Калории – гориво за човешкото тяло. След поглъщане на храната се отделя топлина, количеството се измерва в калории. Човек трябва да яде, за да живее, но не обратното..

необходимо количество калорий в день

Както и при всичко, тук е необходима мярка, излишъкът от калории води до затлъстяване и липса на изтощение, които водят до неприятни последици и болести..

Калории – източник на енергия, неизползваните калории ще останат в организма под формата на излишни мазнини.

И в случай на липса на енергия тялото ще започне да се изчерпва, да премине към икономичен режим и да изразходва енергия само за поддържане на живота, като отстрани други функции на тялото до по-добри времена. Косата и зъбите ще започнат да падат, периодът на момичето ще спре.

Основен метаболизъм

За да не се сблъскате с тези последствия, трябва да знаете колко енергия изразходва тялото ви на ден. Енергията се изразходва дори и за функционирането на тялото: работата на белите дробове, храносмилателните органи, мозъка, мускулите.

Колкото по-интензивно човекът се движи, толкова по-силно е умствената му дейност, толкова повече изразходва калории на ден.

Колко калории трябва да ядете на ден? Първо трябва да разберете колко калории се консумират от тялото в покой..

Една от най-популярните формули за изчисляване на необходимите калории е 1 ккал / час на килограм тегло + 10%. Например, ако телесното тегло на човек е 55 кг, тогава изчислението според тази формула ще изглежда така:

55 кг х 1.1 х 24 (часа) = 1452 kcal

Тази сума е минимумът, яденето под което може да подкопае здравето. Това е така наречената нерегламентирана цена..

Регулируеми разходи вече се наричат ​​отделни характеристики на потреблението на енергия. Такива като възраст, начин на живот, пол. Също така ролята, която играе съотношението между първоначалното и целевото тегло.

Дневен прием на калории на ден, като се вземат предвид индивидуалните характеристики

изчисление калорийНеобходимата норма на потребление на калории на човек на ден е индивидуална. Има формули за изчисляването му. Трябва да се има предвид, че нормата е предназначена за човек с нормално тегло, за да го поддържа..

При отслабване и увеличаване на теглото ще бъде различно. Устройството за измерване на височината във формула е в сантиметри, а теглата в килограми.

Отделно, има формули за мъже и жени. С възрастта необходимостта от калории също намалява, което се взема предвид във формулата.

  1. Формула за жени: 9.99 х тегло + 6.25 х височина – 4.92 х възраст – 161;
  2. Формулата за мъже: 9.99 х тегло + 6.25 х височина – 4.92 х възраст + 5.

Получете броя на калориите, необходими на ден, на човек с определени параметри. Но сега трябва да обърнете внимание на начина му на живот и да умножете резултантната стойност с подходящия коефициент:

  • Липса на активност: 1,2;
  • Ниска активност: 1,45;
  • Средна активност: 1,55;
  • Висока активност: 1,7;
  • Повишена активност: 1.9.

приемане пищи женщиной в положенииМомичетата, които са на позиция и кърма, консумират повече калории. Гинекологът ще помогне да се установи точната норма, но обикновено бременните жени се нуждаят от поне 2600 калории и до 3500 през последните периоди..

Децата от шест месеца до една година обикновено се нуждаят от около 800 kcal, до една година и половина 1300 kcal, до три 1500 kcal и така добавят около 200-300 всяка година от живота..

Отново всичко това е условно и трябва да се консултира с педиатър, в зависимост от тенденцията към увеличаване на теглото, ритъма на живота и индивидуалните характеристики..

Таблица за потребление на калории

В допълнение към факта, че за отслабване калориите могат да се консумират по-малко, те все още могат да бъдат и да харчат повече. Ами ако имате късмет и ритъмът на живота е активен сам по себе си. И какво, ако работата в офиса? Тогава трябва да правите спортни и други дейности..

Освен това, много домакински дейности са доста енергийно интензивни. Така че, защо не вземете едно хоби по-активно плетиво. Колко калории може да похарчите, ако извършвате определен вид дейност?

Ето една таблица на потреблението на калории на час за човек с тегло 55 кг:

Вид дейност Калориите изгаряха след час
мечтая 50
Гледане на телевизия 55
Почистване на подове 96
Активен секс 83
Работете в градината 105
гладене 110
Облечи едно дете 110
Разходете се с количка 121
Къпане бебе 149
Сутрешна гимнастика 165
сърфинг 165
Завъртане на обръча 165
Карам камион 179
Езда на кон галопиращ 220
Водно аеробно упражнение 220
Кълцане на дърва 237
Веселият танц 248
жътва 253
ветроходство 275
рафтинг 275
Външни игри с бебе 297
Класически балет 318
Покривни работи 330
Водни ски 330
гребане 385
гмуркане 385
Swing press 406
Zumba 413
Ски бягане при приблизителна скорост от 4 км / ч 385
Ледено пързаляне 385
тобоган 385
Джогинг на място 440
Бански сутиени 550
Стартира със скорост 9,5 км / ч 550
Работа със скорост 12 km / h 688
Изкачете се по стълбите 710
Ски бягане с приблизителна скорост от 8 км / ч 770
Стартира със скорост 17,5 км / ч 990

Изчисляване на индикатора за активна загуба на тегло

Колко калории трябва да се консумират на ден, за да отслабнете? Ако човек е удовлетворен от теглото си, тогава той просто трябва да се придържа към получената по-горе фигура..

