Til de mange forbud mod fede fødevarer, salte og stegte fødevarer samt kød og mælk, som er rigelige til fremme af sund livsstil, er proteiner uventet blevet tilføjet i det seneste..

Hvordan er det, du spørger, for traditionelt betragtes de som en effektiv energikilde og er designet til kun at bære fordelene. Det viser sig, at egern er anderledes.

Glutenfri - опасная клейковина

Denne artikel fokuserer på gluten – svøbet i den moderne fødevareindustri. Hvad er gluten?

Generelle begreber

Gluten (eller gluten) er en blanding af opbevaring af proteinaminosyrer, enzymer og forskellige typer peptider, der giver klæbrighed og fluffiness til melprodukter og dej. Alle måtte arbejde med dejen: stræk det, rull ud.

Dette skyldes virkningen af ​​gluten, en bestanddel af almindeligt hvedemel. Også gluten i kombination med gær giver dejen evnen til at stige og være luftig..

Når der tilsættes vand til mel, gør dette stof det muligt at erhverve dejformen.

Mængden af ​​gluten bestemmer kvalitetsniveauet for mel: Jo højere dets indhold er, desto mere værdifulde melklassen, fordi gluten i høj grad bestemmer bagekvaliteten af ​​mel og følgelig smag og kvalitet af færdige produkter.

Færdige melprodukter fremstillet af mel, der er rige på gluten, opbevares længere uden at være mugne eller tørre. Dette protein indeholder 18 essentielle aminosyrer, der ikke kan syntetisere i kroppen uafhængigt..

Blandt dem er:

 • methionin – en aminosyre involveret i syntesen af ​​hæmoglobin
 • lysin – Den aminosyre, der er nødvendig for vækst og udvikling af næsten alle væv, har antiviral virkning;
 • threonin – lipotropisk stof, aminosyre, der understøtter den normale funktionalitet i mave-tarmkanalen (mave-tarmkanalen).

Hvor er dette stof

brød и пшеница - продукты с глютеном

Gluten er et højmolekylært lagringsmiddel, der findes i frøene af korn, især hvede, byg, rug og havre..

Disse er de indledende komponenter, der indeholder dette protein, men ved at forarbejde disse kornarter, for eksempel til mel, øges listen over produkter, der indeholder gluten, stærkt..

De fysiske egenskaber af gluten er klæbrige, elastiske, massiv massen af ​​grålig farve (når de blandes med vand) uden smag og lugt.

For at tilføje dette protein til andre produkter for at forbedre deres fysisk-kemiske parametre, isoleres det først fra de kulturer, der indeholder dette protein, derefter blandes med vand og indføres direkte i sammensætningen af ​​forskellige produkter..

Gluten findes i hovedprodukter såvel som i uventede halvfabrikata og andre produkter..

Produkter indeholdende gluten:

korn Havre, hvede, byg, semolina, byg
Mel og klid Hvede, rugmel og klid fra disse afgrøder, byg, havregryn
pasta Næsten alt (spaghetti, horn, nudler, pasta, makaroni, stavet)
konfekture Alle former for rug og hvede brød og krakkere fra dem, stroer, kager, kager, brødpinde (generelt alt melbaseret konfekt)
Mejeriprodukter Yoghurt, ostemark, kaseost i pakker, mælkeblandinger, is, kondenseret mælk
kød Klar fyldning, pølser, wieners, pølse (især for produkter af lav kvalitet)
Halvfabrikata Færdige produkter indeholdende dej eller lavet af mel (dumplings, pandekager, ostkager, færdigretter i form af flager osv.)

Som du kan se, er det nemmere at nævne de produkter, hvor gluten ikke er, fordi dette protein er fast etableret i brug af fødevareindustrien. Ud over produkter fra butikken kan gluten også “skjule” selv i apoteket i forskellige lægemidler og vitaminer..

Som stabilisator anvendes den også i hårbalsamer og mascaraer. Men en sund person og intet til at mistanke overalt spor af gluten, indtil han står over for visse problemer.

Hvorfor er gluten skadelig for kroppen?

På trods af alle dets gavnlige egenskaber har nutritionister og eksperter på det seneste erkendt gluten som skadeligt for mennesker. I det store hjemland er dette emne lige begyndt at få fart, i modsætning til i USA eller Europa, hvor næsten alle produkter har et “glutenfrit” klistermærke.

Forudsætninger om farerne ved dette protein begyndte efter registreringen af ​​tilfælde af intolerance over for visse menneskers mave..

