Броколите са вид карфиол. За храната са подходящи съцветия и крака. Отличителна черта на броколи зеле е вкус и хранителни качества..

броколи польза

Полезни свойства

Уникалният химически състав на зеленчука го прави полезен и лесно смилаем продукт, който често се използва за хранене на шестмесечно бебе. Съставът на зелето от броколи съдържа:

 • Витамини – групи B, A, C, E, PP;
 • минерали;
 • протеини;
 • въглехидрати;
 • каротин.

Поради голямото количество витамин С, той има антиоксидантен ефект.

Благодарение на високото съдържание на полезни и активни съставки, зелето има лечебни свойства. Редовното използване на броколи подобрява и възстановява здравето..

Калият помага да се премахне излишната вода и сол от тялото. Фосфорът и калция са отговорни за състоянието на мозъка и костната тъкан. Желязото, кобалта и желязото подобряват притока на кръв. Йодът осигурява нормалното функциониране на щитовидната жлеза и на ендокринната система като цяло..

В допълнение, използването на броколи предотвратява развитието на такова заболяване като атеросклероза. Продължава нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система, а младостта на тялото се удължава..

Колко време и как да готвя

За готвене зеле, можете да използвате различни методи за топлинна обработка, например: готвене, пържене, stewing. Най-голямо количество витамини и полезни елементи се съхранява в зеленчуците по време на готвене. За да направите това, можете да използвате обикновен тиган, бавна готварска печка или двоен котел..

Приготвянето на пресен броколи по традиционния начин ще отнеме 6-7 минути. При използване на замразени зеленчуци – времето се удвоява. Врящата вода се оставя да заври, леко осолена, след това продуктът се потопи. Препоръчва се да готвите броколи на средна температура. С тази технология на топлинна обработка на зеле, не само запазва своите полезни свойства, но и вкус.

как заморозить брокколи на зимуНе по-малко популярен и метод за готвене броколи в двоен котел. Особено често този метод на топлинна обработка се използва от хора, които се придържат към здравословен начин на живот или следват диета. За готвене прясно зеле в двоен котел е 6-7 минути. Ако зеленчукът е бил във фризера, тогава се нуждаете от 11-12 минути.

Преди да започнете подготовката, препоръчваме да разделим пресните плодове на малки съцветия и да режем големите стъбла на няколко парчета. Това ще ускори процеса на готвене. Ако в магазина е закупен замразен броколи и не е разделен на части, времето за готвене трябва да се увеличи с 3-4 минути..

За да се запази цветът и вкусът на сварения зеленчук, трябва да го освободите от излишната вода. За да направите това, просто поставете варени съцветия в гевгир и разклатете малко. След това крайният продукт трябва незабавно да се прехвърли в контейнер със студена вода, която съдържа лед..

Много домакини в кухнята имат такъв помощник като бавна готварска печка. Той може също да готви броколи. За да направите това, можете да използвате “двоен бойлер” или “консумират зеленчуци”. Времето за готвене зависи от размера на зеленчука..

Замразяване на броколи за зимата

Тъй като броколите са сезонни зеленчуци, които не могат да бъдат съхранявани за дълги периоди, те са се научили да ги замразяват. С този метод на съхранение запазва всички полезни свойства..

През всички сезони, замразени храни могат да бъдат закупени в магазините. Въпреки това, домашно замразено зеле не е по-лошо от закупеното, ако знаете как да го направите правилно..

броколи как варить

 1. Събраните зеленчуци трябва да бъдат внимателно подбрани, като се отделя съцветието от замръзване, без да се повреждат и тъмни петна;
 2. Измийте добре плодовете от мръсотия и насекоми;
 3. Премахнете всички листа от всеки плод и го разделете на малки съцветия;
 4. Плодове излея студена вода, за да ги покрие, добавете сок от половин лимон;
 5. След 6-7 минути, изсипете течността в тигана, в който зелето ще бъде бледо;
 6. След вряща вода, намалете съцветите, заври не повече от 5 минути;
 7. След това го напръскайте с гевгир, след това го поставете в студена вода с лед за няколко минути;
 8. Леко изсушете зелето, разделено на торби или пластмасови контейнери за замразяване.

За да може зеленчукът да запази своя вкус и здравословни свойства, не се допуска повторно замразяване..

Какво да готвя от замразени броколи за дете? Уникално пюре!

Един от често срещаните видове допълнителни храни за бебета до една година е зелето от пюре. Можете да го купите в отдела за бебешки храни в магазин или аптека, но можете да го приготвите сами вкъщи..

За да направите картофено пюре, ще ви трябва:

как варить брокколи

 • Замразено зеле – 100 грама;
 • Средни картофи – 1 брой;
 • Масло – 5 грама.

Сварете белите картофи и зеленчуците във вода в продължение на 15-17 минути, след това разтрийте сито или котлет с миксер. Малка сол и се вари още 2,5-3 минути. Към картофеното пюре добавете масло, разбъркайте.

броколи пользаБроколи – полезни свойства, рецепти, интересни ястия и препоръки за правилното подготовка.

Как да готвя броколи – рецепти, препоръки, тайни за готвене.

Цветно кисели карбица, приготвено по рецептата, със сигурност ще бъде оценено от вашето домакинство..

заключение

 1. Замразяването на зеле от порция ви позволява да избягвате размразяването на цялата партида, като същевременно поддържате формата на броколи;
 2. За да се запази цвета на сварения зеленчук, вареното зеле трябва да се постави в ледена вода;
 3. Продуктът е подходящ за първото хранене на шестмесечни деца..

Да те благослови!