Рецепти за ястия, дози на лекарства и много такива неща са наводнени със стойности, изразени в привидно познати мерни единици, като литър, грам, милиметър кубичен и други. Но не всеки, а по-точно абсолютното мнозинство, знае как тези количества са свързани един с друг..

Ето защо много домакини, например, свикнали да използват измервателна чаша, имат някои трудности, ако рецептата показва масата на продуктите за готвене на чиния или обратно..

булгур в стакане

Математиката в живота – нищо сложно

Само седем измервателни единици позволяват да се опишат всички процеси, които се случват във Вселената. Те формират международната SI система, която най-накрая се формира през 1960 г..

Вероятно оттогава не е изминало достатъчно време, но метричните мерки, приети в световен мащаб като международни стандарти, все още се заменят с инчове, паунда, галони и други архаични ереси, усложнявайки вече труден живот..

Така че с нас, до днес, използваме литър като мярка за обем, въпреки факта, че това е остаряла стойност от френски произход. Навикът е ужасна сила. “Жизнеността” на един литър се обяснява и с факта, че той лесно се превръща в SI, защото 1000 литра вода отговарят на 1 куб. М, а метърът влиза в тази система.

Древните гърци са изобретили, за да посочат множителите, добавяйки към размера на конзолата. Най-често използваните в ежедневието са “кило” и “мили”, въпреки че има много други.

Така че, “milli” означава разделяне, а “кило” означава умножение по хиляда. Това означава, че един килограм е грам, умножен по хиляда (1000 грама) и съответно милиграм е само една хилядна от грама..

Този подход е валиден за абсолютно всякакви мерки. Не би било грешка да се каже, например, един килолитър (1000 л), но на практика се приема друга единица. Префиксът “палуба” означава умножаване по 10. Това означава, че декалитър е кофа, например вода или нещо друго..

Колко милилитра вода или мляко в чаша

Отговорът на този, на пръв поглед, сложен въпрос се крие на повърхността. За да го получите, трябва да знаете обема на това стъкло и елементарната аритметика (способността да разделяте, умножавате, добавяте и изваждате числа).

Като цяло такава формулировка на въпроса е поне неправилна. И вода, и мляко, но най-малко бензин, в стъклото ще бъде същият брой милилитри. В съответствие с този принцип се произвеждат добре познати стъкла за измерване..

Ако вземете 1 лицеви стъкла, например, след това напълнете до ръба, той ще съдържа 200 ml, в риск – 180 ml, и така нататък. Като се има предвид конусът на такова стъкло, 100 ml ще заемат малко повече от половината от него и 50 ml от около една четвърт.

По този начин стандартният капацитет може да бъде с определена точност, достатъчно достатъчна за готвене, можете да образувате необходимите обеми, например 300 или 500 ml.

В същото време няма разлика как се измерва течността и какво се измерва капацитетът. Важно е само да знаете стойността на този капацитет в милилитри..

Добра домакиня с чудесно кулинарно изживяване “по око” може да получи необходимия обем на продукта не по-лошо от всяко устройство, като използва стандартни контейнери, по избор стъкло.

пилеПечено пиле в ръкава – месо, приготвено по този начин е много нежна и сочна.

Обърнете внимание на нашата селекция от ястия от пилешки гърди..

Картофи и рибен пай – обилна храна, която върви добре със зеленчукови салати.

И отново елементарната физика у дома

Положението е по-сложно, когато е необходимо да се измери масата на продукта без да има скала. Може би някой не е разбрал от курса на физиката колко плътност е. Всъщност всичко е просто.

Различните вещества, заемащи един и същ обем, се различават по маса. Най-лекото нещо е с вода, защото един литър тежи един килограм. И растителното масло, например, е по-леко от водата, което означава, че неговият литър ще тежи по-малко. Това означава, че 1 кг растително масло ще поеме повече от 1 литър..

Между другото, един литър е не само стойност за измерване на течности, защото никой не забранява да измерва стандартната маса на насипни вещества със стандартни контейнери. Следната таблица показва масата на продуктите в грамове, най-често се измерва с помощта на стъклена чаша с обем 200 ml..

продукт мл.
Кондензирано мляко 220
Заквасена сметана 210
Вода, мляко, кефир, ryazhenka, оцет 200
Растително масло 190
елда 165
Райс, доматен сос 180
Херкулес 70
Пшенично брашно 130

Тази таблица не твърди, че е пълна, съдържа само често срещаните вещества, измерени с многоцветен стъклопакет. Малко “Googling”, можете да намерите такива характеристики за други продукти и за други измервателни контейнери, чаена лъжичка или кофа, например.

Вместо да приключим

Възможно е, и дори сигурно, да има концепцията за плътността на веществата, тъй като съотношението на тяхната маса и обем е необходимо. Това ще помогне в различни ежедневни ситуации и ще увеличи авторитета на домакинята в очите на нейните приятели и, най-важното, на нейния съпруг.

Но вероятно последният трябва да осигури присъствието в кухнята на малки кулинарни тежести и особено на измервателна чаша. Цената на тези устройства няма да окаже значително влияние върху семейния бюджет, но ще улесни значително процеса на готвене, между другото, не само неговата.