Det viser sig, at deres krop begyndte at opfatte dette protein som noget fremmed og til at producere antistoffer. Humane tarmvægge er foret med mange villi, hvilket også skader gluten i dette tilfælde..

Villi spiller en vigtig rolle i absorption og fordøjelighed af næringsstoffer fra fødevarer, så hvis deres funktion er nedsat, reduceres kroppens immunforsvar og toksiner i blodet, og de undergår ikke tilstrækkelig neutralisering..

overtrædelse мозговой деятельностиForskere mener også, at gluten påvirker hjernen negativt, hvilket forårsager nervesygdomme: multipel sklerose, Alzheimers sygdom, autisme osv..

Hovedårsagerne til, at folk ikke bruger gluten er individuel intolerance, allergi, overfølsomhed overfor dette protein..

En af hovedårsagerne til cøliaki er ekstrem glutenintolerance, som normalt opdages i spædbarnsperioden, når den første mad introduceres i form af semolina eller havregryn. I dette tilfælde kan indtagelse af dette protein medføre alvorlige konsekvenser..

Sygdommen er klassificeret som autoimmun og arvelig. Denne sygdom har længe været mistænkt og kaldt “intestinal infantilisme.” Hos børn, emaciation, diarré, anæmi og udviklingsforsinkelser.

Desværre er denne diagnose livslang, så disse mennesker skal kontrollere deres mad hele deres liv. Selv om det er glædeligt, at sygdommen ikke forekommer meget ofte – er kun 1% af befolkningen syg.

Allergier kan også udvikle sig som følge af gluten ind i blodet. I dette tilfælde er gluten et allergen, og ikke et uidentificeret objekt..

Symptomer ligner normale allergier, og de er hovedsagelig til stede hos børn (de forsvinder med alderen). Eliminerer allergier Glutenfri kost.

Overfølsomhed er ikke så levende udtrykt som cøliaki eller allergi, men det har også sine ubehagelige konsekvenser i form af svaghed, abdominal afstand, dårlig afføring osv..

Over tid tilpasser kroppen ikke kun til fremmede proteiner (gælder ikke for barndomsallergier), men begynder også at opfatte det endnu værre. Dette gælder for personer, hvis alder er 40 år..

Forskere har opdaget, at efter fyrre år øges en persons følsomhed over for denne komponent og risikoen for sygdomme også.

Fra denne alder og fremefter anbefaler lægerne gradvist at fjerne sådanne produkter fra kosten, uanset om du er allergisk eller følsom eller ej..

Mekanismen for proteinvirkning på kroppen

effekt глютена на кишечникSom kort beskrevet ovenfor irriterer gluten tarmens villi, som forhindrer det i at udføre sine direkte funktioner: beskyttende og sugende.

Ved blot at udjævne villi har proteinet en kumulativ virkning, som til sidst fører til en generel forgiftning af kroppen. Accepterede vitaminer og kosttilskud har ingen effekt, fordi de ikke kan fordøje.

Gluten er også vanedannende. Når protein brydes ned i maven i komponenter med lavere molekylvægt, dannes peptider – de såkaldte gluteiske exorfiner..

Med hensyn til struktur svarer de til de stærke narkotiske stoffer opium og morfin, så deres påvirkning på hjernen er også ens. En bestemt glutenafhængighed er dannet, fordi hjernen forstår glæde og kræver det mere og mere..

Symptomer og tegn på følsomhed overfor stoffet

Til at begynde med, hvis du havde cøliaki, kunne du næppe have stillet dette spørgsmål nu. Som sagt tidligere gør denne sygdom sig meget tidligere end en person lærer at læse..

Symptomer på cøliaki:

 1. Vægttab
 2. Tab af appetit
 3. Løse afføring (diarré);
 4. Øget træthed;
 5. Anæmi (på grund af mangel på jern, som ikke absorberes);
 6. Kvalme, opkastning;
 7. Mavesmerter
 8. hypovitaminose.

Tegn på, at du er allergisk overfor gluten:

 • Afføringsproblemer (både forstoppelse og diarré);
 • Tilstedeværelsen af ​​fedtspor i fæces;
 • Flatulens og oppustethed
 • Vægttab
 • Hos børn bliver farve af afføring lys og gråagtig;
 • Hyppige brud på grund af mangel på vitaminer..

Følsomhed manifesterer sig på en lignende måde. Det er ikke nødvendigt at tilskrive dig selv problemer med gluten, der kun er baseret på denne liste. Disse symptomer kan også karakterisere andre sygdomme, så det er værd at teste i et medicinsk laboratorium for at afklare diagnosen..

Er det muligt at tabe sig på en kost uden protein

Først og fremmest bør glutenfri måltider følges af dem, der har problemer i dette område..

Udover det faktum at du forbedrer dit helbred, er der selvfølgelig en chance for at tabe sig, fordi du fjerner mange usunde fødevarer fra kosten (bagning, brød, mange slik).

Men kalorier ligger ikke kun i kulhydrater, og man bør ikke forvente en glutenfri diæt som en måde at tabe sig på..

Fødevarer, der ikke indeholder dette protein, har også deres egne kalorier, fordi der er korn, kartofler og søde frugter. Det er alt, hvad der ikke er fastsat for kalorieindhold af typen mad..

Ikke-glutenfrie produkter:

 1. Groats: boghvede, majs, ris, hirse;
 2. Proteinprodukter: kød, fisk, æg;
 3. Frugt og grøntsager;
 4. Mejeriprodukter (helst hjemmelavet, uden industrielle fortykningsmidler);
 5. Nødder, honning;
 6. kartofler;
 7. Bønneafgrøder (bønner, ærter, soja).

Glutenfri liv: kost

fiasko от глютена

En sådan kost er den eneste måde at slippe af med de ubehagelige virkninger af dette protein, fordi der ikke er narkotikabistand, og du må kun stole på ernæringsvejen.

I denne diæt (det er mere logisk at kalde det billedet af ernæring) er der kun tilladt produkter i forskellige kombinationer. Som i ethvert andet restriktivt regime, i dette tilfælde er der taget mad 4-5 gange om dagen og afslutter det sidste måltid klokken seks om aftenen.

Her er et eksempel på de muligheder du kan vælge til din dag. Vælg fra hver enkelt vare en eller to, og skifte dem i forskellige variationer..

 • morgenmad: hytteost, risgrød med mælk eller vand, frugt, honning, omelett, syrniki med creme fraiche, kefir, kakao;
 • frokost: vegetabilske supper, kød eller fiskeprodukter (kødboller, kødboller, kødboller, bare bagt eller kogt), ris, ris, kartofler, bønner;
 • Te tid: frugt- eller grøntsagssalat, honning, nødder, kager fremstillet af godkendt mel (rug eller majs), æg, frugtmousser eller gelé;
 • middag: kartoffel pandekager, ostemasse gryderetter, boghvede eller ris grød, hirse, ost, grøntsager.

Som du kan se, er listen stor, og du kan lave helt forskellige retter fra disse produkter..

magnesiaVores eksperter har udarbejdet en anden informativ artikel til dig. Hvad er Magnesia: metoder til anvendelse og anmeldelser. Find ud af om dette stof kan bruges til vægttab eller er det en myte?

I denne artikel lærer du, hvordan du vælger den rigtige sports ernæring til kvinder, hvis formål er vægttab..

På brugen af ​​rødkløver i traditionel medicin, læs her. Men glem ikke at udforske de mulige bivirkninger og kontraindikationer..

konklusion

Sammenfattende kan gluten siges at:

 1. Det er et modstridende protein på alle sider, der har gavnlige egenskaber, men på den anden side bringer problemer til mennesker, der har genetisk bestemte årsager;
 2. Den er hovedsageligt indeholdt i korn: hvede, rug og havre;
 3. Det kan forårsage en alvorlig autoimmun sygdom – cøliaki, samt allergier og intolerancer, der manifesterer sig i en række symptomer;
 4. Som konserveringsmiddel er gluten indeholdt i forskellige fødevarer og hygiejne, så det er meget vigtigt at vide, hvilke;
 5. Ved at følge principperne om en glutenfri diæt kan en syg person forbedre livskvaliteten ved at slippe af med tegn på allergi og intolerance..

Når man samler udtalelser fra læger om dette spørgsmål, kan man bekræfte, at en glutenfri diæt bare er en livlinje for mennesker med lignende problemer, men observerer det. Glem ikke at tage et multivitaminkompleks, fordi du fraråder korn, kan du opleve mangel på visse vitaminer.

Hvis du ikke er tilbøjelig til allergi overfor dette protein, bør du ikke holde dig til en glutenfri diæt på grund af andre overbevisninger (påvirkning af mode eller for eksempel for virksomheden), men det er bedre at vælge en mere gunstig løsning og bare reducere mængden af ​​glutenprodukter, vil kun gavne.