Оцетът от балсамика е известен като сладко-кисела същност на гроздовата мъст, остаряла в бъчви (известен още като балсамов). Това е най-изисканото подправка, правена някога в Италия..

Още първото споменаване на балсамовия оцет датира от средата на 11-и век, когато марграв Бонифаций представи бухалче на бъдещия монарх Хенри II..

стъкло полезного уксуса

Впоследствие такива дарове стават традиция, подчертават високия социален статус на донорите и служат като зестра за момичета.

Видове балсамичен оцет

Днес можем да отговорим на три вида балсами.

традиционен

Етикетирането на бутилките “Aceto Balsamico Tradizionale di Modena” означава, че продуктът е произведен в съответствие с традиционните рецепти в провинция Modena, а надписът “Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia” посочва, че принадлежи на Reggio Nel Emilia.

Първата и втората марки са под протекторите на местното самоуправление и се контролират от консорциум от сертифицирани производители. Строгите изисквания, наложени от Европейския съюз върху традиционния балсамов (Aceto Balsamico Tradizionale), ясно се отразяват в законодателството му:
 • Консорциум от производители се намира само в два региона на Италия;
 • Произведено изключително от сортови грозде Trebbiano и Lambrusco;
 • Насищането отнема 12 или повече години..

Балсамико, произвеждано само в тези два региона на Италия, има право да бъде наречено традиционно.

По-евтино от традиционното

Това включва всички други възможности за балсамов оцет, когато производственият процес не се контролира от консорциум. На бутилките ще видите следните надписи: “Балсамов оцет от клас” Condimento “,” Aceto Balsamico di Modena “,” Балсамов оцет от Модена “. Например, семейство Джусти, продуцирало Aceto Balsamico Tradizionale di Modena (1605-1929) и носело титлата на официалния доставчик на балсамов за царския двор.

индустриален

Всички останали сортове балсамов, които по една или друга причина не заслужават традиционния сертификат, попадат в тази категория. В този случай, същността е оцет с добавяне на багрила, подсладители и ароматни добавки с пълна липса на излагане. На разположение на потребителя поради ниски цени..

Полезни свойства

добавъчен к блюдамBalsamico се използва широко в хранителната промишленост и за приготвянето на голямо разнообразие от ястия. Използва се като добавка в салати, супи, различни сосове, уникални маринати, пикантни десерти..

Не прибягвайте до топлинна обработка, те се добавят в последния етап на готвене..

Има убеждение, че дори малко количество балсамов може да промени вкуса на ястие, което не може да бъде разпознато, и най-невероятната композиция може да се превърне в кулинарен шедьовър..

Гурме ястия, плодови салати и асортимент от десерти се ароматизират с дванадесетгодишен балсамов екстракт, който с право се счита за деликатес..

Състав и производствен процес

Не можем да се похвалим, дори и до днес, с надеждни познания за състава на балсамовия оцет, с посочване на всички негови компоненти и пропорции. Въпреки това, абсолютно възможно е да се каже, че съдържа голямо количество глюкоза, полифеноли, фруктоза, антиоксиданти и различни киселини. Той е пълноценен с микро и макро елементи: калий, магнезий, калций, натрий, фосфор, желязо, цинк, мед, манган.

Дори и при отсъствието на точен състав и пропорции на балсами, технологията на неговото развитие не е специална тайна. Пресованият гроздов сок се вари до сиропна консистенция. За да се стимулира процесът на ферментация, допълнен с оцет, съхраняван в тавански помещения. На първия етап, същността се съхранява в дъбови бъчви, а след това те се заменят последователно с бъчви от пепел, череша, кестен и черница.

Тайната на рецептата е скрита при добавянето на различни подправки за индивидуални пропорции, както и специфичните климатични условия, присъщи на ограничените провинции на Италия. Температурата се увеличава през лятото и катализира ферментацията, а през зимата процесът спира.

Когато се изпарява, съдържанието се излива всеки път в по-малък варел, в резултат на което съставът е изпълнен със сложен аромат с вкус от различни видове дървесина..

За да се произведе балсамов оцет, без да се нарушава технологията, и се счита за традиционно, такова редуване трябва да се извърши най-малко 12 пъти и повече рафинирани видове балсами се държат за около 50 години..

Приложение на балсамов оцет

 • При лечение на изгаряния и открити рани се прилага външно;
 • При лечение на гърло – гаргара;
 • За да се предотврати загуба на коса;
 • За подобряване на тена при добавяне към крема;
 • При готвене, особено в италианската кухня, при приготвянето на традиционни ястия;
 • Като добавка в морски дарове.

Магията на готвене

приложение в кулинарии

Основен дресинг с балсамов оцет може да бъде подготвен бързо и сам. Това е най-достъпният вариант за зареждане с гориво..

Взимаме зехтин и изсипваме балсамово масло в него. На една лъжица оцет от балсамика добавете 3 супени лъжици зехтин. Тази превръзка е хармонично и балансирано съчетана със салати, главно от листа: романо, айсберг, маруля.

Пещерното превръзка с добавяне на балсамов винен оцет се отличава с изискан деликатес и пикантност. В Италия се казва, че пропорциите се смесват по окото: няколко супени лъжици зехтин, един балсамов, едно зелено песто.

Смесете и напълнете салатата с тази смес. Особено подходящ за тези, които са на диета или обичат италианския вкус. Това е най-добрият начин да запазите тялото си от майонеза..

