Дрождите се използват широко при готвенето. За да могат да дадат желания резултат, трябва да знаете как да ги избирате правилно, да съхранявате и да проверявате за свежест и все пак е важно да можете да определите правилното съотношение на суха и прясна мая..

скорошен и сухие дрожжи на столе

За различни ястия – вида дрожди. За пайове и кифли най-често се използват пресни или сухи, за производството на домашно приготвяне и лунна запетая – пресовани. Високоскоростните гранули са много удобни, когато няма време да се изчака тестът да се повиши..

Видове дрожди

 • сух. Приготвен по метода на изпаряване на течността (съдържанието на влага в сухата мая е не повече от 8%). Най-често се произвеждат в гранулирана форма с различен диаметър и тип;
 • скорошен. Те са популярно наречени “сурови”. Концентрацията на влага в тях е 70%. Обикновено се произвеждат под формата на сгъстено правоъгълно парче (от 100 g до 1 kg). Техният цвят може да бъде от светло до тъмно крем. Тяхната област на приложение е широко – печене, варя, домашно приготвяне и така нататък;
 • на зърна. Изработен по метода на изпарението на течността (в тях съдържанието му е до 66%). Предлага се под формата на малки ярки гранули;
 • Instatnye (скорост). Предлага се под формата на малки дълги гранули. Особеността на този тип е, че когато се използва при печене, те не му придават дрождова миризма и аромат. Ето защо те са толкова популярни. Използва се главно за печене;
 • пивовар. Рядко се използва за печене и ако се използва, те се разреждат наполовина свежи. В чиста си форма, те дават силна дрождова миризма, те не се издигат добре. Повечето пивоварни мая са разпределени като биологично активна хранителна добавка.

Съотношението на суха и прясна мая в различни случаи

мая выпечка

Мая тесто.

Дрождите за печене могат да се свързват в следната пропорция – 1: 3, т.е. 3 g прясно (сурово) може да бъде заменено с 1 g суха (за 1 супена лъжица е 3,5 g суха).

Най-точното съотношение за кашата е 1: 6 – 100 грама сухо могат да заменят 600 грама суров.

За приготвянето на лунен лук можете да използвате както суха така и сурова мая. 500 g пресни може уверено да замени 80-100 g суха. Пропорциите са близки до 1: 5.

Правилно изчислете съотношението между суха и прясна мая чрез умножаване на броя на сухите дрожди с 3.

В резултат на това точното количество се освобождава в грамове пресни (пресовани).

50 грама сурова мая са равни на 1 саше от сухо.

Пропорции за заместване на сухи пресни:

 • 1 супена лъжица. л. сухото е 25 грама пресовано;
 • 2 супени лъжици. л. сухо, равно на 50 g прясно;
 • 3 супени лъжици. л. = 75 g.

Предлагаме Ви да гледате видеоклип за това как да изберете оптималното количество суха мая за домашно приготвяне:

Таблица на пропорциите

Ако трябва бързо да определите количеството дрожди, например по рецепта, като имате само една чаена лъжичка на ръка, следната таблица ще ви помогне:

Сухата мая (чаша) 1 1.5 2 2.5 3 3.5 4 4.5 5
Пресни (ж) 12 20 25 30 35 40 50 55 60

Как да определите свежестта

С мирис

Добрият пресен продукт трябва да има специфична миризма на дрожди. Ароматна млечна миризма – основен знак за свежестта на този продукт.

Ако парче мирише на мирис, това означава, че тази дрожди е била в продължение на дълго време и е възможно процесът на влошаване или разпадане вече да е започнал в тях. В този случай те не само не се възползват, но могат да навредят и на човешкото тяло..

По цвят

скорошен прессованные дрожжиДобрата пресни дрожди трябва да има естествен кремав цвят..

Цветът на цялата лента трябва да бъде еднакъв, без тъмни петна и признаци на повреда..

Белият горния слой на парчето е знак, че той е бил дълго време лежи. Но това не е признак на щети..

Достатъчно е да отрежете горния слой и да го използвате по предназначение..

съгласуваност

На първо място, консистенцията на качествен продукт трябва да бъде равномерно и плътно компресирана. Не трябва да има празнини и ясно маркирани слоеве на среза..

