Изглежда, че може да бъде по-лесно, отколкото да готвите елда каша или ронлив гранули? Но, както всяко ястие, елдата има свои собствени подробности за готвене, така че полученото ястие е вкусно, здравословно и питателно. Предвид тях, можете да готвите много различни ястия от една и съща зърнена култура..

елда

Подобно на всички зърнени храни, елдата може да бъде приготвена във вода или мляко, да е солена или сладка, да се добавят различни подправки. Съвременните методи за готвене ви позволяват да разнообразявате менюто..

Колко време да готвя елда на вода

Елда по водата е най-лесният начин за готвене, което не изисква нито усилие, нито специални познания. Но времето за готвене варира леко в зависимост от начина на готвене..

В тигана елдата се готви сравнително бързо и просто. Водата трябва да бъде взета 2,5 пъти повече от зърнени култури. Първо, водата се изсипва в тигана и се довежда до възпаление над огъня, след това се прибавят сол и подправки, след което се излива зърнени култури. Подгответе елда под капака за 15 минути. През това време водата обикновено се изпарява напълно и крупът има време да се приготви.

В мулти-кукер елда готвачи по-дълго. Необходимо е да се излее елда в стъклената купа на мулти-кукер и се налива вода в съотношение 2/5, добавете сол и подправки на вкус, след това настроите режима на елда и времето за готвене е 40 минути. След това можете безопасно да ядете готовата елда.

Елда на водата в микровълновата фурна. Повечето домакини считат, че микровълновата система е удобен начин за загряване на готово ястие, но в него можете да готвите същите ястия, както на печката. За да се готви елда в микровълновата, че е необходимо в тигана за микровълнови печки и налее чаша елда залейте две чаши вода, добавете сол и подправки, покрийте и оставете за 17 минути при максимална мощност. С увеличаване на количеството зърнени култури трябва да се увеличи продължителността. Ако елдата не е приготвена, процесът на готвене трябва да продължи. Ако тя е готова, но течността остава, тогава трябва да пуснете елдата в микровълновата фурна отново, но без капака за 4-5 минути.

В двоен котел зърнените храни се приготвят почти толкова, колкото и в бавната печка. Водата за приготвянето й се нуждае от по-малко – тя трябва да бъде две, а не 2,5 пъти повече от зърнени култури. Елда се изсипва в студена вода, добавя се сол, подправки и масло. Време за готвене – 40 минути.

В тенджера под налягане елда готва много по-бързо, отколкото в бавна готварска печка – само 20 минути. Съотношението на зърнените култури и водата – 1 до 2. Солта и подправките се прибавят към вкуса, а всички продукти се поставят в съдомиялна машина едновременно.

салата греческийОбърнете внимание на рецепти от салатен лист салата – опции за всички случаи.

Отзиви за отслабване с ленено семе в статията ни.

Прочетете как да направите невероятно вкусна шоколадова чаша без яйца..

Ако торбата за зърнени храни

Колко време отнема да заври елдата навреме? Този вид опаковка на зърнени култури има няколко неоспорими предимства. Първо, тя вече е изчистена от обвивки и чужди включвания, затова не е необходимо да се подрежда..

На второ място, тя се обработва с пара и вече е частично подготвена, така че готварите много по-бързо. И трето, удобната опаковка премахва необходимостта от изчисляване на съотношението на водата и зърнените култури – можете да излеете с марж и да излеете излишната течност, без да рискувате да разваляте продукта.

Елда в торбичките се приготвя само в тиган. Сашетата се поставят във вряща вода, оставена на огъня за 5-10 минути, в зависимост от степента на пара. Времето за готвене може да е различно за всяка марка и обикновено се посочва на опаковката. Сол и подправки се добавят към водата..

Излишната вода след изпичане се източва, чантата се отваря – и овесената каша е готова. Единственият недостатък на този метод на готвене овесена каша – неспособността да го опитате, преди да отворите чантата, така че понякога трябва да го готвя по обичайния начин в тенджера.

Купи каша с мляко

елда на молоке

Колко дълго да готвя елда с мляко? Ястието се оказва вкусно и по-питателно, отколкото върху водата. В допълнение, тази овесена каша може да се направи сладък. Този метод за приготвяне не е подходящ за пациенти със захарен диабет, непоносимост към млечна захар и други заболявания, за които не се препоръчва използването на зърнени храни върху мляко..

Такава каша се готви по-дълго, отколкото каша във вода. Това се дължи на факта, че се добавя не към кипене, а към студено мляко. За всяка чаша зърно ви трябва четири чаши мляко. Трябва да се готви на слаб огън, като се разбърква понякога, така че млякото да не избяга..

Време за готвене – 35 минути. В края на готвенето, ориз, сол, захар и подправки се добавят към овесената каша. Освен това можете да го приготвите под капака, увит с топла кърпа.

Времето, необходимо за раздробената каша от елда

За да се постигне това, овесената каша стана рохкава, възможно е по два начина – или чрез намаляване на количеството вода, или чрез намаляване на времето за готвене. Точната сума, колко трябва да намалите един или друг, е трудно да се определи, тъй като зависи от личния вкус на всеки един от тях.

Но средно, за да направите овесена каша ронлив, трябва да намалите водата с половин чаша, а времето – с 3-4 минути. Ако готвите елда в торби, тогава само времето е важно, тъй като излишната вода все още се слива. Невъзможно е да се вари в насипно състояние овесена каша с мляко..

Полезни съвети

Има много тънкости на готвене елда, и всяка домакиня знае някои от тях или измисля своя собствена. Но тук са някои съвети за това как да направите елда вкусно:

  1. При готвене в тенджера, елда, добавя се към студената вода, кипене повече, и във вряща вода, се оказва, че е по-ронлив;
  2. По време на готвене, крупата е варена мека;
  3. Елда каша може да се приготвя с месо, гъби, зеленчуци, яхния;
  4. За подобряване на вкуса на готовата овесена каша може да бъде увит с топла кърпа или зимно облекло за 15-20 минути. Ако елдата е била приготвена в микровълновата фурна, не можете да я махнете веднага, но я оставете вътре в продължение на 5 минути.

Бон апетит!