Сладка горчица с балсамова салата: зехтин – четвърт чаша, балсамов оцет, добавен два пъти по-малко от зехтин, мед – не повече от половин чаена лъжичка, дижонска горчица – също половин лъжица, скилидка чесън, черен пипер и сол на вкус. Чесънът се нарязва внимателно и се разбърква с другите съставки, разбивайки сместа. Салата превръзка готов.

Повече за използването на балсамов оцет вижте видеото:

Избор и съхранение на балсами

На този въпрос е необходимо да отидем със специални скрупули. Ако искате да купите балсами само с добро качество и с подходяща експозиция, трябва да сте много внимателни. Това действие не понася бързина, в него няма никакви дреболии.

Най-простото и най-очевидно правило е: не скъпете покупката и колкото по-значима е вашата щедрост, толкова по-високо е качеството на същността. Възможно е обаче да се почувствате тъжни за този подход, тъй като балсамиката с експозиция над 25 години може да струва до 1000 евро.

Ето защо по-компромисно решение ще бъде златната среда. Можете безопасно да купите оцет в средни цени (10-15 евро на бутилка), и вие сте гарантирани да получите прилично качество на същността за разумни пари.

Основните критерии при избора и покупката Малка бутилка бальзамического уксуса

 • Предпочитаният тип е балсамов със съкращение на бутилка AVTM. Това е начинът, по който всички производители на традиционен оцет от Модена са етикетирани;
 • Всички варианти, направени извън провинцията, попадат във втората категория: Сертифицирани от ICEA и Controllo Autorizzata dal MiPAAF. Наличието на цена и наличността на такъв продукт носи с него възможни фалшификати и ниско качество. За да не бъдем в капан, внимателно проверяваме структурата – тя трябва да е вискозна и да има богат цвят;
 • Често предлагат по-достъпен продукт, произведен в Испания или Гърция. Препоръките са еднакви: цвят и текстура;
 • Ако на етикета намерите буквите ABM или ABRE, тогава имате в ръцете си продукти с време на експониране до пет години с възможно добавяне на естествена боя;
 • Balsamico не би трябвало да има базова цена. Избираме при средна цена, а не за сметка на качеството на продукта;
 • Внимателно проучете етикета. Съставът не трябва да съдържа багрила, антиоксиданти и консерванти. В противен случай ще получите промишлено произведен продукт с съмнителен вкус;
 • Трябва да бъде направен от 100% гроздов сок, с максимална киселинност до 6% (подробно изучаване на надписите върху етикета);
 • Един от основните показатели е екстрактът, който според производствената технология трябва да бъде повече от три години (показан на бутилката);
 • Ако има балсамово качество и принадлежи към традиционния клас, то задължително трябва да има потвърждаващ сертификат (ICEA MIPAAF). Етикетът ще съдържа: Сертифициран от ICEA и Controllo Autorizzata dal MiPAAF;
 • Спомняме си, че в цяла Италия традиционните производители на оцет трябва да преминат сертификация;
 • На бутилката ще намерите отличителен знак на кръгла форма в жълто и синьо

японски диетаПоради нарастващата популярност на суши и ролки, японската диета се развива. Разберете какво е тя, точно сега на нашия уебсайт. Японска диета: ефективна, но сурова.

Начин на приготвяне на шаран във фурната можете да намерите тук. Не се страхувайте да експериментирате в готвенето!

На полезните свойства на Kombucha може да се намери в тази статия. Те ще ви изненадат!

Златни правила за избор на оригинален балсамов оцет:

 • Произведен в Реджо Емилия (червен етикет – 12 години, сребро – 18 години, златен – над 25 години);
 • Произведено в Модена (бежова шапка – 12 години, златна – над 25 години);
 • Цената на младия балсамов 100 грама. – до 50 евро. Ако експозицията е над 25 години – до 75 евро;
 • Ако имате близо до вас хипермаркет, вероятността, че ще можете да намерите традиционен балсамико, е доста висока. В противен случай си струва да опитате своя късмет, като поръчате онлайн магазина..
Какво може да замени една скъпа добавка?
магия бальзамический уксус: виды, свойства, применение
съставки Брой на
9% оцет 450 ml
череша 400 g
канела 1/3 ч. Л
захар 1 супена лъжица.
Време за готвене: 2880 минути Калории на 100 грама: 52 Kcal

След като сте научили за цената на балсамовия оцет, вероятно ще бъдете възпирани от високата цена. Не се разстройвайте, защото оригиналът е достоен заместител, който се използва от готвачите. Всички компоненти са на разположение и винаги са на разположение..

Чери се отделя от семето и натискаме. Към получената маса добавете всички други компоненти, доведени до кипене.

При ниски температури продължавайте до половин час. Охладете, излейте в стъклена чиния, внимателно затворете капака и го оставете в хладилника.

Можете да забравите за любимия кораб за няколко дни, но не повече от три. Извадете контейнера със скъпата същност, внимателно филтрирайте, изсипете в красива бутилка и отново я поставете в хладилника..

Въпреки, че този балсамон ще се различава от традиционния състав на оцет от Модена, все пак ще получите представа, че сте успели да докоснете една от великите тайни на готвенето със собствените си ръце..

заключение

В продължение на много години, балсамика се приготвя като лечебно лекарство с противовъзпалително и антисептично действие. Лукреция Боргия многократно го използва като лекарство под формата на балсам, когато преобладаваше чумата в Испания, а Джакомо Касанова откри използването на балсамов като афродизиак.

Тайнственият балсамов оцет ще остане неизвестна легенда, която не му пречи да ни хареса със своя уникален вкус..

Предлагаме Ви да се запознаете с графиката по-долу: