тиква масло, что это?Тиквеното масло с приятна миризма и много интензивен вкус винаги е било елитен хранителен продукт с висока концентрация на здрави вещества..

Както знаете, този продукт започна да се използва през Средновековието, когато се счита за лечебен наркотик, бил закупен само в аптеките и имаше страхотна цена..

Тогава хората наричат ​​това масло “черно злато”, защото цената на бутилката от приблизително 200 грама е равна на цената на масивен диамантен пръстен и е “черна”, защото не е пречистена, има много тъмно нюанс..

За първи път производството на тиквено масло започна в Австрия и след известно време започна да се произвежда в други страни – главно в Германия, Румъния и Русия..

В днешно време също си струва сравнително много пари в сравнение с другите масла, които се предлагат за широка консумация..

Как да получите масло от тиква?

Такъв необичаен природен продукт се получава от подбрани тиквени семки чрез студено пресоване..

Не е изненадващо, че тиквеното масло е скъпо – в края на краищата отнема до три килограма висококачествени семена от голям брой тиквички, за да произведе един литър продукт..

Освен това производствените технологии са доста специфични поради структурните характеристики на суровините..

Разбира се, тиквеното масло може да се получи и у дома, но това е много труден процес и ще отнеме до три килограма суровина за производството на един литър..

Характеристики на продукта

Помислете за редица характеристики, които са забележително масло от тиквено семе:

  • широк спектър от приложения (днес това масло се използва в лечението, козметологията, готвенето, както в домакинството, така и в производственото ниво);

 

  • висока концентрация на вкусови качества в малко количество от продукта (при приготвянето на съдове се използва само в няколко капки, точно същите дози се използват при производството на козметика и по време на лечението);

 

 • тиквеното масло не е подходящо за термично отопление (при нагряване, всички полезни свойства се губят, при готвене може да има специфичен вкус и мирис).

Трябва да се отбележи, че характеристиките, присъщи на тиквеното масло, не отслабват неговите стойности, а познаването на такива нюанси значително ще увеличи ефективността на използването му..

В същото време не може да се подчертае, че закупуването на този продукт е доста рационално, тъй като една бутилка със сигурност ще продължи дълго..

Състав и калории

Какво включает в себя тыквенное масло

Маслото включва:

 • линолеинова, около 50%;
 • олеинова киселина, около 30%;
 • стеаринова киселина, около 5 процента;
 • палмитинова киселина, около 10%.

В допълнение, пектини, фосфолипиди, витамини С, Р, РР, А, В1, В2, магнезий, каротеноиди, цинк, желязо и други.

Стоте грама съдържат около 900 калории. От тях почти 100% са мазнини..

Полезни свойства за тялото

Помощта, която този продукт може да осигури, е впечатляваща..

Сред многото ценни свойства на тиквеното масло трябва да се подчертае следното:

  1. притежава най-мощните почистващи свойства (насърчава изхвърлянето на канцерогенни вещества, шлаки, токсини, вредни микроорганизми);

 

  1. е лекарство за паразити (признати като медицински инструмент за хелминтово инвазия);

 

  1. насърчава клетъчната регенерация на вътрешните органи и тъкани (възстановява жизнеспособността на клетъчните мембрани поради съдържанието на такива биологично активни вещества като фосфолипиди и флавоноиди, е мощен регенериращ агент);

 

  1. намалява нивото на холестерола в кръвта и прави съдовете еластични (въпреки високото съдържание на калории, това е диетичен продукт за хора с наднормено тегло и се препоръчва за страдащите от хипертония);

 

  1. съдържа висока концентрация на основни вещества (витамини А, Е, F, В1, В2, В3, С, Р, Т, К);

 

  1. предпазва тялото от негативните ефекти на свободните радикали;

 

  1. е ефективно слабително средство;

 

  1. предотвратява развитието на рак, процесите на стареене и алергичните реакции;

 

 1. показва антиоксидантни свойства (използвани за профилактика на псориазис, спазми, екзема).

По този начин, ако искате да почистите тялото, искате да направите вашата диета по-здрава, да наблюдавате теглото си или да имате някакъв проблем, свързан с интоксикация на алергични или възпалителни процеси, използването на тиквено масло може да доведе до положителни резултати..

Лечебни свойства

Поради факта, че тиквеното масло има редица терапевтични и профилактични свойства, то широко се използва заедно с лекарствата като медицински инструмент..

Има широк спектър от заболявания, при които това масло е много полезно:

  • Храносмилателната система (холелитиаза, мастна дегенерация на черния дроб, билиарна дискинезия, цироза на черния дроб, алкохолен хепатит) – 1 хл. масло 3 пъти на ден, измити със студена вода или сок за един час преди хранене, курсът – 2 седмици;

 

  • Сърдечно-съдова система (атеросклероза, хипертония) – 1 кг. 3 пъти дневно един час преди хранене, курс – 500-600 ml;

 

  • Здравето на мъжете (безплодие, простатит, аденом на простатата, понижаване на сексуалната потентност) – 1-2 ч. Л. масло 3-4 пъти дневно преди хранене, курс – 4 седмици.

 

  • Женско репродуктивно здраве (безплодие, цервикална ерозия, колип, овариални заболявания) – под формата на вани и тампони, курса – 100-500 ml;

 

  • Система за отделяне (цистит) – 8-10 капки 3 пъти на ден, курс – 4 седмици;

 

 • Инфекция с червеи – комбинирайте 1 кг. масло 3 пъти дневно с микрослизери 25-30 ml. за нощта курс – 400-600 мл.
Какво входит в состав яблок?Колко въглехидрати в червена ябълка? Знаеш ли? Прочетете само нашите статии. Малко хора знаят какво са наситени мазнини, в нашата статия ще намерите тази и друга полезна информация..

Колко калории в задушени моркови? Не знам? Препоръчваме Ви да прочетете тази статия: https: //notefood.ru/produkty/kalorijnost-produktov/morkov-kaloriynost.html

Как да изберем тиквено масло

Ние помагаме с выбором

При избора на петрол обърнете специално внимание на датата на производство – колкото по-близо е до текущата дата, толкова по-полезен е продуктът.

Срокът на годност на продукта варира от 6 до 8 месеца от датата на производство..

Препоръчително е да защитите тиквеното масло от слънчева светлина, защото е по-добре да го купите в тъмно непрозрачен съд. Що се отнася до мястото на закупуване, най-добрият вариант би бил аптеката, тъй като е по-вероятно да се спазват правилните условия за съхранение..

Тя трябва да се съхранява в хладилника, тъй като при всяко нагряване нейният състав се влошава..

Преди да купите, внимателно прочетете етикета – ако е написано в състава, че тиквеното масло все още се разрежда с друго, най-доброто решение е да не се купува такъв продукт..

Производителите на някои марки се добавят към тиквено масло, царевица или слънчоглед, така че трябва да бъдете внимателни при избора.

След покупката се препоръчва да се съхранява на хладно място (температура – приблизително 18 градуса), защитена от слънчева светлина. Ако се съхранява продължително време в студена среда, продуктът може да стане по-дебел..

Противопоказания

Има много диагнози и характеристики на тялото, когато тиквеното масло е противопоказано, въпреки че има полезни свойства..

Преди всичко, трябва да знаете, че дневната доза не трябва да надвишава 2-3 лъжици на ден, в случай че дозата не е съгласувана с лекар.

Индивидуалната непоносимост към продукта е противопоказание, а хората, които страдат от заболяване на жлъчните камъни, също трябва да го вземат много внимателно, тъй като маслото предизвиква отстраняването на камъни и пясък, което може да доведе до болка..

Пациентите с диабет също трябва да се консултират със специалист преди употреба..

Тиквеното масло също разрежда и увеличава изпражненията, а предозирането (или нарушаването на правилата за приемане) може да доведе до диария..

В случай на възникване поради приемане на ряпа, се препоръчва да се пие с кисели сокове от плодове..

Тиквеното масло е много полезно и дълго време се използва както за поддържане на здравето, така и за лечение на възрастни и деца..

Не трябва обаче да забравяте, че както всяко лекарство, тиквеното масло има противопоказания, затова трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да го използвате при лечението..

Видео десерт