Кой от нас не си спомня този необикновен вкус на само печен домашен хляб без мая?

Но, за съжаление, не всеки домакиня пече хляб, защото не иска да се занимава със сладко. Всъщност, изпичането на хляб на сос е доста просто.

безквасен хлеб

Вечно кисело мляко за вкусен безквасен хляб

Тази опция е най-лесна. Но резултатът не е по-лош. За да подготвите стартера, трябва само две съставки – вода и брашно в еднакви количества (приблизително 300 g всяка)..

Подготовката се извършва на няколко етапа:

 • 1-во: смесете 100 грама брашно и вода. Размесете добре и покрийте получената маса с текстил (кърпа). Най-добре е остави контейнера с бъдещия квас на топло място, където няма да се вижда. Мехурчетата трябва периодично да се образуват (масата ще ферментира), затова няколко пъти на ден е необходимо да се приближава и смесва масата;
 • 2-ри: на втория ден добавете още 100 грама брашно и вода, разбърквайте, покрийте с кърпа и оставете за още един ден;
 • Трето: масата трябва да нараства по размер и да се състои от мехурчета. Хранете се за последен път и се върнете на топло място.

Когато последно сме нахранили киселото мляко, важно е да уловим момента, в който ще се удвои обемът. Това ще означава, че то е най-силното през този период и може да бъде разделено на две части..

Човек може да се използва за производство на хляб без мая, а вторият – в хладилника (за предпочитане да се съхранява в буркан с пластмасов капак с отвори).

Вечният кестен се нарича, защото може да бъде хранен от хладилника и отново да се пекат невероятно вкусни домашни хлябове..

Безквасен кефир за домашен хляб

Kefir – един от популярните продукти, които се използват за създаване на sourdough.
квас для хлеба без дрожжей

Първата стъпка в подготовката на такава рецепта е приготвянето на кисело мляко. Вземете 150 г и я оставете в продължение на три дни. През това време се получава естественият процес на отделяне на водната част от млечната основа..

Вторият етап: добавете брашно. Обикновено се използва ръж (около 50 g). Внимателно се намесва: консистенцията трябва да прилича на не много дебела заквасена сметана. Покрийте сместа с кърпа, марля или друг текстилен продукт и оставете за един ден..

Третият етап: добавете още брашно. Правим го по око, докато консистенцията прилича на тесто за палачинки. След като покрием и след няколко часа тя ще се увеличи активно и може да се използва за печене..

Хоп конуси като основен елемент на квас

Не по-малко вкусен и ароматен безквасен хляб се получава при ферментация на хмел. За подготовката му ще са необходими следните компоненти:

 • Половин литър вода;
 • 3 лъжици хмел;
 • Брашно (за предпочитане ръж);
 • Около 1 чаена лъжичка мед или захар.

Първо трябва да подготвите хмела. За да направите това, вземете контейнер (малка тенджера) и излейте вода там. Довеждаме я до точка на кипене, намаляваме огъня и добавяме хмел там.

Необходимо е той да пие за малък огън за една четвърт час. След това извадете я от огъня, оставете го да се охлади, след това добавете захар или мед.

След мед / захар добавете брашно. Уверете се, че консистенцията не е по-дебела от заквасена сметана и се оставя настрана на топло място, където няма течения за около един ден..

На следващия ден масата трябва да бъде два или три пъти по-голяма..

Положителната страна на този метод е, че стартерът може да се съхранява за много дълго време. За да направите това, достатъчно е да го поставите в хладилника и когато е необходимо да изгорите нещо, само за да го храните.

Други популярни рецепти Sourdough за безквасен хляб

Съществуват и други рецепти за приготвяне на кюфтета. Въпреки това, заслужава да се отбележи, че това са хмелови конуси, които са били използвани като основна съставка от древни времена и има много рецепти, основани върху тях..

Рецепта за сирене

За да създадем се нуждаем от:

 • Стафиди (около 10 неща);
 • Чаша вода;
 • 125-150 g брашно (за предпочитане ръж).

Изсушете стафиди в купа и излейте вода. Покрийте контейнера със салфетка или кърпа и оставете я в продължение на три дни на топло място. Уверете се, че няма чернови.

поглъщам изюм

След определеното време с помощта на марля ние филтрираме водата в бутилка с капацитет от един и половина литра, след което добавяме брашно и смесете добре. Покрийте го с кърпа (салфетка / марля) и оставете за няколко дни..

добави воды

След това време, масата трябва да бъде всичко в мехурчетата (ще започне да ферментира) и да бъде няколко пъти по-голям обем.

трябва получиться консистенция сметаны

Масата може да се съхранява дълго време. Достатъчно е да я хранят около веднъж на всеки 48 часа. Ако запазите готов фермент, за първи път (3-4 дни), е оптимално да добавите 100 g вода и брашно..

квас можно использовать

Райс Сурдъроу

Необходимо е да се подготвят:

 • Ориз – 100 g;
 • 1,5 чаши топла преварена вода;
 • Захар – 30 g;
 • Брашно (може да се пшеница) – 7 супени лъжици.

Първият етап: вземаме нашия ориз и го напълваме с чаша топла преварена вода. Разбъркайте малко и добавете 10 грама захар, след това поставете на хладно място и не докосвайте три дни.
безквасен хлеб

Втори етап: след 60 часа филтрираме и добавете три супени лъжици брашно, 10 грама захар и разбъркайте всичко добре. Постепенно масата трябва да започне да ферментира и да образува мехурчета. Веднага след като започне този процес, трябва да добавите още една супена лъжица брашно и останалата вода..

Третият етап: чакаме още един ден, след което изсипваме останалото брашно и захар.

Тази рецепта за кисело мляко може да се използва не само за печене на хляб, но и за буци, палачинки и пайове. Частта от стартера, която остава неизползвана, може да се съхранява в хладилника.

Съвети и препоръки за приготвяне на дрожди без мая

Ако прочетете рецепти, можете да разберете, че подготовката на квас не е суперкомплициран процес, както се смяташе преди това. За да бъде резултатът винаги най-добрият, е важно да следвате някои препоръки:

 1. Вечното блато може да се приготви на всяко брашно: без значение, че е пшеница, цяла или ръж. И най-интересното е, че няма значение какъв вид хляб да се пече (т.е. можете да печете пшеничен хляб с ръжено сирене и обратно);
 2. За да бъде резултатът винаги успешен, е необходимо да наблюдавате чистотата на кухнята в мястото, където оставяте продуктите да ферментират. Тестът лесно може да се появи в масата, така че внимавайте внимателно за чистотата на помещението;
 3. Най-добре е да организирате малка вентилация: за да направите това, просто го покрийте с не много дебела кърпа (марлята е добре) или ако я държите в стъклен буркан, направете няколко дупки в капака. Но уверете се, че потокът от чист въздух не е прекалено голям – в противен случай масата ще започне да се износва;
 4. Директните лъчи на слънцето са вредни. Те ще предотвратят образуването на необходимите млечнокисели бактерии;
 5. Ако държите стартера в хладилника, преди да го използвате, трябва да го съхранявате при стайна температура поне за половин ден. След това може да се хранят и само след половин ден да се използват;
 6. Класическата горна превръзка се състои от същото количество брашно и вода. Също така е необходимо да се съблюдава пропорцията на масата на свободния от дрожди фермент, който е на разположение и теглото на горната превръзка: те трябва да бъдат същите.

Готвене на хляб без хлебчета на хлебарка

Изобилието от разнообразно оборудване в кухнята на всяка домакиня по много начини прави живота по-лесен. Модерните машини за хляб ви позволяват да се печете изключително вкусен хляб.

Прост хляб без мая в хлебопроизводителя с “вечен” квас

Основните съставки са:

 

 • Sourdough – около 6-7 супени лъжици;
 • Брашно – около три чаши;
 • Чаша вода;
 • Растително масло – две супени лъжици;
 • Сол – чифт чаени лъжици;
 • Захар – няколко супени лъжици.

В пресятото брашно добавете захар, сол, 2 супени лъжици. лъжици растително масло и се разбърква много внимателно. След това продължете с добавянето на готовия стартер.
хляба домашний

Разбъркайте и добавете малко чаша вода. Необходимо е тестото да се меси, така че да се извади от ръцете. След това го оставяме да си почине и да се изкачи..

Този процес може да отнеме различно време, защото зависи от много фактори. Някои хора препоръчват тестото да се месят вечер и да се оставят за една нощ. Сутрин се пристъпва директно към печенето..

Ако трябва бързо да се печете безквасен хляб, можете да използвате водна баня. Тогава резултатът е гарантиран за няколко часа..

В машината за хляб всички тези процеси са опростени. Някои модели независимо и месят тестото и изчакайте да се издигне.

Следователно, ако използвате хляб, поставете всички съставки и задайте програма за печене и тегло около 900 г.

Ръж безквасен хляб с вечен сладък производител на хляб

Трябва да запазите следните компоненти:

 • Вода – около 300 g;
 • Захар – няколко супени лъжици;
 • Сол – една чаена лъжичка;
 • Сухо мляко – 1,5 супени лъжици;
 • Растително масло – 1,5 лъжици;
 • Брашно – няколко чаши;
 • Бахар – 1 ч.л.
 • Кимион – 1 супена лъжица. лъжица;
 • квас.

Пригответе машината за приготвяне на хляб и поставете всички съставки в купата. В допълнение към рецептата ние вземаме под внимание препоръките за полагане според инструкциите на вашето устройство..

След това трябва да изберете програма за печене ръжен безквасен хляб. В колоната “тегло” задайте 0,9 кг.

Ако е възможно да изберете корито за пържене, изберете средната.

безквасен хлеб
Научете се да печете вкусна хляб у дома във фурната, тя е много по-вкусна от закупената..

Прочетете за печенето на безквасен хляб в производителя на хляб и отбележете някои рецепти.

Може би сте заинтересовани да намерите интересна рецепта за домашно приготвен домашен хляб от пшеница, прочетете го тук..

Безквасен хляб без мая

Домашен хляб е много по-вкусно от магазина, дори ако го приготвите без квас.

За да печем хляб, без да създадем първо квас, трябва:

 • Сухото мляко е около една трета от чашата;
 • Пшенично брашно – 1 кг;
 • Сода – 1,5 ч. Л. Без слайд;
 • Растително масло – 100 г;
 • Kefir или ryazhenka – две чаши;
 • Ground кориандър, звезден анасон, лимонена киселина, канела – половин чаена лъжичка всяка;
 • Чифт чаени лъжици сол;
 • Две супени лъжици захар.

Преди всичко, ние вземаме контейнера (купа) и смесете в него брашното със сода, сухо мляко. Също така е необходимо да се приготви втора купа, в която кефирът да бъде смесен със захар, сол, лимонена киселина, канела, звезда и кориандър.

След като сместа се смеси равномерно, добавете я в брашното (първата купа) и започнете да мехтените.

Полученото тесто се поставя на горния съд във фурната и се пече на ниска мощност за около два часа..

Подготвянето на хляб за някоя от тези рецепти е малко вероятно да искате да купите обичайния магазин. В допълнение, безквасни хляб е по-добре се абсорбира от тялото, не е в състояние да навреди на чревната флора и да доведе до различни нарушения.