Но ако целта е да отслабнете, тогава трябва да намалите броя на получените калории, в противен случай теглото ще остане неподвижно.

За да направите това, извадете 15-25% калории от собствената им норма, в зависимост от степента на проблема..

Как да разберете дали трябва да отслабнете и колко килограм

Ако трябва да отслабнете бързо, е възможно да увеличите дефицита, но в крайна сметка дневното калорично съдържание на една жена не може да бъде по-малко от 1200 kcal, а мъжете – 1800 kcal.

Смята се, че теглото на здравия човек не трябва да надвишава височина – 100 за мъж и височина – 110 за жена. Индексът на телесната маса (BMI) е по-показателен, може да се изчисли по формулата: “тегло в kg / височина в m ² = BMI”.

Например, ако теглото е 80 кг и височината е 165 см, тогава ИТМ е 80 / 1.65 ² = 29.4. След това трябва да погледнете масата..

BMI Резултатът
По-малко от 18,5 поднормено тегло
18,5 до 25 норма
25 до 30 излишък
30 до 35 1 степен на затлъстяване
35 до 40 2 степен на затлъстяване
Повече от 40 3 степен на затлъстяване

Според него при човек с такива параметри излишъкът е на ръба на затлъстяването от 1 градус. Лицето трябва да загуби най-малко 12 кг. Въз основа на това следва, че при височина 165 е по-добре да не тежи повече от 68 kg и по-малко от 50 kg.

Но такова изчисление не взема под внимание възрастта и хората с много нисък ръст и тесни кости. Следователно, тесните кости, както и жените под 1.55 м и мъжете под 1.68 м, трябва да извадят още 10% за обективен резултат от ИТМ.

подготовка РозартНаркотикът Rosart: инструкции за употреба и отзиви. Разберете какво е за това и какво мислят онези, които го използват.

Как да пиете зехтин на празен стомах сутрин и дали е възможно да отслабнете с него, прочетете тук. Много интересно и информативно!

Решихме ли да прекараме ден на гладно във водата? След това прочетете следната статия, която казва как да го направите правилно. Успех!

Заключения и съвети за загуба на тегло

Най-честата причина за наднормено тегло е заседналият начин на живот и прекомерният калориен прием. Прекомерното тегло не е само естетически проблем, предизвиква много заболявания, намалява продължителността и влияе върху качеството на живот..

Ето защо, ако човек иска да води здравословен начин на живот, той трябва да води отчет за това, което яде. Дори и над необходимите калории на тялото с 50 ккал, човек ще започне да наддава..

Как да преброим калориите? Сега има много приложения за броене, много таблици на популярни продукти, а на пакетите има цялата информация за продукта.

Ако продуктът трябва да бъде претеглен у дома, тогава кухненските електронни везни ще бъдат полезни, те са с точност до грам, не са толкова скъпи и ще бъдат полезни на домакинята в кухнята, подлежащи на рецепти.

Ако броите калории за няколко месеца, това ще се случи с автоматизацията. И вече на външен вид ще бъде ясно колко калории в определено ястие.

Също така не забравяйте да ядете разнообразни. Разнообразно – това не означава, че днес е пиле и утре е пуйка, това означава, че всички групи храни трябва да бъдат балансирани. Тялото се нуждае от протеини, мазнини и въглехидрати приблизително в съотношение 20/30/50.

Съотношението е примерно, без да се налага да се придържаме към него фанатично. Но все пак протеинът не трябва да се консумира по-малко от 20 грама на ден, тъй като той е строителен материал и е много необходим.

Но съотношението на мазнините и въглехидратите може да бъде променено, ако имате цел да отслабнете. Но само чрез намаляване на количеството въглехидрати, намаляване на количеството мазнини е изпълнено за здравето, особено на жените.

Ако първото отслабване беше достатъчно бързо и след това спряло, най-вероятно това е плато. За да се разпръсне платото, се препоръчва тялото да се разклати, да речем веднъж седмично, за да увеличим драстично калориите.

Тя не работи с всички. И като цяло, много от съветите, дадени по-горе, може да не са подходящи за абсолютно всеки, след което е необходимо да се консултирате със специалист. И винаги трябва да слушате тялото си..