Hvilke fødevarer indeholder gluten og hvorfor er det farligt?

Gluten eller gluten er et planteprotein, der består af to andre proteiner: glutenin og gliadin. Det er indeholdt i mange korn, meget i hvede, i rug og byg..

Dette protein giver bageriprodukter en særlig pomp, samtidig er proteinet et konserveringsmiddel, som gør det muligt at forlænge holdbarheden af ​​melprodukter..

produkter с глютеном

Gluten er i sig selv lugtfri og smagfuld, og i udseende er det en grå, klæbrig masse..

Hvilke fødevarer indeholder gluten? Det er muligt at finde gluten ikke kun i produkter fra brød, det er indeholdt i mange biologiske produkter: mejeriprodukter og kødprodukter i konserves og saucer.

Fordelene og farerne ved gluten

Gluten vinder popularitet sidst. Mange mennesker taler om det, herunder kendte personligheder, der er på en glutenfri kost og aktivt fremmer det..

Men er det værd at holde fast? Er det nødvendigt for sunde mennesker at kigge efter økologiske fødevarer med angivelsen “glutenfri”? For at få svar på disse dilemmaer, skal du snakke om fordele og ulemper. Hvad vi tilskriver fordelene?

 • Gluten øger næringsværdien af ​​mad, hvilket igen fører til genopfyldning af kroppen ikke kun med energi, men også med yderligere næringsstoffer og planteproteiner;
 • Gluten er i stand til at binde mange næringsstoffer og mineraler og derved hjælpe fordøjelsen;
 • Dette vegetabilske protein indeholder vitaminerne A, E, en gruppe af vitaminer B og D, P (fosfor), Ca (calcium), Mg (magnesium) og Fe (jern), samt mange essentielle aminosyrer, der udfører vigtige funktioner i vores krop.

Lad os nu tale om farerne ved gluten på menneskekroppen. På jorden er der omkring 1% af mennesker, der lider af en sygdom kaldet coeliaki. Dette er en komplet glutenintolerance. Mekanismen for denne sygdom er også meget forfærdelig, hvis en person, der har denne sygdom, ikke er opmærksom på det før, kan han bringe sig til sin grav med egne hænder..

Celiac sygdom er en genetisk autoimmun sygdom kendetegnet ved gluten intolerance af kroppen..

Immuniteten hos mennesker med cøliaki opfatter dette protein som et fremmed stof, og begynder at beskæftige sig aktivt med det. Leukocytter af patientens “frigivelses” cytokiner, der ødelægger tarmslimhinden.

Villi’en tynder tarmens vægge “falder af” og den skaldede tarm er ikke i stand til at absorbere næringsstoffer.

Sådanne mennesker bliver værre og værre når det kommer til gluten, fordi antistoffer husker aggressoren, og hvis du ikke tager tid til handling, kan det være for sent..

Mange mennesker har latent intolerance over for dette protein, dets manifestation er svag, derfor kan den findes i komplekset af medicinske procedurer og bekræftes ved en særlig sammenbrud..

ordning развития целиакииMen der er bare en allergisk reaktion på dette protein. Der er flere sådanne mennesker, men det er dog desto bedre at vide om, hvad der kan skade kroppen..

Immunsystemet hos sådanne mennesker opfatter gluten af ​​fremmede stoffer og begynder at angribe det, og selv de mindste doser kan forårsage alvorlige allergier, og derfor lider mave, tarm og nervesystem først og fremmest..

Men næste gang du modtager gluten, vil kroppen også opleve denne aggressor, tilstanden vil ikke forværres, tarmvægge vil ikke falde sammen, da immunceller ikke “husker” fremmedlegemer, som i tilfælde af coeliaki.

Fra en medicinsk synsvinkel er en allergisk reaktion på gluten ikke så alvorlig som cøliaki, men det er bedre for dem begge at holde sig til en glutenfri diæt..

Bemærk: Cøliaki er en alvorlig sygdom. Kvinder, der ønsker at blive gravid, bør huske den høj sandsynlighed for abort og faren for at få et barn med medfødte misdannelser..

Men hvad skal man gøre med gluten til mennesker, der ikke har medfødt intolerance eller allergier over for dette protein??

Hvordan gluten truer folkesundheden, forskere har endnu ikke etableret præcis. På grund af det langsigtede udvalg af kornplanter blev ændret (de har meget mere gluten og som følge heraf næringsværdi).

Hvis en person har en negativ reaktion på det høje indhold af gluten i produktet, bør han begrænse brugen af ​​dette protein..

Og alligevel er det farligt at eksperimentere med ens eget helbred, fordi en forringet kost, en uerstattelig deprivation af kroppen med en række næringsstoffer og aminosyrer kan føre til katastrofale konsekvenser..

For at forhindre dette bør du konsultere en læge og udføre en række nødvendige medicinske procedurer..

Derudover er det værd at huske på, at en glutenfri diæt er wellness, og det er svært at miste de ekstra pund med det, selv om det er muligt.

Mange tilskriver denne diæt til en sund livsstil. I princippet, hvis du udelukker fra kosten en stor mængde alkohol, sød sodavand, fastfood og “hurtige” snacks (chips, kiks osv.), Så vil glutenforbruget falde såvel som vægt.

Men hvis du erstatter konventionelle fødevarer med raske mennesker med glutenfri dem, vil der være mindre fordel, fordi der føjes mere fedt og sukker til sådanne produkter. Du kan købe en glutenfri bioprodukt ved siden af ​​produkter til diabetikere..

Nederste linje: For at sunde mennesker kan få gavn af gluten, er det værd at bruge det i begrænsede portioner, og også forsøge at undgå næringsmiddelfødevarer, et stort antal konditorier og køb fuldkornsbrød.

Personer med glutenintolerance rådes til at følge en kost, og personer med celiaki må helt eliminere deres livstruende protein..

Glutenholdige produkter

Kødprodukter с глютеном

Så det er på tide at finde ud af, hvilke fødevarer der indeholder gluten. Overvej nedenstående tabel..

produkter drikkevarer Kosttilskud medicin
Bageriprodukter øl E150 Valerian (dragee)
Kødprodukter vodka E150c E-vitamin (tabletter)
slik bourbon E150d Acetylsalicylsyre
Saucer (ketchup, sennep, mayonnaise osv.) Carbonated drinks E150b Paracetamol til børn (tyggetablett 60 mg)
Ost med skimmel whisky E160 bisacodyl
Hurtig fod (pommes frites, hamburger osv.) gin E411 Phenystyle (dragee)
Halvfabrikata (ostkager, dumplings, dumplings osv.) Øjeblikkelig kaffe E965 Folinsyre (tab 5 mg)
Mejeriprodukter kakao E637 jungle
Nogle medicin E411 Biseptol (tabletter)
Bagværk bagning E471 ibuprofen
Sojaprodukter E636. Sonnat (tabletter)
Kashi, klar morgenmad Festal (dragee)
Is Dekamevit
churchkhela Oxazepam (fane 10, 50 mg)
Hermetiseret mad i tomatsauce eller pasta imovan
Krabbepinde Phenobarbital (tabletter)

Listen over glutenholdige produkter, der kan findes i butikker i din by:

Mærket produkter
“Artek” Grød, Semolina og Hvede
“4 korn” Semolina og hvede grød, korn
“Fortress” Spædbarnsformel med afkok, havregryn eller mel
«Jacobs» Øjeblikkelig Granuleret Kaffe
«Valio» Cremeost “russiske favoritter”
«Barilla» Pasta Fabrikaty
“Makfa” Pasta, vermicelli, spaghetti, nudler
“Tsaritsyno” Kogt pølse, pølser
“Russisk brød” Bagningsprodukter

Hvor kan være skjult gluten:

Skjult gluten i fødevarer “Glutenfri”: Glutenfri drikkevarer:
Halvfabrikata; Fuglen Naturlig te, kaffe
Produkter fra kød, forbi speciel behandling Frisk kød uden aromaer juice
Seafood Substitutes fisk og skaldyr Frugtdrik
Kosttilskud Grøntsager og frugter
Frosne produkter Kartoffelstivelse
Tyggegummi Mel (ris, havregryn, majs, kartoffel, amarant, kastanje, sojabønne, boghvede)
Maltose, Stivelse Naturlige mejeriprodukter
Müsli uden “Glutenfri” mærke Quinoa, Millet, Amaranth
Konfekture, dressing, dekorationer (glasur, bagepulver, pulveriseret sukker osv.) Naturlige bønner, solsikkefrø, nødder uden forarbejdning
Stabilisatorer, emulgatorer, smagsstoffer Hørfrø
Tørrede frugter Kartofler, stivelse fra det
Ost og ikke-naturlige mejeriprodukter Vild ris
Pulvere og drikkeblandinger æg
Kunstige farver yams
Shampoo, kosmetik (herunder læbestift) kassava
yucca
Majs, Tapioka, Sorghum
Boghvede, majs

Sådan finder du ud af om det er selve intoleransen over for gluten

Ikke alle mennesker vil risikere sundhed, så mange mennesker, der har hørt om gluten og dets skadelige egenskaber, vil gerne vide, om de har en individuel intolerance over for dette protein. Men er det muligt at finde ud af hjemme??

Til at begynde med skal du være opmærksom på følgende tegn:

 1. Diarré, kramper, forstoppelse, Crohns sygdom;
 2. Sygdomme i centralnervesystemet;
 3. Autoimmune sygdomme som osteoporose, kronisk træthed og søvnløshed, anæmi;
 4. Depression, humørsvingninger;
 5. Hormonal ubalance;
 6. Smerter i muskler og ledd;
 7. Nummen af ​​benene;
 8. Manglende vitaminer;
 9. Leverproblemer;
 10. Abdominal distension og ømhed; inflation живота
 11. Dermatitis, hududslæt;
 12. stomatitis;
 13. Svag immunitet
 14. autisme;
 15. Senil sindssyge;
 16. Hyppige hovedpine;
 17. Børneudviklingsforsinkelse.

Der er mange symptomer, det er svært at diagnosticere en eller anden sygdom. Hvis en person mistænker det er cøliaki eller allergisk intolerance over for gluten, så ville det ikke skade ham for at udelukke dette protein fra kosten i 30 dage og se hans tilstand. Hvis symptomerne er faldet eller stoppet, vil årsagen sandsynligvis blive fundet..

Men ikke selvmedicinere, du kan forårsage uoprettelig skade på kroppen! Hvis en person har alvorlige grunde til at tro på, at han har cøliaki, så er det værd at kontakte en læge og få kvalificeret hjælp..

Apoteker sælger nu forskellige tests for at identificere en allergisk reaktion på gluten, hvem som helst kan få dem, fordi selv priskategori vil tillade en gennemsnitlig person at gøre dette..

Hvordan man bestemmer hvor gluten er skjult

Det er nyttigt at huske hvilke kostvaner der har en note “glutenfri”, og hvor den er fyldt. Når du køber produkter, skal du omhyggeligt læse etiketterne, fordi producenterne i henhold til den europæiske standard skal skrive hele produktets sammensætning.

I hjemmet kan du afgøre, om det købte produkt er gluten. Som du ved, bliver proteinet, der reagerer med en opløsning af jod, enten lilla eller sort, ligesom kartofler eller ris reagerer med iod. Men stivelse reagerer på dem, ikke gluten, så disse to produkter er på den glutenfrie liste..

Forresten, sådanne produkter kan bestilles via internettet..

Når du går til butikken, skal du huske sådanne producenter som:

 1. Producenten af ​​amarantprodukter Di & Di;
 2. “Sundere” – producerer baby- og diætmad, eksklusive gluten og GMO’er
 3. “Alle til gavn for” – Producenter af miljøvenlige produkter;
 4. Nutbutter – nødder produkter;
 5. BEZGLUTEN er et polsk firma med et bredt udvalg af produkter;
 6. “Mistral” – specialiserer sig i korn og bælgfrugter;
 7. “Oil King” – producerer hovedsagelig mel og olie uden tilsætningsstoffer, GMO’er og gluten;
 8. “Dieters”.

Disse producenter er opmærksomme på glutenintoleransen og allergisk reaktion på det, og leverer derfor markedet med produkter mærket “glutenfri”.

Advarsel! Oplysninger om producenter er kun til orienteringsformål og er ikke en annonce.!

Vindere для набора массыEksperter vil tale om, hvordan man tager vindere for at få muskelmasse på vores hjemmeside..

Tæller du kalorier? Dette er meget nyttigt at gøre, især for dem der drømmer om en slank figur. Læs her hvor mange kalorier du skal spise pr. Dag og hvordan man laver en individuel beregning.

Kost til gastritis i maven skal være speciel, dens principper og menuer er beskrevet her. Hvis du lider af denne sygdom – bogmærke det for ikke at miste de nødvendige oplysninger..

Sammenfatning

 • Gluten er et komplekst protein, der findes i mange korn;
 • Dens nytte er ikke blevet fuldt ud undersøgt af forskere, men dets skade for nogle mennesker er tydeligt;
 • Cøliaki-patienter bør fuldstændigt fjerne gluten fra kosten og overvåge deres tilstand, dette gælder også for mennesker med intolerance over for dette protein;
 • Der er omfattende lister over fødevarer, drikkevarer, kosttilskud og medicin indeholdende gluten. De bør være særlig opmærksomme og forsøge at begrænse deres forbrug;
 • Glutenfri kost er helbredende, så for dem, der ønsker at tabe sig, er det ikke særlig velegnet;
 • Du kan lære om intolerance til dette protein derhjemme, men det er bedst at vende sig til fagfolk;
 • Der er mange produkter af høj kvalitet fra førende mærker mærket “glutenfri”, de er nyttige til at være opmærksomme på dem, der har kontraindikationer.

Loading...