Когато те пекат великденски торти и боя яйца

Великден е най-важният, най-радостен и тържествен от всички християнски празници. Думата “Великден” е иврит, означава “преминаване” и “освобождение”. Великден за християните е преминаването от смърт към вечен живот. Ето защо този празник се празнува най-тържествено..

от отличается

За много хора това е свързано с пролетта, радостното звънене на камбани, възклицанията “Христос е възкръснал”, боядисаните яйца и аромата на Великденските питки. Но въпросът е – кога трябва да печете сладкиши и да боядисвате яйца? В тази статия ще ви отговорим..

Великата седмица

През последната седмица преди Великден има много работа. Трябва да се подготвим за този важен ден, както духовно, така и материално. Как да направя всичко?

Добрият четвъртък е може би най-интензивния ден на Световната седмица. Това е денят, в който се състоя последната вечеря, в която самият Христос установи тайнството на тайнството. Според традицията този ден те извършват почистване в жилищата си, всички се измиват, почистват и се измиват, затова се нарича “чист четвъртък”. И най-добре е да рисувате яйца в четвъртък.

Обикновено в четвъртък месят тестото за Великденските торти, но не е забранено да се пекат Великденските торти на друг ден, когато е удобно.

Не се препоръчва само да правите домакински работи в петък, поне до три следобед, времето на разпъването на Христос. Това е най-скръбният ден от годината. По-добре е този ден да отиде в храма, да чете Евангелието, да отиде умствено с Христос по скръбния си път.

В събота след литургията в храмовете има освещаване на Великденски торти, яйца и пасток.

Когато те пекат торти и боя яйца през 2018

как покрасить яйца

Светлата неделя е движеща почивка. Той се празнува при първото възкресение след пълнолуние след пролетно равноденствие. През 2018 г. този ден ще бъде 8 април. И тук трябва да обърнем внимание на особеностите на тази година – друг християнски празник, Благовещението, което винаги се празнува на 7 април, веднага ще предшествува Великден..

На този ден ангелът съобщи на Дева Мария невероятното схващане за нейното божествено дете. И с смирението приемаше Божията воля. На този празник, както казваха в старите дни, птицата не гнезди, момичето не тъче плитка.

Ето защо е крайно нежелателно да оставяте в този ден всяка работа. Трябва да се опитаме да направим всичко предварително, така че всичко да е готово до събота. Можете например да замените тестото от сряда вечерта и да печете великденски торти в четвъртък.

Готвене на Великденски торти

когато готовить паску

Сега можете да говорите за това как да се пекат Великденски торти. Традиционно торти обикновено се пекат от сладкарски сладкиши. Целият процес отнема много време. Необходимо е да се сложи тестото, а след това, когато тя ще се увеличи 2-3 пъти, месят тестото и внимателно, за един час, да го победи.

След това се оставя за още един час в продължение на 2-3 часа или се прибавят подправки, ядки, стафиди и се пълнят с 1/3 от маслата с тях, след което тестото трябва да се издигне отново и само да се пече.

Завършените торти са украсени с глазура отгоре или поръсени с пудра захар, смачкани ядки и захаросани плодове..

Печете една торта може да бъде от и без мая тесто. След това, така че тестото да се повдигне добре, трябва да се обърне специално внимание на побоя на яйца..

Бисквитки за печене на торти:

  • брашно трябва да се вземат меки смилане, е желателно да го разпръсне в тънък слой и да изсъхне за 2 дни, след това пресее;
  • победи жълтъците и белите поотделно;
  • дрождите трябва да бъдат пресни;
  • през целия процес на готвене не трябва да има чешми, стаята да се вентилира предварително;
  • натрупване на масло, тъй като много от тях отиват за смазване на форми.
Великденски тортиПрочетете как да направите плесени за Великденските торти от различни материали..

Опитайте се да направите декупаж за яйца – това е много интересна и оригинална техника за декорация..

Опитайте се да приготвите вкусно и ароматно sbiten у дома според нашите рецепти..

Как да украсявам яйца

Традиционният метод за боядисване на яйцата е лукът. В зависимост от количеството на обвивката и времето на оцветяване, можете да получите различни нюанси на бежово-кафява гама. Ако вземете люспите от червен лук, можете да получите красив червен цвят.

Между другото, яйцата първоначално са боядисани в червено. Различни цветове могат да се получат и с помощта на натурални съставки – сокове и отвари от различни зеленчуци и плодове: цвекло, червено зеле, моркови, червено грозде, боровинки, боровинки, куркума. Можете да използвате вече закупените търговски бои, но времето за боядисване в този случай трябва да е кратко, така че боята няма време да влезе в черупката..

Много интересни и непредсказуеми модели се получават чрез боядисване на яйца в клапите. За да направите това, използвайте лепенки или нишки, които се разтопват тежко (коприна, вълна), обвиват едно яйце с тях, след което се увиват с марля или найлон, закачени и варени яйца за 15-20 минути.

Съвети за оцветяване на яйца:

  • преди готвене, задръжте яйцата за 15 минути в топла вода;
  • при готвене, не потапяйте яйцата във вряща вода, за предпочитане в топла вода, така че яйцата да не избухват от спада на температурата;
  • изтрийте яйцата с алкохол или оцет преди боядисване;
  • след боядисване, избършете яйцата с растително масло за блясък.

Като цяло, има много начини да украсите яйцата на Великден. Можете да ги боядисвате, може просто да опаковате в красива опаковъчна хартия или да използвате стикери и термо стикери с различни модели от пилета до популярни щампи. Но трябва да избягвате бижута с лицата на светиите.

от покрасить яйца

Откъде идва традицията??

Защо трябва да рисуваме яйца и да печете великденски торти? Обичаят да боядисват яйца, произхождащи от 1 век. Според легендата Мария Магдалена дойде при императора Тиберий, за да говори за чудотворното възкресение на Христос и донесе просто пилешко яйце като подарък от бедността. Императорът не й вярвал и казал, че мъртъв човек не може да бъде възкресен, точно както бялото яйце не може да стане червено. И в същия момент яйцето в ръцете на Мери стана червено.

Оттук и традицията – да нарисувате яйца на Великден и да се отдадете един на друг. Първоначално яйцата са били боядисани само в червено, но след това започнали да използват различни цветове и нюанси. По-късно имаше подарък великденски яйца, изработени от дърво, сребро, порцелан и истински бижута, например добре познатите произведения на Фаберже..

Какво представлява тортата? Това е основното ястие от Великден. От него човек трябва да започне празничното великденско хранене, да разчупи пост. Свеж и лек, той е идеален продукт за преместване от дълъг глад до бързо хранене..

По форма и стойност може да се нарече по-млад брат на изкуството, специален църковен хляб, осветен в деня на ярко възкресение. Този обичай е от апостолите, които на масата оставят хляб за Христос на главното място, символизирайки присъствието му на масата. И тортата също така напомня на всички вярващи за благословението на хляба от Спасителя след неговото възкресение: “… хвана хляб, благослови, счупи и им ги даде” (Евангелието на Лука).

Loading...