For mange mennesker betragtes sauce som den nøjagtige nationale rigdom. Pesto er forbundet med italiensk vitalitet med duftende basilikum, fransk sensualitet viser delikat bechamel, britisk ironi kan ikke forestilles uden sød “Worcester” sauce, men ved kaukasisk levetid, selvfølgelig impliceret tkemali.

tkemali

Plum tkemali – hvad er det, nyttige egenskaber og oprindelse

I sammenligning med andre saucer, eksisterende kendte saucer, er tkemali den mest nyttige. Ikke underligt at det er inkluderet i forberedelsen af ​​mange kostvaner baseret på grøntsager. Derudover er en duftende dressing med en let surhedsgrad og krydret noter – ikke engang reddet husmødre, når man laver mad i posten. Faktisk, i modsætning til den samme bechamel eller mayonnaise, og tokemali ikke en dråbe fedt.

De, der mindst en gang har besøgt Georgien, har en følelse af, at hele befolkningen i økonomien er baseret på kirsebærpomme: farvestoffer er tilberedt af frugten til farvning af stoffer, madlavningskompoter og endda bagning lavash. Men den vigtigste derivat af blomme anses for at være tkemali sauce, uden hvilken ingen kaukasisk fest kan gøre..

Med hensyn til fordelene indeholder den for det første i tkemali den største mængde af vitamin C – næsten lige så meget som i en citron. For det andet er virkningen af ​​saucen direkte relateret til funktionen af ​​rensning af kroppen. I moden kirsebærpumpe er der mange pektiner, der vides at være en “rengøringsservice” til maven. Bærene fjerner ikke kun slaggen, men forhindrer også dannelsen af ​​nye. Men det høje indhold af det tidligere nævnte vitamin C gør det lettere at overholde de strengeste dage med fastende, da det styrker immunsystemet og giver ny styrke.

Ansøgning, hvad serveres tkemali

Med georgisk blomme saus får enhver skål en ny smag. For eksempel serveres en blød, delikat smag af rød tkemali hovedsagelig til supper. På basis af faste dage forbereder de kharcho, courgettecreme suppe, bønner og tomatsuppe.

Gul tkemali på grund af det høje indhold af C-vitamin serveres normalt med svampe og fisk og skaldyr, da det afsætter deres grundlæggende smag. En frisk og krydret grøntsauce er uundværlig, når den serverer den vigtigste fastende snack i Georgia – lobio.

Hvad og hvordan man laver saucen

tkemaliDen ideelle tid til at forberede saucen er sommer, når kirsebærpum modner. Vaskede frugter falder i søvn i en dyb pande og hæld vand fra en fjeder..

Dernæst kommer varmebehandlingen: blommer koges indtil blødgøres under konstant omrøring, så saucen ikke brænder..

Den færdige masse er nødvendigvis jordet gennem en fin sigte for at fjerne gruber og hud. Langsomt kogt over lav varme til en konsistens svarende til flydende creme..

Efter begynder det mest interessante og afgørende øjeblik – tilføjer krydderier. Her er alt strengt individuelt: nogle foretrækker hvidløgsnoter, andre sparer ikke på humle-suneli, og andre forbedrer stadig ginger sauce.

Men ingen opskrift til madlavning er færdig uden at tilføje ombalo greens. En række duftende mynte vokser udelukkende i Kaukasus, og takket være det får tkemali et strejf af frisk kulde. Men ombalos hovedfunktion er forebyggelsen af ​​frugtgæring under varmebehandling..

Desværre anses det næsten umuligt at lave ægte georgisk tkemali sauce i bymiljøer. Selvfølgelig kan kirsebærpumpe erstattes med enhver form for blomme og ombalo med mynte eller citronmelisse, men samtidig vil funktionen og nyttige egenskaber ved georgisk tankning gå tabt..

I den forbindelse er der i mange år en hel bevægelse af kokke, der foretrækker at lave mad i henhold til gamle opskrifter. For at gøre dette går de til Kaukasus, hvor de indsamler sjældne ingredienser, forbereder sauce der og bringer “velsmagende bagage” til deres hjem..

Klassisk opskrift
hvad такое ткемали и как приготовить одноименный соус
ingredienser Antal
safran imeretinsky 1 tsk.
dill og koriander halv stråle
ombalo (marsh mynte) ½ flok
alycha tkemali 1 kg
varm peber 1 stk.
sukker 3 tsk.
hvidløg hoved
koriander ærter 1 time. l.
salt 2 tsk.
Tilberedningstid: 90 minutter Kalorier pr. 100 gram: 41 kcal

Faser af madlavning:

 1. Hæld kirsebærpommen med sådan en mængde væske, så den ikke helt dækker bærene;
 2. Tænd komfuret og vent til kogningen. I processen bliver der dannet en stor mængde skum, så du bliver nødt til at stå nær komfuret og røre konstant;
 3. Hvis planerne bruger sauce umiddelbart efter madlavning, så kog plummen i et par minutter. For vinterbestande – mindst 20 minutter;
 4. Så snart kirsebærplommen er blød, bliver præparatet formet gennem en sigte;
 5. Den resterende væske efter kogning afløb ikke;
 6. Hæld hvidløg i blender eller i mørtel. Tilsæt ingrediensen finhakket grønne, peber, salt, koriander og sukker. Hvis der ikke blev brugt en usædvanlig sur og overdreven blomme, kan du på dette stadium hælde en teske vineddike;
 7. Alt ovenstående skaler i en blender for at opnå en homogen grød;
 8. Bland med kogt kirsebær blomme og mix;
 9. Hæld hele massen i panden, hæld i en lille mængde væske (som ikke er drænet), så konsistensen er som den for sure creme;
 10. Sæt saucen på en lille ild og vent til kogningen. Omrør tkemali regelmæssigt i 10 minutter.

Nogle elskerinder i fase 6 tilføjer et glas valnødder, men det afhænger af individuelle præferencer..

kylling в соусеSådan laver du kyllingefilet i creme fra fløde, læs vores artikel..

Læs hvordan man laver en dejlig lækker kyllingebrystsuppe. Opskrift her.

Lækker gærdej wienerbrød – bemærk det mest lækre udvalg af opskrifter.

Nem madlavning

Receptpligtige ingredienser:

 • jord rød peber – 1 tsk. (ingen dias);
 • dildkreds – 4-5 stk.
 • hvidløg – 3 tænder;
 • bordsalt – 1 tsk;
 • blomme – 100 g;
 • friske koriander blade – 2-3 kviste.

Tilberedningstid: 45 minutter.

Kalorier: 11 kcal.

Faser af madlavning:

 1. Plomme hæld et glas vand og send til kog;
 2. Så snart bærene er bløde, gnides dem gennem en sigte og fortyndes med en lille mængde bouillon til konsistensen af ​​flydende cremefløde;
 3. Hæld hvidløg, urter og peber i en blender. Bland med blommer og sæt igen gryderet på lav varme;
 4. Efter kogning fjern fra varme og afkøling.

Tkemali fra blomme sorter Ternovka

Receptpligtige ingredienser:

 • blommer – 1,5 kg;
 • tørret persille – ½ spsk. l.;
 • bordsalt – 1 tsk;
 • hvidløg – 2 hoveder;
 • jordbladeblad – 1 spsk. l.;
 • dill og koriander – i en bundt
 • Saffron – ½ tsk;
 • varm peber – ½ tsk;
 • Ombalo – 1 spsk. l.;
 • selleri – 1 pod;
 • grundtørret basilikum – 1 spsk. l.;
 • Koriander – ½ tsk.

Tilberedningstid: 1 time 20 minutter.

Kalorindhold: 43 kcal.

Faser af madlavning:

 1. Hæld i blommer hældt med vand og kog, indtil huden er revnet på det meste af frugten; blommer
 2. Fjern panden fra ovnen, rist bærene gennem en sigte, fjern hud og knogler. Du kan også bruge en blender til dette formål. Under alle omstændigheder bør resultatet af en plomme være homogen vrøvl;
 3. Hvidløg, selleri, dill og koriander finhakket og bland med de andre krydderier; at rense чеснок
 4. Gruel sat på en langsom ild og koge i ca. 7 minutter;
 5. I den kogende sauce tilsættes de tilberedte urter med krydderier; tilføje специи
 6. Forstyrre med jævne mellemrum og sørg for at fjerne skummet; at koge
 7. Beredskab til at bestemme ved skygge – tkemali bør erhverve en rig og klar farve. saucen готов

Hvad skal man spise tkemali sauce fra blommer

I Georgien er der mange variationer i madlavning tkemali, da plommen er rød, gul og endog grøn. Den røde sauce er kogt med tilsætning af gule og røde blommer, men svinget sættes til grønt for at gøre sausen mere sød..

Da tkemali godt supplerer smagen af ​​kød- og fiskeretter, serveres den hovedsagelig kun for dem, bestrøget med frisk hakket persille og dill. Rød sovs følger altid med kharcho. Gul og grøn blanding perfekt med chips og pasta.

Tkemali Tips til madlavning og opbevaring

En af de vigtigste hemmeligheder tkemali er tilstedeværelsen af ​​ombalo. Ud over den specifikke smag har planten en konserveringsegenskab, som gør det muligt at øge varigheden af ​​opbevaring af saucen.

En anden hemmelighed er selvtilberedning. Plommer varmebehandles i en sådan grad, at pureen har den mest ømme og kogte konsistens..

Valset op i køleskabet eller i en kølig kælder, lagre tkemali op til et år.

Sausen, kogt uafhængigt hjemme, hældes i glasbeholdere. En anden måde at opbevare: Hæld tkemali i en flaske, toppen med en spiseskefuld vegetabilsk eller olivenolie, tilstoppe og opbevare på et køligt sted.