Алигаторна круша, горско масло, крава за бедните – изненадващо, но всичко това – имената, изобретени от различни нации, за да се отнасят до един и същ плод.

Плодът на американския Персей – авокадо, известен с различни имена в продължение на няколко хиляди години. В днешно време авокадото е по-достъпно, отколкото във времето на древните ацтеки, на плота на всеки супермаркет има свежи и вкусни плодове през цялата година..

авокадо плоды

Индийските племена, които обитаваха територията на Южна Америка, откриха използването на дървесина, кора и преследваха зеленина – те бяха използвани в строителството и лечението..

Плодовете му обаче са считани за най-ценните подаръци на дървото – вкусни и питателни, способни да задоволяват глада от дълго време, като дават сила и енергия на тези качества, а авокадото все още е много популярно в наши дни..

Традиционният продукт на македонците, бразилците, испанците и другите народи, живеещи в горещите тропици, авокадото са част от разнообразие от ястия: супи и сосове, салати и напитки, сладолед и други десерти.

Авокадо, подправено със сол, чесън и подправки, е добро като отделно ястие, като препечена паста и дори като салатен дресинг. Благодарение на неутралния вкус и нежната консистенция, авокадото може да се разглежда като универсален продукт, съчетаващ идеално с плодове и зеленчуци, морски дарове и ориз, месо, яйца, сирена.

Говорейки за авокадо, не може да не се споменава хранителната му стойност:

 • Уникалната хранителна стойност на плода е с високо съдържание на мазнини – основен източник на енергия за тялото;
 • Мастни киселини в авокадо са от растителен произход и следователно имат висока бионаличност и се абсорбират напълно в червата, не трябва да се страхувате от фигурата за любителите на този гост от тропиците;
 • Високото съдържание на витамини А, Е и С прави авокадо ценен източник на антиоксиданти;
 • Витамините от група В, с които плодовете са богати, имат благоприятен ефект върху нервната система;
 • Съдържанието на калий, което е от съществено значение за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система, в авокадото е малко по-ниско от бананите;
 • Също така си струва да отбележим изключително ниското съдържание на въглехидрати в сравнение с други плодове..

Таблица. Авокадови плодове хранителна стойност.

протеини мазнини въглехидрати Калорично съдържание
 На 100 грама продукт 2.1 g 15,3 g 7.6 g 180 kcal
% от дневната норма 2.3

 

22.9 2.5 9

Или може би вие самият няма да имате нищо против да опитате ръката си да отглеждате този здравословен плод у дома си.?

Авокадо на перваза на прозореца: лесно ли е да израстнеш гост от горещи тропици от яма?

авокадоРазбира се, мнозина са се замислили дали е възможно да се развие у дома у дома. Разбира се, е по-лесно да се намери вече израснало дърво за продажба и да се развие без тревоги и проблеми, но е много по-интересно да опитате ръката си при тропическа градинарство и да израснете дървото от костите. Не е толкова трудно да се направи това, но трябва да се имат предвид редица важни въпроси:

 1. Листата от авокадо, подобно на костите си, съдържат гъбички, фунгициден токсин, който може да представлява заплаха за домашните животни и може да причини алергични реакции при хората, ако къщата има животни или малки деца, растението трябва да бъде изведено от района на достъп или да бъде заменено от по-сигурни;
 2. В къщи дървото носи плодове изключително рядко, но живее дълго и изглежда доста впечатляващо;
 3. Авокадотата идват от субтропии и затова младо растение ще се нуждае от висока влажност и голямо количество светлина, в противен случай Персей няма да живее дълго;
 4. Ако експериментът се увенча с успех, има шанс дори внуците да ядат плодовете на вашите усилия – при естествени условия Персей живее на сто години..

Как да отглеждаме авокадо от кост у дома

Първа стъпка: Как да изберем камък за засаждане

За да получите желания кълнове, за засаждане трябва да използвате само прясно засети семена. За да се покълнат, семето се извлича само от зрели плодове, ако плодът не е напълно узрял (твърд под налягане), той трябва да бъде увит в хартия и да се постави на тъмно топло място в продължение на два до три дни..

Там плодовете узряват, след което костта ще бъде готова за засаждане. Преди поникване, внимателно проверете костта, тя не трябва да се повреди, тъмни петна, вдлъбнатини, здрави здрави кости почти винаги покълва.

Стъпка втора: как да покълнете авокадо от семената

Има няколко начина да се покълнат авокадо ями..

Вариант 1: Направете 3-4 дупки отстрани на костта, вкарайте дървени шишчета или клечки за зъби в тях, монтирайте цялата структура върху чаша вода, така че костта да е не повече от една трета във водата.

камък авокадоТрябва да се внимава, за да се гарантира, че нивото на водата остава същата, и се добавя вода, ако е необходимо. След известно време на костта се образува пукнатина и малко по-късно ще се появи корена и стъблото на растението. Процесът на покълване отнема от 3 до 5 седмици..

Вариант две: котката от авокадо се накисва за 40-50 минути в топла вода (не повече от 45 ° C), след което тя трябва да бъде обелена.

Почистената кост е засадена в земята с широк край надолу, задълбочавайки се с две трети. Почвата трябва периодично да се навлажнява, за да не се изсушава..

Трябва да бъдете търпеливи, за да обърнете кълняемостта може да отнеме до един месец и половина..

Трета стъпка: трансплантиране на авокадови ями в земята

Тези, които се възползваха от първата опция по време на кълняването, ще имат още един етап – прехвърляне на земята.

Тя трябва да бъде трансплантиран малко вече отглеждат зеле, височината му в същото време ще бъде около три сантиметра. Земята трябва да е свободна и мокра. Костта се поставя в плитък отвор и се поръсва с пръст, върхът на костта и зародиша трябва да останат на повърхността, не е нужно да бъдат погребани.

След пресаждането растението трябва да се напоява с подготвена вода..

За млад разсад е достатъчен малък саксия с диаметър около 15 см, след което годината трябва да бъде трансплантирана в по-просторен контейнер..

Авокадото не толерира застояла вода, така че трябва да се излее слой от дренаж в дъното на саксията. Авокадовата почва трябва да бъде избрана с рН стойност най-малко 7, тъй като киселинната почва ще бъде вредна за дървесината.

Можете също така да добавите щипка от вар, смачкана яйца или друг дезоксидант в почвата..

Грижа за авокадо дърво: Създаване на среда

Отглеждане на авокадо у дома, е необходимо да се създаде благоприятна среда за него, въпреки че е трудно да го наречеш прищявка.

  трансплантация авокадо

 • Осветление. Дървото трябва да осигури достатъчно количество слънчева светлина, усещането е много светло, което е особено важно, ако очаквате да получите реколта. В зимния период от време, най-вероятно растението ще се нуждае от допълнително осветление с помощта на фитолампа. При лошо осветление, дървото може да бъде извадено, в който случай трябва да бъде закрепено;
 • Влажност. Тъй като авокадо е гост от тропиците, високата влажност е жизненоважна за него. В случай на ниска влажност на въздуха, инсталацията трябва редовно да се напоява с вода от спрей бутилка. В отговор на сухия въздух, както и на недостатъчно осветление, прекомерно или твърде рядко поливане, авокадото може да реагира чрез отпадане или завъртане на листата;
 • Поливането. Почвата трябва да се поддържа влажна, като се избягва както прекомерната влага, така и най-малкото изсушаване – към тези фактори растението е доста чувствително;
 • Торове. Авокадосът благодарен отговаря на горната превръзка с течни минерални торове. Можете да използвате както обикновено за стайни растения и специално избрани за тропически растения;
 • Изрязване. За да помогнете на растението да формира буйна корона, ако е необходимо, трябва да захванете горните и страничните издънки. Ако това не бъде направено, авокадото ще изглежда “извито”, ще има дълъг, тънък ствол и редки листа..
ejevika3 Знаете ли какви са качествата на листа от къпини? Кога да се събира, как да се използва и в какви количества може да се използва.

Научете полезните свойства на бадемите. Знаете ли кой е той противопоказан и кой просто трябва да го използва.

Знаете ли колко полезни са семена от вибриум? Нашата статия описва полезните свойства на тези плодове и защо се използват.

Болести и вредители

Ако вашето авокадо изглежда нездравословно, трябва внимателно да го разгледате за вредители или болести..

Phytophthora

Phytophthora е гъбичка, която заразява кореновата система на растението и го унищожава. Когато фитофтората проникне в части от растението, язвите се образуват на стъблото или листата. Болните от авокадо трябва незабавно да се изолират от останалите, защото болестта е заразна. Възможно е да се спре заболяването само ако болестта бъде открита своевременно и заразената област е отстранена..

Spider акар

Те са резултат от ниската влажност на въздуха. Листата на авокадо, нападнато от тези вредители, започва да се оцветява в жълто и да се разпада. Ако заводът не предоставя своевременна помощ, той може да умре. За да се отървете от вредители, на първо място, е необходимо да се осигури необходимата влага, на растението трябва да се лекува със сапун разтвор, по-добре е да се отстранят силно засегнатите части. Може да се наложи да се третира със специални репеленти за насекоми..

Месна роса

Изразява се в образуването на белезникава табелка върху дърво, на кафяво и зеленикаво петно ​​върху листата на авокадо. Болните растения избледняват, изглеждат нездравословни. Обработката на авокадото с фунгициден разтвор ще помогне на растението да победи матрицата..

прибиране на реколтата?

В повечето случаи Персей живее и расте в къщи в продължение на много години и може да достигне много впечатляващи размери. Обаче принуждаването на дървото да донесе плодове у дома е много трудно..

За това авокадо е необходимо да се осигурят условия, колкото е възможно по-близко до естественото: температура, влажност, количество слънчева светлина, получено от растението – всичко е важно.

Кръстосано опрашване е необходимо за яйцеклетката, поради което няколко дървета Персия трябва да се съхраняват в къщата. Въпреки факта, че авокадото е способно на самоопрашване, на практика това се случва много рядко.

Може би дървото ви ще бъде по-удобно и ще задоволи дългоочакваната реколта.?