kontraindikation kan kaldes et minimum af årsager: individuel intolerance såvel som sygdomme i de indre organer i det akutte stadium, hvor brugen af ​​krydret og salt mad ikke anbefales.

salat с капустойFrisk kål salat med agurk – vitamin bombe på dit bord.

Ved du, hvordan man laver blæksalat med kylling med svesker? Opskrift her.

Rød ris – fordelene og skaderne. Sådan tilberedes og bruges denne korn i en sund kost, læs vores artikel..

Stekt, dampet, og så … biter

Hvad kan koges fra denne fisk, hvis størrelse er omvendt proportional med dens anvendelighed? Vi giver et par opskrifter.

Fried Ansjos
ansjoser: что это, фото, польза и вред, рецепты вкусных блюд
ingredienser Antal
frisk ansjos et halvt kilo
ost (parmesan) 100 g
persille tre grene
kiks til panering 150 g
solsikkeolie 250 g
kyllingæg 1 stk.
salt, jordet sort peber at smage
Tilberedningstid: 30 minutter Kalorier pr. 100 gram: 387 kcal

Madlavningsproces:

 1. For at gnide ost skal du tilføje paneer til den. kiks og persille. at gnide сухари
 2. Slog ægget, hæld det i en skål, salt og peber og let slag med en gaffel.. bryde op яйцо
 3. Fisk ren, vask, tør. en fisk почистить
 4. Hvert stykke dyppes først i ægget, og derefter i osteskorpen.. dip рыбку
 5. Stek fisken i olie. yngel рыбку
 6. Sæt papirservietter, så overskydende olie absorberes..

Ansjos kartoffeldoughnuts

Bestående retter:

 • et kilo kartofler:
 • et kilo hvedemel;
 • 25 gr. gær;
 • 50 gr. mælk;
 • 300 gr. saltet ansjosfilet
 • sol. olie (efter smag).

Antal portioner – 12.

Tilberedningstid – en time.

Næringsværdi – 387 kcal.

madlavning:

 1. Lav Mos kartofler.
 2. Tilsæt der gæren gennemblødt i mælk.
 3. Hæld det sigtede mel i puréen og knead dejen..
 4. Lad i 40 minutter på et varmt sted at stige..
 5. Wrap filet stykker i dejen for at danne donuts..
 6. Stek dem i varm olie, indtil de brænder.
 7. Tør på papirhåndklæde.

Disse er enkle, men meget velsmagende retter i det sydlige europæiske køkken kan bygges fra en miniaturefamilie af den sædvanlige sild – ansjos. Lille fisk er kogt og spist hel, med knogler, den store skal først adskilles fra højderyggen.

Og hvis du som enhver russisk person synes at være mere lækker den sædvanlige hamsa med kogte kartofler – godt, nyd dit måltid!