Парчето трябва да се разпадне лесно в ръцете, без да се прилепва към пръстите. Дрождите трябва да се разпаднат на малки парченца, да не се разпространяват.

Ако те станат лепкави, тогава те не могат да бъдат спасени – просто ги изхвърлете. Появата на тъмния слой на бара е все още неприемлива..

Затъмняването означава, че маята е била неправилно съхранявана и е загубила всички свои полезни свойства..

Ако бялото цъфти може да бъде отрязано и останалата част се използва, тогава парче с тъмно цъфтене може да бъде изхвърлено..

Правила за дългосрочно съхранение

Как да съхраняваме пресованата мая правилно:

 1. За да запазят дълго време свойствата на пресованата мая, те трябва да се разпаднат на много малки парченца и да се смесват с малко количество брашно. Всички стени. Поставете върху хартиена кърпа, така че цялата влага да се изпари. Оставете за 1-2 часа. Изсипете получената маса в стъклен буркан и я поставете на тъмно, хладно място. Така те могат да останат свежи в продължение на 20-30 дни;
 2. Остатъците могат да бъдат запазени, както следва. Останалата част се поставя в стъклен буркан. Изсипете със слънчогледово олио, така че напълно да скрие парчето. Затворете добре бурканчето и го поставете в хладилника на долния рафт. Когато трябва – извадете бара от буркана и можете да го използвате по предназначение;
 3. Оптималната температура за съхранение на пресни дрожди е от 0 ° до 4 ° С. При такива температурни условия, те могат да останат подходящи за 2 седмици..
мая оладьиМаята най-често се използва за печене на различни деликатеси. Сладки мая палачинки – доказани рецепти и съвети. Палачинките винаги се държат с висока оценка.!

И в тази статия ще научите всичко за готвене пайове във фурната. За вас събрахте най-добрите рецепти на нашите баби..

Можете да прочетете рецептата за домашно Великден тук. Кук с любов!

Как да съхранявате суха мая:

 1. Срок на съхранение на сухи – от 6 до 12 месеца в затворена опаковка. Температурата не трябва да надвишава 15 ° C;
 2. Отворената опаковка може да се съхранява до 1 месец. За да направите това, поставете го в стъклен съд и затворете капака плътно, за да не се стича въздух;
 3. Отворената торба може да бъде увита и залепена заедно с лента. Ако това се прави веднага след отварянето, то може да се съхранява в това състояние до 4 месеца..

Как да проверите суровия продукт във възход вкъщи

След закупуването или съхраняването на дрождите те трябва да бъдат проверени за повдигане..

Няма значение за какво ще се използват (за печене или домашно приготвяне), трябва да го проверите така или иначе.

инспекция на пригодностьЗа да проверите, е необходимо да вземете малко парче (5-10 гр.), Да го раздробите на малки парчета и да поставите в чаша. Изсипете там около 20-30 мл топла вода (30 ° -35 °). Разбъркайте и оставете за 15-20 минути.

Един добър продукт през това време трябва да влезе в процеса на ферментация. Пяната трябва да се образува на повърхността..

Колкото по-плътна и по-висока е пяната – толкова по-свежа е маята. Ако не са се появили признаци на ферментация, те не могат да бъдат използвани, няма да има смисъл от тях.

Сухата мая може да се провери по същия начин..

Съвети за размразяване

Натиснете дрожди от фризера за дълго време – понякога тя трябва да лежи цял ден. Никога не се опитвайте да ги размразете с помощта на микровълнова фурна или фурна. Те трябва да заминат само при стайна температура..

Ако няма време за изчакване, можете да направите следното. Отделете от замразения бар желаното парче. Счупете го с нож или вилица.

Сложете в чаша и изсипете 30 ml вода (35 ° C). Разбъркайте, докато всички трохи се разтварят. Оставете за 15 минути да проверите за ферментация..

Струва си да се помни, че всички дрожди се влошават при температури над 30 ° C, така че те трябва да бъдат правилно съхранявани..

За да може да даде желания резултат, не е необходимо да се полагат много усилия. Всичко, което е необходимо, е да ги изберете правилно и прецизно да изчислите пропорциите и съотношението на суха към прясна мая и обратно..

Препоръчваме ви да гледате друг видеоклип, в случай че внезапно нямате мая у дома и те са спешно необходими. Авторът на видеото ще каже на домакините как да ги заменят: